De saboteur in camouflagekleding

Anne (*) en ik zitten samen op een terras. De zon schijnt. Een groot glas verse muntthee in onze handen. We kijken naar de mensen die voorbijlopen en fietsen. De één rustig slenterend en om zich heen kijkend. De ander loopt stevig door. Anne vertelt over alle ballen...

Lees meer

Voel jij je ook weleens een elastiekje?

Carnaval op school. We wonen boven de rivieren en zelf begrijp ik het feest niet zo goed. Maar onze jongste dochter zit in groep 8 en viert voor de laatste keer carnaval op school. Waar ze normaal het liefst in legerkleding of joggingbroek met...

Lees meer

Welke gedachten neem jij serieus?

Per dag gaan er zo’n 50.000 gedachten door ons hoofd. Sommige bewust, maar de meeste onbewust. Gelukkig maar. Want je zou er stapelgek van worden. Je hoofd zit vaak al zo vol met gedachten dat je er behoorlijk druk mee kunt zijn. Een tijd geleden las ik...

Lees meer

Ik ben boos

Ik loop de trap op. En zie op elke tree stapeltjes spullen die ik daar heb neergelegd voor mijn huisgenoten. Het idee erachter: dat je je eigen spullen meeneemt naar boven als je de trap oploopt. Zo ging dat vroeger bij mij thuis ook. Klinkt logisch...

Lees meer

Wat het loslaten van de controle me oplevert

Al van jongs af aan ben ik een behoorlijke controlfreak: ik heb graag zelf de touwtjes in handen. Ik weet goed wat ik wil. Ik zie voor me hoe ik mijn doelen ga bereiken en op welke manier ik dat zal realiseren. Op zich is daar niets mis mee. Het heeft...

Lees meer

Wanneer heb jij voor het laatst gespijbeld?

Woensdagmiddag. Ik stap in de auto richting de sauna. Ik heb daar met een vriendin afgesproken. In de auto schiet door mijn hoofd: eigenlijk heb ik geen tijd. Ik denk aan de telefoontjes die ik nog moet doen, de mailtjes die ik wil versturen. Ik stel...

Lees meer

Hoe ik omga met klagers

We zijn op een verjaardagsfeestje. Er komt een dame op me afgelopen. Zodra ze bij me komt staan aan de statafel begint ze te praten. Als ik heel eerlijk ben: zodra ze haar mond open trekt begint ze te klagen en houdt niet meer op. Ze klaagt steen en been. Ik zet een...

Lees meer

Van stapelverliefd naar een gezonde relatie

Je komt elkaar tegen je bent op slag stapelverliefd. Je kunt aan niets anders dan aan hem of haar denken. Je bent het liefst de hele tijd bij elkaar. Van slapen komt weinig en toch heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kan. Een heerlijk gevoel! We spoelen de...

Lees meer

Hoe zorg je dat de angst niet overheerst?

Ik ben klaar met een coachsessie en de klant is net vertrokken. Ik check het nieuws en schrik. Na de berichten over de aanslagen in Nieuw-Zeeland vorige week, nu berichten over de situatie in Utrecht. Mijn eerste reactie is boosheid. Daarna...

Lees meer

Hoe ik uit mijn comfortzone moet stappen (en wel nu meteen)

Zaterdagavond. Wie is de Mol is net afgelopen. Onze meiden zijn naar bed en ik check nog even mijn telefoon. Een appje van een klant: ik heb op je gestemd! Ik stuur haar een ‘?’ terug want ik heb geen idee waar ze het over heeft. Ik krijg een berichtje terug: ‘Je bent...

Lees meer

Kinderen doen wat je doet. Niet wat je zegt.

De voorjaarsvakantie begint. Tijdens het avondeten gaan we met elkaar in gesprek over onze plannen voor de komende week. Onze dochters zijn 13 en 11 en hebben zelf een duidelijke mening over wat ze wel en niet willen. Tijd doorbrengen met vrienden, logeerpartijtjes,...

Lees meer

Wat is jouw plek?

Ontdek hoe je jouw plek inneemt zodat je je vrij en blij voelt