Regelmatig lees je artikelen of hoor je mensen spreken over ‘het glazen plafond’. Dat is een metafoor voor een onzichtbare kunstmatige hindernis in organisaties bij het innemen van topfuncties door vrouwen. Je krijgt dan als vrouw niet de kans op de toppositie in te nemen, ook op het moment dat je daar wel geschikt voor bent. Bij een glazen plafond heb je vaak te maken met externe factoren.

In de dagelijkse praktijk is er ook iets anders aan de hand met oudste dochters. Oudste dochters lopen niet altijd aan tegen een glazen plafond, maar ook regelmatig tegen een ambitieplafond.

Wat is een ambitieplafond?
Je zult niet de eerste oudste dochter zijn die grotere ambities heeft dan de mensen in haar omgeving. Dat kan je herkennen doordat je weet dat er meer in je zit, maar dat je nog niet voluit gaat in je leiderschap. Je bent eraan toe om de volgende stap te zetten en merkt dat je tegelijkertijd de handrem erop houdt. Uit angst om mensen voor het hoofd te stoten of teveel te zijn kan je je soms nog inhouden of je kleiner maken dan je eigenlijk bent.

Je spreekt je ambities niet uit omdat mensen in je omgeving (meestal) vanuit de beste intenties je ambities niet begrijpen. Als je je ambities wel uitspreekt, dan merk je dat mensen in je omgeving je eerder proberen af te remmen in plaats van je te stimuleren om je dromen achterna te gaan. ‘Je bent ook altijd zo ambitieus’. ‘Je werkt al zo hard’. ‘Dat willen we allemaal wel, dat gaat je niet lukken.’

Het ambitieplafond heeft vaak te maken met een sterke intrinsieke motivatie in jezelf, omdat je diep van binnen weet dat er meer in je zit dan je nu laat zien. Tegelijkertijd kun je ook bang zijn om je ambitie achterna te gaan, want stel je voor dat het je niet gaat lukken. Je kunt dan denken: is mijn droom niet veel te groot? Is het wel realistisch wat ik wil?

Je ambitieplafond hangt vaak samen met je roeping. Het voelt alsof je nog niet alles in huis hebt om die rol te kunnen vervullen en dat klopt. Maar dat is precies de bedoeling: je leert onderweg de vaardigheden die je nodig hebt om het leiderschap op je te nemen. Je bent een lerende leider.

Zelf heb ik afgelopen jaren ontdekt hoe belangrijk het is om je te omringen met gelijkgestemde ondernemers en leiders die ook een hoog ambitieniveau hebben. Die je stimuleren als je groot droomt in plaats van beren op de weg zetten waardoor het niet zou kunnen. Die een grotere versie van jou zien. Voor mij heeft dat al veel verschil gemaakt en doet het dat nog steeds.

Zo’n plek faciliteer ik zelf voor maatschappelijk bevlogen oudste dochters in mijn premium jaargroep. Een plek voor ambitieuze oudste dochters op leiderschapsposities die diep van binnen voelen dat ze nog niet voluit gaan en dat het komende jaar wel willen doen. Om zo meer impact en winst te maken op alle gebieden van je leven, zonder harder te werken.

Stel je eens voor…Hoe fijn zou het voor je zijn om een jaar lang met gelijkgestemde oudste dochters op topposities te leren, ontwikkelen en groeien? Dat je nu al regelt dat je het een jaar lang niet alleen hoeft te doen. Dat je een dag in de maand hebt waarin je uitzoomt en helder krijgt wat je volgende stap is? Dat je leert werken met de onderstroom waardoor je meer impact maakt? Dat ik naast je meeloop als coach en strategisch sparringpartner en je de strategieën en tools aangereikt krijgt zodat je met minder hard werken meer winst ervaart op alle gebieden van je leven?

Dat gun ik jou ook. Als je voelt: dit wil ik ook, vraag dan een persoonlijk gesprek met me aan. Ik leer je graag beter kennen zodat we samen kunnen verhelderen waar je vraagt ligt en of de premium jaargroep bij je past. Ik ontmoet je graag.

De groep bestaat uit maximaal 8 vrouwen zodat er voldoende persoonlijke tijd en aandacht is voor jou dus wacht niet te lang met het aanvragen van een gesprek.

Je bent welkom!