Opstellingen

‘Je voelt dat er iets is, maar je kunt er de vinger niet op leggen’

Herken je dit?

 

– Je worstelt met een vraag.

– Je merkt dat de energie weglekt.

– De oorzaak is onduidelijk.

– De ‘standaard’ oplossingen werken niet.

– Je voelt dat er iets aan de hand is waar je niet direct de vinger op kunt leggen.

Kijken met een opstelling kan heel zinvol zijn als je merkt dat je worstelt met een vraag of thema en er niet de vinger achter krijgt wat er nu onbewust speelt.

Als iets één keer gebeurt is iets een incident.
Gebeurt het twee keer dan is het toeval.
Gebeurt iets drie keer dan heb je een patroon te pakken.

Een mooi voorbeeld is een team dat voor de vierde keer op Feedback training word gestuurd omdat ze niet goed communiceren met elkaar.
Dat kun je doen, maar waarschijnlijk ligt er iets anders onder waardoor mensen elkaar niet durven aan te spreken.
Het is dan zinvoller om te kijken wat de oorzaak is waarom mensen elkaar niet aanspreken.

Als je zicht wilt krijgen op die onderstroom kan een opstelling in korte tijd helder maken wat er onbewust speelt in je organisatie.
Als je namelijk weet wat er onbewust speelt dan ontstaat er oplossingsruimte om andere stappen te zetten.
Zelf ken ik geen andere methode die zo snel inzicht geeft in wat er onbewust speelt. 

Je kunt bijvoorbeeld denken aan vragenstukken als:

 

R

De samenwerking verloopt stroef.

R

Het ziekteverzuim is hoog.

R

Je worstelt met een vraag of thema en krijgt er de vinger niet de achter wat er speelt?

R

Mensen zijn capabel maar pakken het eigenaarschap niet op.

R

We krijgen het project/de klus niet geklaard.

Hoe gaat een opstelling in zijn werk?

Tijdens een opstelling nemen mensen de plaats in van medewerkers, afdelingen, taken of andere belangrijke elementen, die een rol spelen in de situatie waar jouw probleem over gaat.  We maken je vraag beeldend en ruimtelijk door mensen in de ruimte neer te zetten. Zo ontstaat voor jou een ander beeld. Waar je eerst middenin je vraag zat, kun je nu toekijken en krijg je een ander perspectief op je vraag. Als begeleider kan ik de mensen ook uitvragen wat ze ervaren op verschillende plekken. Dit geeft nieuwe inzichten en mogelijkheden om andere stappen te zetten. Een organisatieopstelling is altijd maatwerk. Je mag met meerdere mensen uit je organisatie komen en er zijn geen andere organisaties bij aanwezig. Zo is de vertrouwelijkheid gegarandeerd.

Wat levert opstelling je op?

Nieuwe inzichten en een ander perspectief op je vraag waardoor het mogelijk is om een andere stap te zetten.

Een stap die je eerder nog niet gezien had. Je ervaart meer innerlijke rust en vrijheid te ervaren om andere stappen te zetten.

Een paar weken na de opstelling help ik je in een coachingssessie nog om de inzichten uit de opstelling nog te duiden zodat je hier praktisch en concreet mee aan de slag kunt.

Worstel jij ook met een vraag en krijg je er de vinger niet achter wat er speelt?

Ik help je graag.

Aike

‘Ik had een vraag betreffende mijn professioneel functioneren en de onzekerheid die ik daarin vaak tegenkom. Door de heldere vragen van Aike ontstond een opstelling die voor mij heel dienend was. Doordat zij mijn eigen kennis en kunde omtrent systemisch werk erkende, opende ik me gemakkelijk en liet ik me door haar leiden. Ze volgde waar nodig en stuurde aan waar noodzakelijk. Ze toetste regelmatig of het voor mij nog veilig was. Omdat ik goed weet hoe effectief een inzicht uit een opstelling kan zijn, had ik een hoge verwachting. En Aike heeft die meer dan bereikt. Haar liefdevolle betrokkenheid heeft mij verder op weg geholpen.’

Margriet Veraart- Veraart Werkend Ontwikkelen

‘Vaak voel je onbewust al dat er iets blokkeert maar kun je er de vinger niet op leggen waarom het niet werkt of wat er moet gebeuren. Je vraagt je af: Waarom lukt het me nu niet? Dat had ik je voor de opstelling echt niet kunnen vertellen. 

Een opstelling geeft je de kans om van buiten naar binnen te kijken zodat je iets nieuws ziet dat je vanuit je eigen situatie niet ziet. De opstelling heeft me inzichten gegeven die ik vooraf niet kon bedenken. Dat je dat inzicht uitgespeeld krijgt voor je. In gedrag wat je vertoont, wat niet werkt, wat je tegenhoudt, wat je obstakel is, wat je wel kunt doen. Ik zie mijn situatie nu anders. En doordat je een ander beeld hebt kun je andere dingen doen. Je plaatje wordt completer en dus ben je in staat andere dingen te doen. Je hebt meer mogelijkheden, meer opties die je daarvoor niet kon zien. Ik weet nu wat er nodig is, wat mijn eerste stap is.’

Janneke de Kler