Hoe was jouw zomer? Heb je een fijne vakantie gehad?

Een standaard vraag als je op bezoek komt bij familie, vrienden en collega’s nadat je terugkomt van vakantie. Zo kreeg ik deze vraag de afgelopen week ook regelmatig. En ik vind het best een lastige vraag. Het lijkt bijna een taboe om te zeggen dat je vakantie niet geweldig was. Want alles wat je wilde doen en waar je niet aan toekwam de afgelopen maanden moet natuurlijk in die paar weken gebeuren. Want dan heb je vakantie…

En onbewust ligt er daardoor best wat druk op je vakantie.

Het antwoord dat mensen van je verwachten: Ja, de vakantie was fijn en goed.

Zo stelde een vriendin van mij me deze vraag ook.
En ik antwoordde: Ja, het was fijn…maar ook een beetje saai…

En toen bleef het even stil… Je vakantie was een beetje saai?

En ik begrijp dat dat best verwend klinkt. Om me heen zie ik dat op vakantie gaan lang niet altijd  zo vanzelfsprekend is. Dus begrijp me niet verkeerd.

Ik heb genoten van het samen zijn met het gezin. Het zonnige weer. Buiten zijn. Boeken lezen. Wandelen. Strand. Lekker eten. We zijn naar onze vertrouwde stek geweest in Normandië waar het altijd fijn is en zijn daarna nog een paar dagen met de camper op vakantie geweest. En thuis hebben we nog een trampoline ingegraven in de tuin. Een mooie vakantiemix.

Maar als ik achteraf terugkijk was onze vakantie ook wel een beetje saai. We zijn op bekende en vertrouwde plekken geweest. We hebben niet veel nieuwe dingen ontdekt. Op zich niet erg. Maar wel een beetje saai…

En ik voelde me regelmatig een beetje schuldig: mijn ouders gaan verhuizen en zijn druk aan het klussen. Ze hebben ons ook altijd veel geholpen en nu ben ik er niet/kan ik niet helpen.

Als ik achteraf terugkijk en uitzoom kan ik zien wat er gebeurt is. 

Op dat moment zelf, als ik er middenin zit zie ik het niet. 

Niets moet en alles mag
Sinds ik voor mezelf werk leef ik veel minder van vakantie naar vakantie dan toen ik nog een baan in loondienst had. Ik werk nog steeds best hard. Maar omdat ik mijn werk leuk vind, daar energie uithaal en mijn eigen tijden kan indelen voel ik me al vaker vrij dan toen ik nog in loondienst werkte. Ik vind het heerlijk om even niet op de klok te hoeven kijken en niets te moeten maar vind dat na een paar weken stiekem ook wel een beetje saai worden.  Ik hou van ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Daar laad ik ook van op.

Ik mis mijn alleen-tijd
Waar ik niet bij stilgestaan heb voor de vakantie is hoe ik gesteld ben geraakt op mijn eigen tijd en ruimte. Ik vind het heerlijk om samen met mensen te zijn, nadat ik eerst tijd alleen heb gehad. Als introvert heb ik die oplaadtijd alleen. Thuis sta ik altijd vroeg op. Dat is de tijd waarin ik schrijf. Stil ben. En mijn focus voor de dag bepaal. Ik nieuwe inzichten en ideeën krijg.

Die tijd die heb ik mijzelf niet gegund in de tent en camper. Je leeft dicht op elkaar in een kleinere ruimte. Wij leven in de vakantie wel in een ander ritme dan thuis: we staan later op en gaan later naar bed. Zelf heb ik ook bijgeslapen deze vakantie wat in de praktijk betekende: tegelijk opstaan en tegelijk naar bed. Geen alleen-tijd. In de loop van de vakantie ontdekte ik en ben ik bewust tijd alleen gaan inbouwen. Dat hielp. Daarna vind ik het fijn om weer samen te zijn.

De harmonie bewaren

Wat we achteraf gezien ook niet hebben gedaan is uitspreken waar we behoefte aan hadden en wat we wilden doen. Zelf ben ik een ochtendmens en het liefst ’s ochtends op pad. Mijn gezin heeft een ander ritme: ontspannen opstaan en dan in de loop van de middag op pad. Onbewust heb we zonder het uit te spreken ingevuld wat de ander graag wilde doen. Een gezellig dagje strand en museumbezoek verliep anders dan verwacht. Op 1,5 uur reisafstand enkele reis, een bloedhete dag, een overvol museum, een onder gespuugde auto resulteerde in vier chagrijnige mensen. Geen goed plan. Dat hadden we kunnen voorkomen als we voor die tijd met elkaar in gesprek waren gegaan.

Kamperen met de camper of met een caravan

De week met de camper was ook fijn (m.u.v. de muggen). Maar ook hier was het fijn geweest als we vooraf beter hadden doorgesproken wat we wilden in die dagen. Ik was in de veronderstelling dat we gingen rondtrekken terwijl de rest van het gezin de eerste plek al leuk vond en daar wilde blijven. Een camper is leuk maar als je je camper gebruikt als een caravan op een leuk plekje in de middel-of-nowhere ben je redelijk beperkt in de bewegingsvrijheid.

Even terugkomend op de vraag: Heb je een fijne vakantie gehad?

Ja, mijn vakantie was fijn maar ook een beetje saai.
De lessen die ik uit deze vakantie voor mezelf heb gehaald zijn:

Mijn vakantielessen: 

  1. Niets moeten is fijn, maar na een paar weken raak ik daarop uitgekeken. Ik word ook heel blij van nieuwe dingen leren, zien, ontdekken en ontwikkelen.
  2. Zorg voor alleentijd als je daar behoefte aan hebt. Dan kun je er daarna weer helemaal zijn.
  3. Bespreek voordat je op vakantie (en tijdens de vakantie) met de mensen met wie je gaat wat jullie verwachtingen zijn. Vul niet in voor de ander wat hij/zij wel zal bedoelen maar ga het gesprek aan en vraag door.

Ik ben heel benieuwd hoe jij terugkijkt op jouw zomer en vakantie? Heb jij het fijn gehad? Heb jij nog nieuwe inzichten op gedaan?

Ik hoor graag van je!

Hartelijke groet,

P.S. Misschien heb je deze vakantie besloten dat je een aantal dingen komende tijd anders wilt gaan doen. Weet dat je welkom bent voor een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek. Ik denk graag met je mee. Mail me dan even via deze link.