Opgeruimd!
Hoe krijg jij rust in je huis, je hoofd en je leven?

 

Word jij af en toe ook zo gek van de rommel?
Gek word ik er af en toe van. Rondslingerende kleding, lunchtrommels, schooltassen, afstandsbedieningen, stapeltjes administratie, schoolboeken en schriften, schoenen, sporttassen, leesboeken en bolletjes haakkatoen. Oké, ik geef toe…een deel van de spullen die rondslingeren zijn van mij. Maar toch. Ik voel me het fijnst in een opgeruimd en schoon huis. Maar dat vind ik af en toe best een klus met een gezin.

#abookaweek: Opgeruimd, Marie Kondo

#abookaweek Marie Kondo Opgeruimd

Vorig jaar kwam het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo regelmatig onder mijn aandacht. Dus toen ik het boek op meerdere plekken kreeg aangeraden besloot ik het te gaan lezen. Ik was sceptisch. Opruimen is niet mijn hobby. Lezen wel. Maar lezen over opruimen? Ik probeer de inzichten die ik op doe in de boeken die ik lees ook toe te passen in mijn leven. Eerlijk is eerlijk, dat lukt met wisselend succes.

 

Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen.

Opruimen is niet mijn hobby. Ik vind het vaak zonde van mijn tijd. Een uitzondering daarop is als het in mijzelf onrustig is. Dan heb ik behoefte aan een opgeruimd huis. Vaak wordt die onrust veroorzaakt door dingen die spelen en die me wel raken, maar waar ik geen invloed of controle op heb. Om die onrust kwijt te raken ga ik dan opruimen.

Wat ook meespeelt is dat ik het lastig vind om in de rommel te gaan zitten met een boek. Het stemmetje van mijn innerlijke rechter tettert dan: ‘Dat ik het eerst moet verdienen.’ Ik heb dus de neiging om eerst op te ruimen voordat ik ga zitten met een boek.

Ik stel mezelf dan ook geregeld de vraag hoe het toch kan dat ik mijn huis niet netjes kan houden. En laat daar nu net het eerste hoofdstuk van het boek Opgeruimd over gaan.

Waarom kan ik mijn huis niet netjes houden?

Je kunt niet opruimen als je het nooit hebt geleerd. Daar zit wat in. Als ik kijk hoe ik tot nu toe opruim dan maak ik stapeltjes van spullen die op een bepaalde plek horen. De spullen op de begane grond ruim ik zelf zoveel mogelijk op. De spullen die boven horen leg ik in in stapeltjes op de trap zodat die mee naar boven kunnen. In de praktijk stappen mijn huisgenoten consequent over deze stapeltjes heen. Herkenbaar? Zodra ik zelf naar boven ga neem ik de stapeltjes mee. Ik leg deze vervolgens op kamers waar ik vind dat de spullen horen. Met het idee dat de eigenaar van deze spulletjes die dan op de juiste plek neerlegd op zijn/haar kamer. Inmiddels ben ik erachter dat dat niet werkt. Met een beetje geluk ligt het stapeltje er een week laten nog. Met een beetje pech ligt de stapel verspreid over de grond en heeft dochterlief dat ene schrift wat ze nodig heeft er tussenuit gevist en in haar schooltas gepropt. Terwijl ze moppert dat ze: dankzij mij al haar spullen kwijt is. Nu vraag ik je…

Ik kan dus wel een lesje opruimen gebruiken.

Het geheim van de KonMari-methode

De KonMari-methode is een simpele, slimme en effectieve manier om rommel voor altijd uit je leven te bannen. Het is eigenlijk te simpel voor woorden: begin met wegdoen. Daarna ga je de ruimte reorganiseren, per categorie, grondig, helemaal, in één keer. Als je deze strategie toepast hoef je nooit meer in de rommel zitten. Je leert in haar methode niet alleen maar een verzameling regeltjes over hoe je moet sorteren, organiseren en opbergen. Het is een methode die je leidt tot hoe je een geordend en net mens kunt worden. Dat klinkt goed!

Wat is de meerwaarde van een opgeruimd huis?

Als je de KonMari-methode tot het einde toepast heb je aan het einde je huis succesvol op orde gekregen. Naast een opgeruimd huis krijg je ook onverwachte resultaten. Een net huis heeft namelijk een positieve invloed op alle andere aspecten in je leven. Inclusief werk en gezin. Wat Marie aangeeft is dat opruimen de manier van denken en kijken op de wereld verandert. Het verandert je toekomst.

Hoe werkt dat dan?

Eigenlijk is het zo dat je met het opruimen van je huis ook zaken in je verleden op orde brengt. Het resultaat is dat je veel duidelijker ziet wat je nodig hebt in je leven en wat niet. Wat je wel en niet moet doen. Het ware doel zou moeten zijn dat je je leven kunt inrichten zoals je altijd al wilde.

KonMari in de praktijk: wegdoen

Begin met wegdoen. Dat klinkt best goed. We wonen nu 10 jaar in ons huis en ongemerkt sleep je steeds meer spullen je huis in. Het huis slibt dicht. Waar ik eerder nog naar IKEA reed voor nog een ingenieus opbergsysteem besluit ik de KonMari methode een kans te geven. Vol enthousiasme begin ik. Ik maak een aantal rondjes naar de de kringloop, kledingbakken en de stort. En het voelt goed! Het huis voelt iedere keer weer een beetje lichter. Ik bekijk mijn huis met andere ogen en het wordt helder waar ik blij van word in huis en waar dus niet. Ook mijn computer en mailboxen schoon ik op (soms iets te fanatiek). Het opruimen verloopt echter niet de hele tijd soepel.

In onze woonkamer hebben we een boekenkast staan van 4 meter breed en 2,5 meter hoog. In een enthousiaste bui besluit ik dat ook die de woonkamer uit kan. Ik sorteer mijn boeken. Een stapel met boeken die weg kan en een stapel met boeken die ik wil bewaren. Ik vraag manlief om hetzelfde te doen zodat de boekenkast eruit kan. Maar dan stuit ik op flinke weerstand en protest van mijn huisgenoten. En terecht. In mijn enthousiasme kan ik nog weleens doorslaan namelijk. We gaan in onderhandeling: boeken waar we niet blij meer van worden gaan de deur uit. De andere boeken mogen terug de kast in.

Hoe te kiezen: word je er blij van?

Dat is ook waar de KonMari methode over gaat: omring je met spullen waar je blij van wordt. Die joy sparkelen. Zo gezegd zo gedaan. De boeken waar we blij van worden worden teruggezet op kleur waardoor de boekenkast rustiger oogt. Ineens ontstaat ruimte voor wat oude camera’s die manlief van zijn opa heeft gekregen en die al jaren op zolder in een doos stonden. Manlief maakt ook wat mooie standaards zodat een aantal boeken uitgelicht worden. Al met al een winwin. Voor mij weer een les om niet zomaar te beginnen (vaak mijn manier), maar even met elkaar te bespreken en een plan te maken (de manier van manlief). Waar ik inmiddels wel achter ben gekomen is dat opruimen en wegdoen blijvend aandacht vraagt.

KonMari een paar weken later

Is mijn huis nu helemaal opgeruimd? Als ik eerlijk ben: nee. KonMari toepassen lukt me deels en met wisselend succes. Maar ik ben wel in beweging en zet stapjes. Waar ik in de praktijk achterkom is dat fysiek opruimen ook andere dingen blootlegt die ook opgeruimd en losgelaten mogen worden. En dat gaat om meer dan spullen. Dat gaat ook om beperkende overtuigingen en gedrag die me niet meer dienen. Loslaten en opruimen is iets dat van mij blijvend aandacht vraagt.

Hoe is dat voor jou? Word jij blij van de spullen om je heen? Welke eerste stap zou jij kunnen zetten om je blijer en lichter te voelen? Ik hoor graag van je!

Hartelijke groet,

P.s. In 2018 ga ik minimaal #abookperweek lezen. Heb je nog een boek voor me dat ik niet mag missen dit jaar? Ik hoor graag van je!