Over Aike

Wie is Aike Borghuis?

Als klein meisje wilde ik zuster worden. Mijn ouders werken allebei in de zorg en zijn mijn grote voorbeeld. Ik wil ook mensen helpen.

Ik weet het niet meer. Tegen de tijd dat de studiekeuze eraan komt weet ik wel dat ik geen verpleegkundige wil worden. Maar wat ik wel wil worden als ik later groot ben? Ik heb geen idee. Ik stel mijn keuze uit met een tussenjaar in Australië.

Ik weet het nog steeds niet. Ik maak een verstandige keuze. Ik kies zo breed mogelijk en doe de opleiding Facility Management. Dan weet ik van alles ‘een beetje’ en hou ik alle opties nog open.

Aan het werk. Ik werk hard en maak ik veel uren. Mijn werk is (te) belangrijk voor me en krijgt altijd voorrang. Ik ben altijd wel een opleiding of training aan het volgen die ‘verstandig is voor mijn carrière’.

Is dit het nu? Die vraag schiet steeds vaker door mijn hoofd. Ik weet wel wat ik niet meer wil, maar wat ik wel wil? Ik heb geen idee. Ik pieker me suf.

Het gaat niet meer. Ik kom op mijn werk en kan alleen nog maar huilen. Ik ben op. De signalen die mijn lichaam al langere tijd geeft zoals schouderklachten, vermoeidheid, hoofdpijn heb ik genegeerd. En ik ben boos op mezelf. Stel je niet zo aan. Schouders eronder en gaan. Ik word naar huis gestuurd.

Ik probeer het alleen op te lossen. Ik ga vooral veel nadenken over mijn volgende stap. Want dat is wat ik goed ken en gewend ben om te doen. Maar het lukt niet. Ik kom er alleen niet uit.

Ik schakel de hulp van een coach in. Een enorme drempel. Want voor anderen is het prima om hulp in te schakelen. Maar voor mezelf?

De draad in mijn leven: Pas ik me aan of ben ik trouw aan mezelf

Ik ben geneigd te voldoen aan (wat ik denk) dat anderen van me verwachten. Als ik maar hard werk dan voel ik me gezien en gehoord. En als dat niet zo is ga ik nog harder werken.

Ik ben een wandelend hoofd geworden. Mijn hoofd draait overuren. Ik ben niet in contact met mijn lichaam. Niet in contact met mijn intuïtie. En een pijnlijke les: ik ontdek dat ik de context wel kan veranderen, maar het patroon van (te) hard en me te verantwoordelijk voelen gewoon met me meeneem.

Ik neem het besluit: Dit is mijn leven

Op onderzoek. Ik ontdek dat mijn antwoorden niet alleen in mijn hoofd liggen. Dus ik begin met opleidingen om mijn intuïtie weer te ontwikkelen. In die zoektocht stuit ik ook op familieopstellingen. Ik ervaar een enorme weerstand: het lijkt me vaag en zweverig. En toch blijft het onderwerp aan me trekken.

Puzzelstukjes vallen op hun plek. Als ik na twee jaar het besluit neem om toch een opstelling te doen vallen puzzelstukjes op hun plek. Het voelt als thuiskomen. Ik loop de deur uit en schrijf me diezelfde avond nog in voor de opleiding.

Ik heb mijn passie ontdekt: opstellingen en systemisch werk!

In die jaren daarna dompel ik me helemaal onder in alles wat met systemisch werk te maken heeft: familieopstellingen, loopbaanopstellingen, organisatie-opstellingen, systemisch adviseren, de internationale masteropleiding organisatieopstellingen en systemisch werk. Ik lees me suf en bezoek iedere workshop die ik maar kan vinden.

Ik begin mijn eigen bedrijf: Dat moet je toch gewoon kunnen!
Ik begin mijn eigen bedrijf in 2012. Naast mijn baan als wijkmanager bij een gemeente en een jong gezin. Ik werk harder dan ooit, zonder het gewenste resultaat. Ik heb het gevoel dat ik alles half doe. Ik ben niet de partner en moeder die ik wil zijn. Ik werk te hard. En ik ontdek dat goed zijn in je vak niet genoeg om een winstgevend bedrijf op te bouwen.

Een nieuw inzicht: ondernemen kun je leren! Onder de douche krijg ik het inzicht: ‘ik heb voor alles wat ik doe een opleiding gevolgd behalve voor het ondernemerschap. Zou ik dat niet kunnen leren?’ Ik ga op onderzoek uit, investeer in een ondernemerscoach en bouw stap voor stap mijn bedrijf op vanuit een stevig fundament en dat verandert alles! Mijn bedrijf groeit en begin 2016 zeg ik mijn baan op.

Ik geloof dat ieder mens van betekenis wil zijn.  En daar help ik mijn klanten ook mee. Om stap voor stap weer te ontdekken wie ze zijn en wat ze nu eigenlijk zelf willen. Zodat je je niet langer aanpast aan wat anderen van je verwachten, maar je eigen keuzes te maakt, trouw aan jezelf.

We zoeken de antwoorden op de verkeerde plek. We zijn geneigd om die oplossing in ons hoofd te zoeken. En dat is logisch, want dat deel van ons is vaak maar al te goed ontwikkeld. Maar daar ligt niet oplossing weet ik uit eigen ervaring.

Maar hoe ontdek je dat dan wel? Het gaat erom dat je weer leert luisteren naar de signalen van je lichaam. Dat je weer contact leert maken met je intuïtie en je innerlijk weten. Je hebt dan een innerlijk kompas dat je helpt bij maken van keuzes zodat je leeft en werkt op een manier die jou blij maakt. En dat mag zo klein, groots of meeslepend zijn als bij jou past.

Het vraagt lef en moed om je niet langer aan te passen aan wat anderen van je verwachten. Dat wordt een stuk eenvoudiger als je weer contact maakt met wie jij in de kern bent en waar jij blij van wordt.

Leven en ondernemen op een manier die bij je past. Sinds ik ben gaan ondernemen voel ik me vrijer. Het ondernemerschap is een enorme ontwikkelingsreis met vallen en opstaan en ik leer iedere dag bij.

Werken met fijne klanten. Ik vind het fantastisch om mensen een tijd te mogen begeleiden zodat ze weer contact maken met wie ze in de kern zijn. Want als ze dat geleerd hebben, dan kunnen ze het weer zelf. Ik sta tijdens die ontdekkingstocht echt naast mijn klanten en ze komen echt in actie en zetten stappen.

Oudste dochters! Nu ik wat langer aan het ondernemen ben heb ik een rode draad ontdekt: 90% van mijn klanten is oudste dochter. En dat werkt zo fijn! Veel oudste dochters zijn enorm harde werkers, voelen zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. Springen in gaten die vallen of dreigen te vallen en zorgen daarin voor iedereen en dan pas voor zichzelf. Het zijn ook vaak enorm krachtige vrouwen die vaak makkelijk de leiding nemen. Ze werken vaak op leidinggevende posities, zijn bestuurders, adviseurs of ondernemers en willen van betekenis zijn met hun werk. Ze vergeten alleen zichzelf makkelijk. Ik gun het ze dat het allemaal wat lichter mag en daar help ik ze bij.

Wanneer ben je een oudste dochter? Je bent een oudste dochter als je de eerste dochter bent in het gezin. Dus ook als je oudere broers hebt of enig kind bent, ben je de oudste dochter.

Ben je geen oudste dochter maar herken je je wel in wat ik beschrijf? Voel je dan vrij om contact met me op te nemen om te kijken of en hoe ik je kan helpen.

Ik zie dat ook bij mijn klanten. Als ze weer weten en voelen wat ze diep van binnen belangrijk vinden dan is het veel makkelijker om keuzes te maken waarin ze trouw zijn aan zichzelf. En dat verandert alles. Je leven en werk voelt lichter. Je bent meer in het nu, bereikt je resultaten makkelijker en het heeft direct impact op de relaties met je dierbaren.

Het leven wordt zoveel lichter als je weet: dit wat ik nu doe klopt. Dit is wie ik ben. Dit vind ik belangrijk in mijn leven en werk. Je voelt je vrijer en lichter.

Ik help je graag!

Voel je ook dat nu het moment is om te ontdekken wie jij echt bent en wat echt bij je past? Om helder te krijgen wat jij nu echt wilt en daar stap voor stap meer ruimte voor te maken? In je leven en in je werk?

De eerste stap is even contact met me opnemen.
En heb je vragen of wil je overleggen of en hoe ik je kan helpen dan kun je altijd even contact met me opnemen.

Als we elkaar spreken dan onderzoeken we samen waar je nu staat, waar je naartoe wilt. Als ik denk dat ik je kan helpen dan zal ik je ook vertellen hoe. Het gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets.

 Gewoon doen! Ik ontmoet je graag.

 Hartelijke groet,

Aike Borghuis

Klanten over Aike

‘Aike is meelevend en invoelend. Iemand die zorgt en ziet wat een ander nodig heeft.’

Liesbeth Rombouts

‘Aike is een mooi mens, betrokken, warm en deskundig. Ze kan goed bij de groep aansluiten en vanuit daar haar programma vormgeven en mensen begeleiden. Ze geeft veel persoonlijke aandacht en gaat zorgvuldig te werk. Aike is puur en authentiek. Je bent bij haar in vertrouwde handen!’

Angela Monincx

‘Aike heeft een open en toegankelijke houding wat het voor mij ontzettend veilig heeft gemaakt. Door haar ontspannen en persoonlijke aanpak zorgt ze voor een snelle verbinding met de rest van de groep (voor mij allemaal vreemden). Aike is een ontspannen coach die inspeelt op de behoefte van de groep met de kennis uit haar rugzak. Alles mag er zijn. Ze geeft je daadwerkelijk de ruimte om je eigen plek in te nemen.’

Lucie Rijpstra

‘Ik vind Aike een kei in haar vak. Als Aike opstellingen begeleid dan staat ze in haar kracht. Ze werkt vanuit een diepe rust. Ze is open, betrouwbaar en werkt heel respectvol en intuïtief. Ze geeft mensen de ruimte in de opstelling. Het is een heel subtiel samenspel tussen mensen in de opstelling en Aike als begeleider waardoor nieuw perspectief op de vraag ontstaat.’ 

Ingrid Kramer

‘De kracht van Aike is om bepaalde dingen te laten ontstaan, daar neemt ze de tijd voor. Het heeft mij verwondert hoe ze er voor weet te zorgen dat mensen een stap verder komen op hun levenspad. Ik ben dankbaar dat ik deze avonden mee mag maken.’

Anne Middelveld

Wil jij je eigen plek innemen?

Ontdek hoe jij je eigen plek kan innemen zodat jij je vrij en blij voelt