Weet je nog op school? Dat kriebelende gevoel in je buik als de juf de nagekeken proefwerken uitdeelde in de klas. Hoe opgelucht en blij je was als je een goed cijfer had gehaald voor je toets. Of hoe verdrietig en teleurgesteld je was als het cijfer lager uitpakte dan je had gedacht, want je had zo goed geleerd?

De kans is groot dat jij met een cijfer lager dan een 8 eigenlijk niet tevreden was. Je wilde graag goede cijfers halen en daar deed je ook echt je best voor.

Als het niet lukte dan twijfelde je aan jezelf en maakte dat je onzeker. Dat liet je aan de buitenkant niet zien maar je nam je voor om de volgende keer nog beter te leren.

Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je een oudste dochter bent.

Oudste dochters leggen de lat hoog voor zichzelf en willen graag voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Dat is vaak al vroeg ontstaan in het gezin waarin ze geboren en opgegroeid zijn. Ze werden thuis en op school vaak gezien en gewaardeerd voor hun goede cijfers en harde werken. Voor hoe goed ze hun best deden. Dat patroon blijven ze herhalen als ze eenmaal volwassen zijn: ze proberen het altijd zo goed mogelijk te doen en zorgen voor alles en iedereen. Dat doen ze vanuit de verschillende rollen die ze vervullen: als partner, als moeder, als werknemer, als ondernemer, als dochter, als vriendin, als mens. Ze willen minimaal een 8 scoren in al die rollen en het liefst tegelijkertijd.

De valkuil daarvan is dat ze zo bezig zijn met voor alles en iedereen zorgen dat ze zichzelf vergeten. Of op de laatste plek zetten. Als je een oudste dochter de vraag stelt wat voor cijfer ze zichzelf geeft als het gaat om zorgzaamheid voor zichzelf dan is de kans groot dat ze de ‘8’ niet haalt. De lat hoog leggen en hun grote zorgzaamheid voor alles en iedereen (maar niet voor zichzelf) kan op langere termijn leiden tot burn-out klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, een gehaast en onrustig gevoel of nek- en rugklachten.

Die zorgzaamheid naar anderen en zien wat de ander nodig heeft is een enorme kwaliteit. Het enige wat je hoeft te doen om te voorkomen dat je in de valkuil schiet van zorgen voor alles en iedereen, is dat je net zo goed voor jezelf zorgt als dat je voor anderen doet. En dat kun je, want je bent heel zorgzaam.

 

PS. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Vraag dan nu een persoonlijk adviesgesprek met me aan. Ik help je graag.