Alle vrouwen en dus ook oudste dochters krijgen te maken met de overgang als ze ouder worden. Ik kreeg recent een vraag over hoe oudste dochters daar over het algemeen mee omgaan en wat ze zou kunnen helpen. Een mooie vraag om bij stil te staan. Nu ben ik geen expert, maar ik kan wel met je delen wat ik heb ontdekt door te lezen en samen te werken met oudste dochters.

Veel oudste dochters denken dat menstrueren erbij hoort en dat je daarover vooral niet moet klagen. Je bent niet ziek, je menstruatie is nu eenmaal onderdeel van het vrouw zijn. Niet klagen maar dragen.

Daar komt nog bij dat je soms misschien net een wandelend hoofd bent en de signalen van je lichaam negeert. Schouders eronder en door, zoals veel oudste dochters gewend zijn om te doen.

Als je hevige PMS klachten hebt of in de overgang komt, kan dat veranderen. Dan lukt het niet altijd meer om de schone schijn op te houden. In ieder geval niet thuis. Misschien herken je het wel dat je partner en kinderen een paar dagen per maand met een grote boog om je heen lopen, omdat je om niets kunt ontploffen.

Niet wenselijk, maar wel herkenbaar voor veel oudste dochters.

Toen ik ontdekte dat die moodswings te maken hadden met mijn cyclus, ben ik me verder gaan verdiepen in hormonen en ontdekte ik hoe onwetend ik was. Want ondanks dat er meer bekendheid over komt, hangt er toch nog een taboesfeer rondom het onderwerp. Ook gaat er nog steeds meer geld naar onderzoek voor erectieproblemen dan naar menstruatieklachten en overgangsklachten, maar dat is weer een andere discussie.

Na mijn onderzoek heb ik hulp ingeschakeld om mijn lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. Je voeding is de brandstof van je lichaam dus ik voelde dat daar voor mij een belangrijke sleutel lag. Met hulp van Marjolein Cozijnsen ben ik natuurlijker gaan eten en dit heeft voor mij persoonlijk een groot verschil gemaakt (en mijn huisgenoten bevestigen dit). Als ik goed naar mijn lijf luister kan ik voelen wat het nodig heeft in plaats van op de automatische piloot doordenderen.

Wat mij daarnaast een nieuw inzicht was, is dat tegen de tijd dat de overgang voor de deur staat, je oestrogeen maar ook je zorghormoon daalt. Als je kijkt naar de natuur dan is dat ook helpend want op een gegeven moment is het ook de bedoeling dat je kinderen op eigen benen gaan staan. Dat je voelt dat je minder wilt zorgen heeft dus ook te maken met een daling van je hormonen.

Wat ik in de praktijk vaak zie is dat oudste dochters langer doorleren, carrière maken en daarom pas op latere leeftijd aan kinderen beginnen. Als dat voor jou ook geldt, kan het gebeuren dat je middenin de overgang zit als je kinderen pubers zijn. En dus ook vol hormonen zitten. Dit kan best een explosieve combinatie zijn. Helemaal als je ouders ook wat beginnen te kwakkelen met hun gezondheid.

Wat op dat moment helpend is, is om je bewust te zijn van het feit dat veel van de overgangsklachten lijken op burn-outklachten. Maar dat het verlichten van overgangsklachten echt iets anders vragen dan de behandeling van een burn-out.

Waar je zelf invloed op hebt is hoe goed je voor jezelf zorgt: gezonde voeding (zo natuurlijk mogelijk), alcohol, cafeïne, suiker en stress vermijden en voldoende rust nemen. Dat laatste kan voor oudste dochters best heel lastig zijn.

Als je merkt dat je klachten blijft houden zou ik je willen aanraden om naar de huisarts te gaan en/of hulp te zoeken in de vorm van voedingssupplementen of hormoonsuppletie (met ondersteuning van een professional natuurlijk). Deze week hoorde ik nog een oudste dochter zeggen: ‘Ik had dit vijf jaar eerder moeten doen. Het had mij zoveel ellende bespaard’. Dus: maak die afspraak bij de huisarts of zoek hulp als je klachten hebt.

Wat misschien ook helpend is voor je als je er middenin zit: de overgang staat ook letterlijk voor een overgangsperiode in je leven. Waar je eerst kind was, tiener werd en toen volwassen werd, ga je nu over naar de groep van wijze vrouwen die hun inzichten mogen doorgeven aan de volgende generatie. Dat is een nieuwe periode waarin veel oudste dochters makkelijker keuzes gaan maken waarin ze trouw zijn aan zichzelf.

Heb jij momenteel veel last van je hormonen of ben je in de overgang, zorg dan goed voor jezelf en schakel hulp in waar nodig. Je moet het zelf doen, je hoeft het niet alleen te doen.

PS. Als je niet altijd de leukste versie van jezelf bent voor jou en je omgeving en kun je wel wat hulp gebruiken? Vraag dan een gesprek met me aan. Daarin kijk ik met je mee waar je nu staat, wat je graag zou willen en als ik je kan helpen zal ik je ook vertellen hoe.