Pleisters plakken werkt niet…

Alweer even geleden verzorgde ik samen met Mieke de Lange de workshop Veldhospitaal op Krachtproef, een festival georganiseerd voor en door opbouwwerkers.

Bij binnenkomst in de workshop werden de deelnemers door zuster Mieke en Marieke verzorgd: snelle pleisters werden geplakt.

Dat is ook hoe we vaak handelen in de dagelijkse werkpraktijk. We reageren op ad-hoc vragen die op ons af komen. We rennen van overleg naar overleg. Van bewonersinitiatief naar mailbox. Van registratiesysteem naar bewonersinitiatief en weer terug. Op korte termijn hou je dat vol.

Op de lange termijn kost dit teveel energie en loop je leeg. Je bent moe. En als je niet uitkijkt ga je zo over je grenzen heen dat je in een burn-out beland.

We zijn vaak geneigd om pleisters te plakken: wat kan ik nu doen zodat de druk op korte termijn minder wordt?

Vaak gunnen we ons niet de gelegenheid om het werk stil te leggen, afstand te nemen, uit te zoomen en te onderzoeken wat er daadwerkelijk in de onderstroom speelt. Dat is wat we in de workshop hebben onderzocht met behulp van opstellingen. Met opstellingen ga je niet focussen op het probleem, maar je zoomt uit en neemt afstand. Het is mogelijk dat nieuwe elementen die je eerder nog niet had gezien wel zichtbaar worden of blijken mee te spelen.

In deze workshop zijn we met elkaar op onderzoek uit gegaan hoe je als professional het beste je plek in je werk in kunt nemen. Vanuit welke plek en positie jij het meest bereikt. Met de minst mogelijke moeite en weerstand.

Met een opstelling ga je met degene die de vraag inbrengt op zoek naar de functies of elementen die belangrijk zijn in het vraagstuk. Als die elementen helder zijn ga je mensen vragen of ze in de ruimte willen gaan staan. Die elementen een plek geven in de ruimte geeft vaak veel helderheid: hoe is het met de afstand en de nabijheid? Sta je tegenover elkaar of sta je naast elkaar? Heb je een gezamenlijke visie of niet? Wat maakt je sterker of minder sterk?

Inzichten die zichtbaar werden in de opstelling:

  1. Als je met meerdere partijen in de wijk werkzaam bent is het zinvol om een gezamenlijke focus te hebben, een gezamenlijk hoger liggend doel wat verbindt waar iedere partij op zijn eigen manier invulling aan kan geven. Het waarom: waarom ga je iedere dag weer in de wijk aan het werk? Waar lever jij je bijdrage aan? Bijvoorbeeld: Samen leven door samen doen. Bewoners leven prettig samen binnen de wijk. Daarbinnen hebben alle partijen hun eigen rol en verantwoordelijkheid, maar het hebben van een gezamenlijk doel vergemakkelijkt de samenwerking. Je afzetten tegen andere partijen bemoeilijkt de samenwerking en het behalen van successen.
  1. Het is belangrijk om focus aan te brengen in je eigen werk. Draagt wat ik doe bij aan het waarom, de bedoeling? Kies voor een paar dingen die je belangrijk vindt en wat doe je niet? Dat maakt dat je ook dingen afmaakt die voldoening geven in plaats van dat er veel open eindjes zijn die energie vragen.
  1. Het is belangrijk om helder te maken hoe je samenwerkt. Vanuit welke plek en positie kun je samenwerken met andere partijen in de wijk waarbij je gebruik maakt van elkaars kwaliteiten.
  1. Het is belangrijk om als professional in de contacten met bewoners een professionele afstand in te bouwen. Het werken in de wijk kan grenzeloos. Er is altijd nog wel iets te doen. Je werkt met mensen en het is een baan. De balans tussen geven en nemen in tijd en energie mag in balans zijn. Het kan helpend zijn meer afstand van de bewoners te nemen. Als je werkt ben je met je aandacht bij je werk. Als je vrij bent mag je mobiele telefoon uit, zodat je met aandacht bij je gezin of bij de mensen die je dierbaar zijn kan zijn.
  1. Zorg dat je eerst goed voor jezelf zorgt. Dan kun je er daarna zijn voor anderen. Het maakt veel verschil of je dingen doet vanuit de intentie van ‘moeten’ of ‘willen’.
  1. Neem regelmatig de tijd om afstand te nemen en uit te zoomen en jezelf de vraag te stellen: ben ik nog bezig met de juiste dingen? krijg ik nog energie van mijn werk of wat kan ik doen om te zorgen dat mijn energie niet weglekt? Vier de successen die je boekt met elkaar.

Hartelijke groet,