We maken allemaal deel uit van een familiesysteem. Je bent en blijft door je bloedband verbonden aan je ouders, je grootouders, je overgrootouders en de generaties daarvoor.

Als je om je heen kijkt, dan hebben veel volwassenen een oordeel over hun ouders: ‘Ze hadden dit of dat anders moeten doen.’ ‘Ik heb dit niet gekregen’ Het kan zijn dat je inderdaad niet hebt gekregen wat je als kind nodig had en dat is pijnlijk. Tegelijkertijd kun je het verleden niet veranderen.

Het kan zijn dat je nu je volwassen bent nog regelmatig boos, verdrietig of gefrustreerd bent in het contact met je ouders. Als je dit herkent dan kan het helpend zijn om je te realiseren dat je ouders je hebben gegeven wat ze je konden geven en dat je nu je volwassen bent zelf kunt zorgen voor de rest. Dat klinkt hard en dat is het misschien ook wel, maar het helpt je niet als je blijft ‘hangen’ in boos zijn op je ouders.

Als je boos blijft dan sta je onbewust en onbedoeld nog steeds op de kindplek, ondanks dat je volwassen bent. Je kunt dit herkennen doordat je wel vooruit wilt, maar nog steeds met de handrem erop leeft en nog niet de volle verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die je maakt. Je wilt wel een stap vooruit zetten, maar trekt jezelf steeds terug omdat je bang bent.

Sta je op je kindplek nu je volwassen bent? Dan kun je het gevoel hebben dat het leven je overkomt. Je kunt dan de schuld ‘voor wat je overkomt’ buiten jezelf leggen en daarmee onschuldig blijven. Dit voelt tijdelijk best prettig, maar voorkomt ook dat jij je eigen keuzes maakt in je leven. Keuzes die goed zijn voor jou.

Dat dit gebeurt is niet zo gek: dit is wat je als kind hebt geleerd: je aanpassen aan je omgeving en daarmee onschuldig blijven.

Het bijzondere is: het is juist de bedoeling dat je je schuldig maakt als je volwassen bent.

Als je op je volwassen plek staat ben je gericht op het vormgeven van je eigen leven en daar komt schuldgevoel bij kijken, omdat je daardoor ontrouw wordt aan het gezin waarin je bent opgegroeid. Dat is noodzakelijk om je eigen leven vorm te geven. Je neemt dan je volwassen plek in.

Een interessante vraag om jezelf te stellen is: waar leg je de verantwoordelijkheid voor jouw leven nog buiten jezelf?

Mocht je herkennen dat dit speelt dan nodig ik je van harte uit voor de masterclass ‘Doorbreek de oudste dochter dynamiek’, zodat je je vrijer voelt zonder je hele leven overhoop te gooien. Inschrijven kan hier: https://aikeborghuis.nl/masterclass-doorbreek-de-oudste-dochter-dynamiek/

Je bent welkom!