Over Aike

Ik ben een oudste dochter. Ruim 44 jaar geleden werden mijn ouders Gery Borghuis en Ans Borghuis-Freriksen ouders van een mollige baby. Dat was ik. Dat maakte hen ouders en mij de oudste dochter. Na mij kwamen nog twee dochters. Een echt meidengezin dus.

Ik was me lang niet bewust van de invloed van mijn plek als oudste dochter in het gezin.
Mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel, eerst voor anderen zorgen en dan pas voor mezelf. Op wilskracht en doorzettingsvermogen mijn resultaten bereiken. Het brengt me veel, maar de prijs die ik betaal is hoog. Ik ben een wandelend hoofd en alles voelt als moeten.

Als ik in 2008 weer op het randje van een burn-out balanceer neem ik het besluit: Ik ben volwassen nu. Ik leef mijn leven. Ik krijg vanuit mijn werk een coach aangeboden en ze adviseert me om een familieopstelling te doen.

Een familieopstelling? Ik ben sceptisch: zo’n toneelstukje zou me moeten helpen?
Toch ervaar ik tijdens een familieopstellingdag voor het eerst wat er gebeurt als ik mijn volwassen plek inneem: ik voel verantwoordelijkheid van mijn schouders glijden en ik zak uit mijn hoofd in mijn lichaam. Ik ervaar een stevigheid van binnenuit en het voelt alsof ik thuiskom bij mezelf.

Ik schrijf me diezelfde avond nog in voor de opleiding familieopstellingen.
In de jaren daarna dompel ik me helemaal onder in alles wat met systemisch werk te maken heeft: familieopstellingen, loopbaanopstellingen, organisatie-opstellingen, systemisch adviseren, de internationale masteropleiding organisatieopstellingen en systemisch werk. Alle vakliteratuur die ik kan vinden verslind ik en ik bezoek iedere workshop die ik maar kan vinden.

‘Dit moet ik toch gewoon zelf kunnen?’
Ik start in 2012 mijn bedrijf waarin ik systemisch werk en maak alle beginnersfouten die je als ondernemer kunt maken. Ik denk namelijk dat ik ondernemen gewoon moet kunnen en denk dat ik het alleen moet kunnen.

‘Ik doe het wel alleen.’
Oudste dochters zijn gewend om het zelf en alleen op te lossen en stralen dat onbewust ook uit waardoor we ook niet vaak hulp aangeboden krijgen. Dat kan best alleen en eenzaam aanvoelen.

Zelf ontdekte ik dat je alleen best ver komt, maar dat je samen verder komt en dat je sneller resultaat boekt en je ondertussen meer plezier maakt en dat het lichter en vrijer voelt.

In 2019 loopt mijn bedrijf al goed en toch voel ik dat iets over het hoofd zie.
Ik schakel een ondernemerscoach in. Ze vraagt me: met wie werk je het liefst en wat hebben die klanten met elkaar gemeen? Ik flap eruit: ‘Met oudste dochters, maar dat is helemaal niet slim want die doen het wel zelf en alleen.’ Ze zegt: ‘Aike, wat je zegt klopt niet, je werkt al met ze.’ Ik was me er niet van bewust dat 85% van mijn klanten al jarenlang oudste dochters zijn.

Je bent een oudste dochter als je als vrouw het eerstgeboren kind bent van je ouders. Je kunt ook een functionele oudste dochter zijn. Een functionele oudste dochter is niet het oudste kind, maar wel de eerste dochter. Je bent dan dus de oudste dochter in het gezin. Of je bent een dochter die het ‘gat’ opvult van de oudste dochter die dat niet kan, omdat ze bijvoorbeeld een beperking heeft of is overleden. Ook als je enig kind bent, kun je oudste dochter zijn.

Waarom het zo fijn is om met oudste dochters te werken?
Oudste dochters wachten vaak lang met hulp inschakelen, maar als ze dat wel doen boeken ze heel snel resultaat. Dat is niet zo gek. Oudste dochters zijn van nature gewend om verantwoordelijkheid te dragen en dat kunnen ze dat ook goed. Het is niet voor niets dat veel vrouwen op leiderschapsposities oudste dochters zijn. Het zijn vrouwen die van betekenis willen zijn met wie ze zijn en wat ze kunnen. Ze hebben visie, diepgang en willen resultaten bereiken.

‘Ik wil een bestsellerboek schrijven.’
Op een feest dat ik organiseer voor mijn klanten en samenwerkingspartners krijg ik de vraag: wat is je volgende droom? Ik zeg: ‘een bestseller schrijven’. Daar wordt hartelijk om gelachen: een bestseller? Je zou ook ‘gewoon’ met een boek kunnen beginnen. Maar je bent een oudste dochter of niet.

Dat mijn boek ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters‘ het bestverkochte managementboek is van 2023 is een droom die uitkomt! Het meest blij word ik van de persoonlijke berichtjes van lezers en ambassadeurs van het boek die me laten weten wat het boek voor ze betekent heeft.

Hoe werk ik samen met oudste dochters?
Ik begeleid oudste dochters die veel verantwoordelijkheid dragen en zich vrijer willen voelen. Die meer plezier, energie en voldoening willen ervaren. Dit doe ik in het groepscoachingsprogramma ‘Leef jouw leven’. En ik begeleid een aantal oudste dochters op topposities in (familie)bedrijven, organisaties en ervaren ondernemers in het jaarprogramma ‘Bezield leiderschap vanuit systemisch perspectief’ zodat je je vrijer voelt in je leiderschap en met minder hard werken meer resultaten te bereiken.

Ben je een oudste dochter en wil jij je ook vrijer voelen?
We helpen je graag! Neem dan even contact met ons op. Dat kan via info@aikeborghuis.nl.
Als we denken dat we je kunnen helpen, vertellen we je ook hoe.

Gewoon doen, ook als je je vraag nog niet helemaal helder hebt.

Hartelijke groet,

Aike Borghuis

Aike in het kort

$

Begint de dag met het schrijven van ochtendpagina’s en het trekken van een kaart uit een carddeck

$

Heeft nooit zin om te sporten of te wandelen, maar voelt zich daarna altijd beter

$

Is altijd wel met een creatief (haak)project bezig

$

Lijkt georganiseerd, maar is eigenlijk een grote sloddervos

$

Onderschat chronisch hoeveel tijd iets kost

$

Is goed in opstarten van projecten (zonder plan) maar niet zo goed in puntjes op de ‘i’.

$

Leest altijd meerdere boeken tegelijk

$

Is een mooi-weer kampeerder in de oldtimer brandweerbus

Klanten over Aike

‘Aike is meelevend en invoelend. Iemand die zorgt en ziet wat een ander nodig heeft.’

Liesbeth Rombouts

‘Aike is een mooi mens, betrokken, warm en deskundig. Ze kan goed bij de groep aansluiten en vanuit daar haar programma vormgeven en mensen begeleiden. Ze geeft veel persoonlijke aandacht en gaat zorgvuldig te werk. Aike is puur en authentiek. Je bent bij haar in vertrouwde handen!’

Angela Monincx

‘Aike heeft een open en toegankelijke houding wat het voor mij ontzettend veilig heeft gemaakt. Door haar ontspannen en persoonlijke aanpak zorgt ze voor een snelle verbinding met de rest van de groep (voor mij allemaal vreemden). Aike is een ontspannen coach die inspeelt op de behoefte van de groep met de kennis uit haar rugzak. Alles mag er zijn. Ze geeft je daadwerkelijk de ruimte om je eigen plek in te nemen.’

Lucie Rijpstra

‘Ik vind Aike een kei in haar vak. Als Aike opstellingen begeleid dan staat ze in haar kracht. Ze werkt vanuit een diepe rust. Ze is open, betrouwbaar en werkt heel respectvol en intuïtief. Ze geeft mensen de ruimte in de opstelling. Het is een heel subtiel samenspel tussen mensen in de opstelling en Aike als begeleider waardoor nieuw perspectief op de vraag ontstaat.’ 

Ingrid Kramer

Oudste dochter? Ontdek hoe je plek in het gezin van invloed is op je kwaliteiten en valkuilen

Ben je een oudste dochter en wil je de sleutel naar lichter leven en werken?

Vraag dan nu mijn e-book gratis aan!

Ontdek wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en hoe je daarmee om kunt gaan.

dit veld niet invullen s.v.p.