Als ik naar mezelf kijk ben ik gaan ondernemen omdat ik me vrij wilde voelen. Datgene doen waarmee ik van betekenis ben voor mezelf en voor anderen. Als ik om me heen kijk is vrijheid voor veel ondernemers de drijfveer om voor zichzelf te beginnen. Voor mij ook.

Maar als ik heel eerlijk ben is de vrijheid die ik wilde voelen toen ik net begon met mijn bedrijf af en toe ver te zoeken in mijn ondernemerschap.

Ik hou van het werken met mijn klanten. Van het begeleiden van opstellingen. Van schrijven.

Maar de administratie en techniek achter de schermen? De financiële spanning en verantwoordelijkheid die ook komt kijken bij een eigen bedrijf? Pfff.

Gelukkig werk ik inmiddels samen met een team die werk uit handen neemt wat ik niet goed kan. Maar ook dat levert weleens druk op. Want kan ik mijn team en rekeningen betalen en mezelf ook een normaal salaris uitbetalen?

Die spanning en druk kan me echt gestolen worden. En als je niet uitkijkt laat je je leiden door je bedrijf en alles wat er moet gebeuren en voel je je helemaal niet meer zo vrij. Waar of niet?

Gelukkig heb ik met vallen en opstaan geleerd hoe ik een bedrijf kan bouwen dat ook voor mij zorgt. Dat een Australië-reis van zes weken met ons gezin mogelijk maakt.

Ik werk met superfijne klanten en dat maakt me blij en dankbaar. Ik doe echt wat ik het liefste doe en waarmee ik van betekenis kan zijn voor anderen. Maar mezelf altijd helemaal vrij voelen? Nee. Zo voel ik me lang niet altijd. Ik werk nog steeds best een behoorlijk aantal uren. Maar omdat ik doe wat ik graag doe vind ik dat niet erg.

Een podcast die ik deze week beluisterde gaf me ineens een inzicht dat ik vrijheid soms nog verwar met ruimte. Veel ondernemers zijn gaan ondernemen omdat ze zich vrij willen voelen. Maar als ik kijk naar mezelf kijk gaat het vooral ook om de ruimte om te leven en werken op mijn voorwaarden.

Want nu onze jongste dochter net op de middelbare begint kan ik mijn eigen werk en werktijden wel om haar heen plooien. En die ruimte hebben en voelen, voelt vrij. Thuis kunnen zijn op de momenten dat het belangrijk is.

Het gaat dus niet zozeer om vrijheid maar om je vrij voelen, de ruimte voelen om te leven en werken op jouw voorwaarden. Datgene doen wat jij het liefste doet, werken met fijne klanten, lekker verdienen en voldoening ervaren.

En dat is ook voor jou mogelijk. Want ondernemen op jouw voorwaarden kun je leren.
Is het ondernemerschap altijd makkelijk? Nee, maar wel zo’n gave persoonlijke en professionele ontwikkelingsreis die ik nooit zou willen missen.

Wil jij dit ook leren? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Vraag dan het e-book Hoe word ik een blije ondernemer gratis aan.