Er valt me iets op. Als ik kijk naar de huizen waarin we wonen hebben onze kinderen vaak een eigen slaapkamer. Als er nog een kamer over is dan hebben de mannen daar vaak een werkplek of mancave in huis (of anders in de schuur).

En wij? Wij nemen vaak genoegen met de ruimte die overblijft.

Uit een klein onderzoekje dat ik heb gedaan onder mijn klanten hebben de meeste oudste dochters geen plek voor zichzelf in huis. Geen eigen kantoor of plek waar je je makkelijk even terug kunt trekken als je tijd en ruimte voor jezelf nodig hebt. Het gaat er niet om wat goed en fout is, maar wel over een stukje bewustwording.

We nemen genoegen met de restjes ruimte die overblijven, wat betekent dat we regelmatig heen en weer bewegen met onze laptop, schrijf-  of hobbyspullen. Zo heb ik een eigen (werk)plek op zolder, afgescheiden door een kledingkast met aan de andere kant ons bed. Ik ben een vroege vogel maar mijn man, dus daar ga ik niet zitten als hij nog slaapt. Als ik in de woonkamer zit dan vliegt er regelmatig een huisgenoot in of uit of langs en ben ik weer even uit de flow.

Op het moment dat ik dit gesprekje voerde met een aantal klanten die bezig zijn met het bouwen van een huis of een verhuizing kwam dit ook ter sprake en ze hebben nu allebei in hun nieuwe huis een eigen plek voor zichzelf geregeld. Een andere klant is een rommelhok aan het opruimen om daar haar eigen plek te creëren.

Niet voor iedereen zal het haalbaar zijn om een eigen plek te creëren, maar een eigen plekje – een eigen hoekje of stoel – is ook al fijn. Zelf heb ik in coronatijd een noise cancellation koptelefoon aangeschaft en de afspraak met mijn gezinsleden gemaakt dat ze me niet mochten storen als ik de koptelefoon op had, tenzij er echt iets belangrijks aan de hand is.

Ik ben benieuwd: heb jij een eigen plek voor jezelf in huis of neem je genoegen met de ruimte die overblijft?

“A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction.”
― 
Virginia Woolf, A Room of One’s Own

Zo niet, wat zou je dan kunnen helpen om wel een eigen plek voor jezelf te creëren?

PS. Kun je wel een handje hulp gebruiken om jouw leven te leven? Een fijne eerste stap kan zijn om mijn gratis masterclass te volgen op 4 april: https://aikeborghuis.nl/masterclass-van-dromen-naar-doen/
Je bent heel welkom.