(#abookaweek De edele kunst van not giving a f*ck, Mark Manson)
Oh mam, dat woord mag ik nooit zeggen van jou!
Dat is de eerste opmerking die ik krijg van mijn dochter als ze me ziet lezen. En nu lees jij een boek met dat woord erin?! Drie keer raden. Weten jullie al welk woord ik het over heb?
Ja, goed geraden. Het woord F*ck.
Een woord wat ik vroeger thuis niet mocht gebruiken en ook thuis niet wil horen. Maar waar je mee doodgegooid wordt op dit moment. Op Youtube, online. Ben ik dan ouderwets? In de ogen van onze meiden wel. Het is dan maar zo.
Verbieden of op zoek naar een andere oplossing?
Onze meiden kijken graag naar Youtube en vooral vloggers als Enzo Knol kunnen geen zin uitspreken zonder het F*ck-woord te gebruiken. Gelukkig zitten manlief en ik daarin op één lijn en hebben we dat thuis prima opgelost. De meiden mogen kijken wat ze willen, maar als er 3 keer binnen korte tijd het f*ckwoord valt of gevloekt wordt gaat de video uit. Dat duurt nooit lang. Binnen een minuut staat de tv dan uit. Wij hoeven het niet te verbieden en er ook niet naar te luisteren en kijken.
Maar even terug naar het boek…
Het boek: De edele kunst van not giving a f*ck geschreven door Mark Manson werd mij aangeraden door een collega. Ik heb het boek besteld, meerdere keren opgepakt en weer weggelegd. Omdat het een New York Times-bestseller is besloot ik toch door te lezen. De eerste hoofdstukken waren namelijk even doorbijten, maar daarna zitten ervoor mij meerdere pareltjes in het boek en heb ik de nodige passages gearceerd…met markeerstift.
Met mijn markeerstift in de aanslag
Waar ik eerder heel voorzichtig en zuinig was op mijn boeken mag ik ze nu gewoon echt gebruiken. Erin strepen. Dingen arceren. Kliederen in de kantlijn. Wat een vrij gevoel! (Ook dat levert bij onze dochters grote ogen op. Tekenen in boeken?). Ik kan daardoor ook makkelijk terugzoeken en teruglezen.
Maar even terug naar de inhoud het boek.
De essentie: Je hoeft niet altijd maar positief te zijn, maar je moet om leren gaan met je tekortkomingen en tegenslagen in je leven.
Als je niet langer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden en de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, dan ontwikkel je de moed en het zelfvertrouwen waar je zo’n behoefte aan hebt. Hij leert je in het boek om te kiezen voor waar je een f*ck om geeft, maar ook waar je geen f*ck om geeft. Dan kan je dus veel dingen waar je je eerder nog druk over maakte van je af laten glijden. En dat scheelt een boel verspilde tijd en energie.
Not giving a f*ck gaat om leren hoe je je gedachten effectief kunt focussen en je prioriteiten kunt stellen. Zodat je uitkiest wat voor jou belangrijk is. En wat niet. En dat allemaal gebaseerd op je persoonlijke waarden.
Sinds ik zelf mijn persoonlijke waarden helder heb scheelt me dat zoveel tijd en energie. Het is een soort kompas dat me helpt bij alle keuzes die ik maak. En daar help ik mijn klanten ook mee. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Met je waarden? Dat beschrijft Mark wel mooi in het boek. Hij begint met uitleg over beroerde waarden die voor echt akelige problemen voor mensen kunnen zorgen.
Beroerde waarden
Er zijn een handvol veelvoorkomende waarden die echt akelige problemen voor mensen veroorzaken. Problemen die nauwelijks zijn op te lossen.
- Genot
Genot is een valse god. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun energie richten op oppervlakkige pleziertjes uiteindelijk veel meer stress hebben en emotioneel onstabieler en depressiever zijn. Genot is de meest oppervlakkige vorm van levensvreugde en daarom het makkelijkst te krijgen en kwijt te raken. Het is wat we gebruiken om onszelf te verdoven en af te leiden. Genot is niet de oorzaak van ons geluk, maar een gevolg daarvan. - Materieel succes
Veel mensen meten hun eigenwaarde af aan hoeveel geld ze verdienen of welke auto ze hebben. Onderzoek toont aan dat als eenmaal voorzien is in je basisbehoeften zoals eten, onderdak etc. het verband tussen geluk en materieel succes snel de nul nadert. - Altijd gelijk hebben
Als je je eigenwaarde baseert op het in alles gelijk hebben dan ontneem je jezelf de kans om te leren van je fouten.
Positief blijven
Het is prima om je leven van de zonnige kant te bekijken. Maar soms is je leven nu eenmaal een chaos en niet leuk en is het goed om dat ook toe te geven. Als je negatieve emoties langere tijd negeert kan dat leiden tot emotioneel disfunctioneren. Dan maak je de problemen alleen maar groter dan dat je ze oplost.
De truc met negatieve emoties is dat je ze:
a) uit op een sociaal acceptabele en gezonde manier en
b) uit op een manier die niet botst met je kernwaarden.
We hebben nu een beeld van wat beroerde waarden zijn.
Maar hoe definieer je nu goede en slechte waarden?
Goede waarden zijn: realistisch, constructief en beheersbaar. Een paar voorbeelden: eerlijkheid, innovatie, kwetsbaarheid, voor jezelf opkomen, voor anderen opkomen, zelfrespect, nieuwsgierigheid, creativiteit.
Slechte waarden zijn: denkbeeldig, destructief en niet beheersbaar. Een paar voorbeelden van slechte waarden: dominantie, manipulatie, altijd in het middelpunt van de belangstelling willen staan, door iedereen aardig gevonden willen worden, rijk worden om het rijk worden.
Hoe herken je nu of je een goede of slechte waarde nastreeft?
Je zult merken dat gezonde waarden van binnenuit komen. Deze zijn beheersbaar en gebaseerd op de wereld zoals die nu is, in plaats van op die welke jij graag zou wensen. Slechte waarden hebben vaak betrekking op externe gebeurtenissen.
Maar waarom is het nu zo belangrijk om je gezonde waarden helder te krijgen?
Waarden stellen gaat over prioriteiten stellen. Wat zijn jouw prioriteiten? Wat zijn je kernwaarden? De waarden die je besluitvorming meer dan wat dan ook beïnvloeden?
Hoe is dat voor jou? Heb jij je gezonde waarden helder? En leef je jouw waarden? Of kun je wel wat hulp gebruiken om jouw waarden helder te krijgen?
Ik hoor graag van je!
Hartelijke groet,