Het tweede grote misverstand over familieopstellingen

Het eerste grote misverstand over familieopstellingen is dat je je hele familie mee moet nemen naar een opstelling. Dat is niet nodig. Liever niet zelfs.

Het tweede grote misverstand over familieopstellingen is dat de vraag altijd moet gaan over jou in relatie tot je familie. Ook dat is niet nodig. Je vraag kan over je familie gaan, maar dat hoeft niet.

Kijken met een opstelling kan heel zinvol zijn als je merkt dat je worstelt met een vraag of thema en er niet de vinger achter krijgt wat er nu onbewust speelt. Hoe ik het zelf vaak omschrijf: gebeurt iets één keer dan is het een incident. Gebeurt iets twee keer dan is dat toeval. Gebeurt iets drie keer dan heb je een patroon te pakken. Dan is het zinvol om je vraag met een opstelling te onderzoeken.

Vragen waar je met een opstelling inzicht in kan krijgen is:

  • Het lukt niet met mijn relaties. Hoe komt het dat mijn relaties steeds stuklopen?
  • Het gaat niet goed met mijn dochter en ik begrijp niet wat er speelt
  • Ik weet dat ik veel meer in mijn mars heb en het komt er niet uit
  • Ik wil graag een stap zetten in mijn carrière maar ik trek me iedere keer terug
  • Ik ga steeds over mijn eigen grenzen heen en dat wil ik niet meer
  • Ik heb een eigen bedrijf maar geen klanten. Hoe komt dat?
  • Ik heb een eigen bedrijf maar durf niet zichtbaar te worden
  • Ik raak steeds in conflict met mijn leidinggevende en ik snap niet hoe dat komt
  • Ik worstel met angsten en ik begrijp niet waar dit vandaan komt.

De vragen die je kunt onderzoeken met een opstelling zijn heel divers.

Hoe gaat zoiets in zijn werk? Zelf begeleid ik regelmatig opstellingen-avonden. Daarin ben je welkom met je vraag. Naast mensen met een vraag zijn er ook mensen aanwezig die beschikbaar zijn om in jouw vraag te staan. Samen met jou verhelder ik waar je tegenaan loopt en waar je naar verlangt. In overleg met jou vraag ik dan mensen om in de opstelling te gaan staan voor familieleden of elementen uit jouw vraag. We maken je vraag dus beeldend en ruimtelijk door mensen in de ruimte neer te zetten. Zo ontstaat voor jou een ander beeld. Waar je eerst middenin je vraag zat, kun je nu toekijken en krijg je een ander perspectief op je vraag. Als begeleider kan ik de mensen ook uitvragen wat ze ervaren op verschillende plekken. Dit geeft nieuwe inzichten en mogelijkheden om een andere stap te zetten.

Heb jij een vraag waar je mee worstelt en waar je de vinger niet achter kan leggen wat er speelt?

Ik help je graag.

Hartelijke groet,