Over Aike

Wie is Aike Borghuis?

Ik ben een oudste dochter. Ruim 43 jaar geleden werden mijn ouders Gery Borghuis en Ans Borghuis-Freriksen ouders van een mollige baby. Dat was ik. Dat maakte hen ouders en mij de oudste dochter. Na mij kwamen nog twee dochters. Een echt meidengezin dus.

Ik was niet de enige. Mijn moeder en oma waren oudste dochters en ook ben ik zelf moeder van twee dochters. Dat ik de oudste dochter dynamiek van binnenuit ken is dus niet vreemd.

Oudste dochters hebben een aantal kwaliteiten en valkuilen met elkaar gemeen. Die kwaliteiten en valkuilen hangen samen met de plek die je inneemt in je gezin van herkomst, het gezin waar je geboren bent.

Toen ik dat ontdekte viel voor mij samen waarom ik zo blij word van werken met oudste dochters.

Oudste dochters zijn van nature gewend om veel verantwoordelijkheid te dragen. Door de plek in het gezin waarin ze geboren zijn kunnen ze dat ook goed. Het is niet voor niets dat veel vrouwen op leiderschapsposities oudste dochters zijn. Het zijn vrouwen die van betekenis willen zijn, impact willen maken op de wereld. Ze hebben visie, diepgang en willen resultaten bereiken.

Het zijn vrouwen die gewend zijn om het alleen op te lossen, wat soms best hard werken kan zijn en alleen kan voelen.

Maar dat hoeft niet.

Ik loop graag een tijd met deze vrouwen mee als sparringspartner en kijk systemisch mee in persoonlijke- en werkgerelateerde vragen. Dat doe ik in een jaargroep met gelijkgestemde, bezielde vrouwen, of via mijn online programma ‘Leef jouw leven‘.

Door grip te krijgen op wat er onbewust speelt, merkt je dat je door de juiste dingen te doen en door minder hard werken je ook je resultaten behaald en er meer ruimte overblijft voor jezelf en de mensen en dingen die je dierbaar zijn.

Ik ervaar dagelijks hoe fijn het is om deze oudste dochter dynamiek te herkennen en om stevig op mijn eigen plek te staan. Maar dat heb ik met vallen en opstaan ontdekt. Ik neem je even mee in de rest van mijn verhaal.

Als oudste dochter wilde ik het graag goed doen. Ik kan goed leren en ben een brave leerling. Ik ben niet tevreden met een 8 en werk hard om hoge cijfers te halen. Dat wordt gezien en ik krijg er erkenning voor. Onbewust sla ik al jong op: Als ik maar hard werk dan word ik wel gezien en gehoord.

Wat ik zelf echt leuk vind of goed kan daar sta ik niet zo bij stil. Na een tussenjaar Australië kies ik de meest brede opleiding: Facility management. En zo volgen er nog een aantal verstandig gekozen opleidingen en trainingen.

Aan het werk. Mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel blijft niet onopgemerkt en op mijn 22e krijg ik mijn eerste leidinggevende functie. Mijn werk is belangrijk voor me en krijgt altijd voorrang.

Nog steeds wil ik het graag goed doen. Ik wil mijn werk goed doen. Een leuke partner zijn. Een lieve en aandachtige moeder. Een betrokken dochter, zus en vriendin. Maar ik heb het gevoel dat ik dat ik aan alle kanten tekort schiet. Als ik werk voel ik me schuldig naar thuis. Thuis voel ik me schuldig naar het werk. De signalen van mijn lijf dat ik over mijn grenzen heen ga negeer ik. Totdat het niet meer gaat.

Ik los het zelf wel op. Want dat heb ik altijd gedaan en dat zal nu ook wel lukken.

Toch niet.

Ik schakel een coach in en ontdek de rode draad in mijn leven: als ik maar hard werk dan voel ik me gezien en gehoord. En als dat niet zo is ga ik nog harder werken.

Ik ben een wandelend hoofd geworden. Mijn hoofd draait overuren. Ik ben niet in contact met mijn lichaam. Niet in contact met mijn intuïtie. En een pijnlijke les: ik ontdek dat ik de context wel kan veranderen, maar het patroon van (te) hard werken en me te verantwoordelijk voelen gewoon met me meeneem.

Ik neem het besluit: Dit is mijn leven

Op onderzoek. Ik ontdek dat mijn antwoorden niet alleen in mijn hoofd liggen. Dus ik begin met opleidingen om mijn intuïtie weer te ontwikkelen. In die zoektocht stuit ik ook op familieopstellingen. Ik ervaar een enorme weerstand: het lijkt me vaag en zweverig. En toch blijft het onderwerp aan me trekken.

Puzzelstukjes vallen op hun plek. Als ik na twee jaar het besluit neem om toch een opstelling te doen vallen de puzzelstukjes op hun plek. Het voelt als thuiskomen. Ik loop de deur uit en schrijf me diezelfde avond nog in voor een opleiding op dit gebied.

Ik heb mijn passie ontdekt: opstellingen en systemisch werk!

In de jaren daarna dompel ik me helemaal onder in alles wat met systemisch werk te maken heeft: familieopstellingen, loopbaanopstellingen, organisatie-opstellingen, systemisch adviseren, de internationale masteropleiding organisatieopstellingen en systemisch werk. Ik lees me suf en bezoek iedere workshop die ik maar kan vinden.

Dan ontdek ik ook hoe bepalend de plek is  die ik als oudste dochter heb ingenomen en leer ik omgaan met de kwaliteiten en valkuilen die het zijn van een oudste dochter met zich meebrengt. Daardoor nam ik de regie over mijn leven en werk terug en ervoer ik een een heldere focus die ik nog niet eerder had meegemaakt. Ook ging ik meer en meer ontspanning ervaren.

En nu? Nu help ik andere oudste dochters daarmee.

Wanneer ben je een oudste dochter?

Je bent een oudste dochter als je als vrouw het eerstgeboren kind bent van je ouders. Je kunt ook een functionele oudste dochter zijn. Een functionele oudste dochter is niet het oudste kind, maar wel de eerste dochter. Je bent dan dus de oudste dochter in het gezin. Of je bent een dochter die het ‘gat’ opvult van de oudste dochter die dat niet kan, omdat ze bijvoorbeeld een beperking heeft of is overleden. Ook als je enig kind bent, kun je oudste dochter zijn.

Herken je je in wat ik beschrijf?
Ik help je graag! De eerste stap is even contact met ons opnemen. Dat kan via info@aikeborghuis.nl. Als we denken dat we je kunnen helpen, vertellen we je ook hoe.

Gewoon doen! We horen graag van je.

Hartelijke groet,

Aike Borghuis

Klanten over Aike

‘Aike is meelevend en invoelend. Iemand die zorgt en ziet wat een ander nodig heeft.’

Liesbeth Rombouts

‘Aike is een mooi mens, betrokken, warm en deskundig. Ze kan goed bij de groep aansluiten en vanuit daar haar programma vormgeven en mensen begeleiden. Ze geeft veel persoonlijke aandacht en gaat zorgvuldig te werk. Aike is puur en authentiek. Je bent bij haar in vertrouwde handen!’

Angela Monincx

‘Aike heeft een open en toegankelijke houding wat het voor mij ontzettend veilig heeft gemaakt. Door haar ontspannen en persoonlijke aanpak zorgt ze voor een snelle verbinding met de rest van de groep (voor mij allemaal vreemden). Aike is een ontspannen coach die inspeelt op de behoefte van de groep met de kennis uit haar rugzak. Alles mag er zijn. Ze geeft je daadwerkelijk de ruimte om je eigen plek in te nemen.’

Lucie Rijpstra

‘Ik vind Aike een kei in haar vak. Als Aike opstellingen begeleid dan staat ze in haar kracht. Ze werkt vanuit een diepe rust. Ze is open, betrouwbaar en werkt heel respectvol en intuïtief. Ze geeft mensen de ruimte in de opstelling. Het is een heel subtiel samenspel tussen mensen in de opstelling en Aike als begeleider waardoor nieuw perspectief op de vraag ontstaat.’ 

Ingrid Kramer

Oudste dochter? Ontdek hoe je plek in het gezin van invloed is op je kwaliteiten en valkuilen

Ben je een oudste dochter en wil je de sleutel naar lichter leven en werken?

Vraag dan nu mijn e-book gratis aan!

Ontdek wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en hoe je daarmee om kunt gaan.

dit veld niet invullen s.v.p.