‘Als jij je eigen plek niet inneemt hou je ook de plek van een ander bezet’

Die quote raakte me enorm. Ik wilde de stap naar het volledig ondernemerschap maken maar durfde mijn baan in loondienst nog niet los te laten.

Dat was het moment dat ik aan alles voelde: het heeft consequenties voor mij als ik niet doe wat ik het allerliefste wil doen. Maar niet alleen voor mij. Ook voor die mooie baan als wijkmanager die ik nu nog bezet hou, terwijl ik eigenlijk toe ben aan een volgende stap. Ook voor de mensen die ik dan wel kan helpen.

Niet lang na het lezen van die quote heb ik mijn baan opgezegd en ben ik het ondernemerschap volledig ingestapt. Daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van.

Hoe is dat voor jou? Neem jij al je eigen plek in? Of hou je onbewust nog de plek van een ander bezet?

Als je nog niet helemaal je eigen plek inneemt kan het helpen om te onderzoeken waarom je dat niet doet. Weet je misschien nog niet wat die plek is? Durf je de stap nog niet te zetten? Ben je nu misschien vooral bezig met het zorgen voor anderen? Of ben je zo druk bezig met gaten dichtlopen die vallen of dreigen te vallen dat je geen ruimte voelt om je eigen plek in te nemen? Misschien durf je je eigen verlangens nog niet helemaal serieus te nemen?

Bij het echt innemen van je eigen plek krijg je vaak ook te maken met een stuk angst:

‘Ben ik wel goed genoeg?’

‘Wie zit er op mij te wachten?’

‘Straks val ik door de mand.’

‘Dat kan ik nog niet.’

Maar ook een stuk schuldgevoel:

‘Ik kan mijn kinderen, partner, collega’s, … toch niet in de steek laten?’

Het helpt om te weten dat die gevoelens heel normaal zijn. Zowel angst als schuldgevoel horen erbij als je echt je eigen plek inneemt. Het betekent volwassen worden met alle consequenties die daarbij horen. En dat is spannend. Want je weet wat je nu hebt en dat is vaak best oké.

Maar wat zijn de consequenties als je niet je eigen plek inneemt? Als je je laat leiden door wat anderen van je verwachten?

Als jij je plek niet inneemt dan hou je dus de plek van een ander bezet én ontneem je jezelf een mooie ontdekkingsreis. Dit is jouw leven.

Voel je een verlangen en kun je wel wat hulp gebruiken?

Je bent van harte welkom om samen te onderzoeken wat je eerste stap zou kunnen zijn: https://aikeborghuis.nl/persoonlijk-adviesgesprek/

Ik help je graag.