Mijn bedrijf bestaat 5 jaar en mijn 10 ondernemerslessen

Een mijlpaal! En toch voelt het veel korter.

Hoe dat komt? De eerste jaren van het ondernemerschap heb ik gecombineerd met een baan in loondienst. Ik had een vrij groot contract bij de gemeente en op mijn vrije dag werkte ik aan mijn bedrijf. Ook in de avonduren, als de kinderen op bed lagen, was ik vaak en veel aan het werk.

Het was een dubbel gevoel. Aan de ene kant voelde die leuke baan in loondienst heel veilig.

Een fijn team met collega’s. Veel vrijheid.

Aan de andere kant voelde ik ook het verlangen om mijn eigen bedrijf uit te bouwen omdat ik diep van binnen voel dat ik daar een groter verschil mee kan maken in de wereld. Ik voel tot in mijn tenen dat ik mensen kan helpen hun eigen plek en ruimte weer in te nemen. En met wat ze heel goed kunnen en graag doen deze wereld een beetje mooier kunnen maken.


Ik durfde niet…

Heel lang heb ik de stap niet durven zetten richting het ondernemerschap. Ik vond het spannend. Ik was bang dat ik de vaste lasten niet zou kunnen betalen. In loondienst weet je waar je aan toe bent. Iedere maand kreeg ik hetzelfde salaris uitbetaald.Dat is maar de vraag als je ondernemer bent. En we hebben wel een hypotheek. En ik voel me verantwoordelijkheid om ook mijn bijdrage te leveren richting manlief en onze dochters.


Practise what you preach

Als ik achteraf teruglees in mijn dagboeken had ik de stap richting het ondernemerschap al twee jaar eerder willen maken.

Ik durfde niet. Het begon te wringen. Ik help mijn klanten hun eigen plek en ruimte weer in te nemen. Hoe kan ik mijn klanten daarmee helpen als ik het zelf niet helemaal voorleef? Practise what you preach.

De druppel

Toen mijn dochter vervolgens tegen mij zei: ‘Mam, je zult wel geen tijd hebben voor een spelletje want je zult wel moeten werken.’ kwam die opmerking als een mokerslag binnen. Dat was de druppel.

Zo kon het niet langer. Zo wil ik het niet langer!

Ik ben gaan rekenen. En kwam tot de conclusie dat ik een aantal maanden de vaste lasten op de gezamenlijke rekening zou kunnen betalen zonder inkomen. En aan de andere kant had ik al wel klanten. Na een paar stevige gesprekken met manlief heb ik de knoop doorgehakt.

Ik diende mijn ontslag in.

Kiespijn

Wat ook bijzonder was om te ontdekken is dat ik al een paar weken steeds af en aan kiespijn had. Die kiespijn verdween accuut toen ik de knoop had doorgehakt en mijn baan had opgezegd. Sinds die dag heb ik geen kiespijn meer gehad. Voor mij weer een signaal hoe wijs je lichaam is. Het geeft je feilloos signalen of iets wel of niet goed voor je is.

Eind maart 2016 leverde ik mijn sleutels en laptop in bij de gemeente en was ik vrij om te gaan en te staan waar ik wilde. Na een lang weekend Berlijn klapte ik thuis mijn laptop open.

Bijzondere ervaring

Wat bijzonder was is dat die dag een oud-werkgever mij belde of ik haar kon helpen met een team. Natuurlijk! Het voelde alsof ik geholpen werd en het signaal kreeg dat ik de juiste keus had gemaakt. En dat die klus precies een maand salaris opleverde.

Ruim een jaar later…
Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en zowel mijn bedrijf als ik zijn gegroeid. Steeds meer mensen weten de weg naar mijn bedrijf en mij te vinden. Het maakt me blij en dankbaar!

Zelf ben ik gegroeid als mens en als ondernemer. Met vallen en opstaan.


Tien lessen en inzichten uit één jaar ondernemerschap

  1. Als je website is gehackt en de Viagra je om de oren slaat weet je waarom je wél een back-up en beveiligingsupdates moet (laten) uitvoeren op je website. Ik kon wel janken. Dat is ook het moment dat ik dacht: als ik nu in loondienst was geweest was ik nu naar de afdeling ICT gelopen.  Maar behalve die dag heb ik nog geen dag spijt gehad van mijn keuze. Dat betekent niet dat ik niet af en toe een off-day heb (net als bijna ieder mens). Maar het grootste gedeelte van de tijd geniet ik van de dingen die ik doe.
  2. Ik geniet van het werken met klanten. Ik ben trots als ik zie welke mooie stappen ze zetten.
  3. Ik geniet van het vrije gevoel om de dingen op mijn manier te kunnen doen. Een vraag die voor mij steeds meer leidend is in mijn leven en werk is: Hoe wil ik me voelen? En welke keuzes horen daar dan bij?
  4. Een grote winst is ook dat ik een leukere moeder geworden sinds ik meer grip heb op mijn eigen energie en agenda. Ik ervaar meer rust, ben minder prikkelbaar. Kan met meer aandacht thuis zijn.
  5. Een belangrijke les van het afgelopen jaar is ook dat ondernemer zijn écht andere vaardigheden van je vraagt dan goed zijn in je vak. Zo heb ik het afgelopen jaar vooral geïnvesteerd om ook die aspecten onder de knie te krijgen. Het mooie is dat ik de lessen die ik geleerd heb ook al weer kan doorgeven aan mijn klanten.
  6. Ik hou van mijn werk en ben nog steeds een harde werker. En ik leer ook dat ik niet alles zelf hoef te doen maar ook om hulp mag vragen.
  7. Wat ik nog aan het leren ben is om speelser met mijn tijd om te gaan. Ik ben regelmatig een strengere baas voor mijzelf dan een werkgever ooit voor mij is geweest terwijl ik in loondienst was.
  8. Een les die ik ook heb geleerd afgelopen periode is dat ik overschat wat ik in een dag kan doen. Nieuwe dingen leren kost vaak meer tijd dan ik vooraf denk. Ik word daar milder in voor mijzelf, plan realistischer.
  9. En ik heb geleerd hoe belangrijk het is om mensen om je heen te verzamelen die in je geloven en je steunen. Als je in loondienst werkt, werk je vaak met collega’s en in teams. Als je ondernemer bent is het belangrijk om die steun voor jezelf wel te organiseren. Niet alle dagen op je zolderkamer te werken maar ook erop uit te trekken, samen te werken en elkaar verder te helpen. Ik geloof erin dat we op die manier de wereld ook mooier maken.
  10. Wat ook belangrijk is, voor ieder mens is, om stil te staan bij wat je al bereikt hebt. Als mens (en als ondernemer) zijn we vaak geneigd om vooruit te kijken en vergeten we nog weleens welke stappen we al wel hebben gezet en welke resultaten we al wel hebben bereikt.

Overweeg jij om de stap naar het ondernemerschap te zetten of sta je op een keerpunt in je leven? Ik hoor graag van je!

Hartelijke groet,