De afgelopen week sprak ik weer een aantal prachtige oudste dochters met grote dromen en ambities. Die voelen: er zit meer in me dan er nu uitkomt en daar baal ik van.

Ze zijn er klaar mee om verstoppertje te spelen.

Herkenbaar?
Als het spannend wordt kunnen we geneigd zijn om verstoppertje te spelen om nog niet datgene te doen waar we eigenlijk naar verlangen. Oudste dochters hebben vaak een grote visie en durven daar tegelijkertijd nog niet altijd naar te handelen. Je hebt het gevoel dat je vooruitgang boekt en toch trek je onbewust aan de handrem en maak je minder impact dan je zou kunnen en willen.

De verstopstrategie die ik in de praktijk het meest tegenkom is deze: ‘Eerst dit, dan dat’. Je zult niet de eerste oudste dochter zijn die zegt: ‘Ik moet eerst nog een studie doen, voordat ik ga voor die leiderschapspositie.’ Of: ‘Ik moet eerst nog meer weten over een thema voordat ik me uitspreek in de vergadering.’ Of: ‘Het is nu nog niet de juiste tijd’.  Of: ‘Ik moet eerst nog meer ervaring opdoen in een bepaalde baan voordat ik mijn eigen bedrijf start.’

Dat lijkt heel legitiem, maar als je eerlijk bent naar jezelf dan stel je alleen maar uit wat je graag wilt doen en dat is zonde.

Maar hoe komt het nu dat het zo lastig kan zijn om te gaan voor je dromen en verlangens?

Voor oudste dochters voor wie dit herkenbaar is, is de kans groot dat ze terecht zijn gekomen in de oudste dochter dynamiek. Je staat dan onbewust op nog op de kindpositie in plaats van op je volwassen plek. Je kunt dit herkennen als je geneigd bent om je kleiner te maken dan je bent of door je aan te passen aan wat je denkt dat je omgeving van je verwacht. Dit patroon vindt vaak zijn oorsprong in het familiesysteem waarin je bent gaan bemiddelen tussen je ouders. Of sterk gericht bent op harmonie: als ik maar lief en aardig doe en me aanpas, dan blijven mijn ouders wel bij elkaar.

Herken je dit patroon van je kleiner maken?
Dan is de kans groot dat je dit ook herhaalt in je werk. Je hebt waarschijnlijk een hekel aan conflicten en bent geneigd om die te voorkomen door te verbinden en bemiddelen. Je bent sterk gericht op je omgeving en veel minder op jezelf en je eigen behoeften. Je blijft meebewegen om te voorkomen dat zaken escaleren.

Als je dit patroon herkent dan ben je minder vrij om je eigen keuzes te maken en de focus op je eigen taak en opdracht te houden. Wat je kan helpen is om te beseffen: ik ben volwassen nu. Ik maak mijn eigen keuzes.

Ben je er klaar mee om je kleiner te maken en wil je regie terugnemen over je eigen leven? Weet dat we je graag helpen. Een eerste stap kan zijn om mijn masterclass bij te wonen. Je bent welkom.