Afgelopen week was ik een dag op stap met mijn moeder. Even echte tijd en aandacht voor elkaar. Lekker bijgekletst, geluncht en musea bezocht. Zo ook het CODA in Apeldoorn waar we de expositie ‘The Future is Female-Love Letters’ hebben bezocht. Een expositie van 41 vrouwelijke kunstenaars die allemaal op hun unieke, eigenzinnige, krachtige of liefdevolle manier een verhaal vertellen.

Je zult je misschien afvragen of dat nu nodig is. Zo’n expositie van alleen vrouwelijke kunstenaars. Het antwoord is ja. Want ook in 2020 blijft het werk van vrouwelijke kunstenaars nog altijd achter bij mannelijke collega’s. Er is nog steeds verschil in waardering tussen mannen en vrouwen. Dat zie je in de kunst maar ook op andere plekken.

In mijn opvoeding heb ik geleerd dat het belangrijk is dat ik op eigen benen kan staan en voor mezelf kan zorgen als vrouw. Mijn moeder is daarin voor mij echt een rolmodel. Als vrouw onafhankelijk zijn heb ik met de paplepel ingegoten gekregen van mijn vader en moeder en daar ben ik nog iedere dag dankbaar voor. De kansen en mogelijkheden die ik heb zijn zoveel groter dan mijn moeder, oma en overgrootmoeders hadden.

Ook ben ik blij dat mijn wiegje in Nederland heeft gestaan. Want daardoor heb ik ook weer kansen en mogelijkheden die ik niet had gehad als ik op een andere plek geboren was. We leven in vrijheid, hebben een dak boven ons hoofd, een bed om in te slapen, iedere dag te eten en er komt stromend water uit de kraan. Ondanks dat er nog steeds ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen in Nederland zijn er weinig landen waar vrouwen zoveel vrijheid hebben als hier.

En toch voelen en ervaren we dat niet altijd zo. Want doordat we zoveel vrijheid en keuzes hebben, kunnen we druk ervaren. We houden vaak veel ballen in de lucht. Niet alleen in het gezin maar ook op het werk willen we van betekenis zijn. En we hebben vaak vooral geleerd om eerst voor anderen te zorgen en dan pas voor onszelf. En dat is op de langere termijn niet duurzaam.

Als jij als vrouw op langere termijn echt een leven wilt leven waarin je trouw bent aan jezelf en daarmee betekenis geeft aan jouw leven en dat van anderen, dan is het belangrijk dat je heel goed voor jezelf zorgt. Weet wie jij bent. Wat jij belangrijk vindt. En leef daarnaar.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Als je dit op eigen kracht wilt doen vraagt dat een stevige discipline en doorzettingsvermogen. En ik wil je niet ontmoedigen: maar helemaal alleen lukt het je gewoonweg niet.

Dat ligt niet aan jou. Dat ligt aan patronen die heel hardnekkig zijn. Je loyaliteit en verantwoordelijkheidsgevoel. En je hebt blinde vlekken die je zelf niet ziet. Wat logisch is. Het zijn niet voor niets blinde vlekken.  Je kunt alleen gewoonweg niet de afstand nemen die nodig is om de dingen in perspectief te plaatsen. En de oplossingen liggen niet alleen in je hoofd. Anders was het je zelf al wel gelukt. Bovendien: als je het alleen doet is de kans dat je stopt of afwacht als het even lastig of zwaar is.

Het goede nieuws is: je hoeft het ook niet alleen te doen. Want meer vrouwen zoals jij en ik willen met elkaar een ontdekkingsreis aangaan. Een ontdekkingsreis van een jaar waarin we met elkaar iedere maand een dag afstand nemen en waarin het mag gaan over jou.

Je laad op, ziet de dingen weer helder en je hoeft het niet alleen te doen. Je leert en ontwikkelt met elkaar. Een veilige plek om je vragen te stellen en thema’s te onderzoeken. Je krijgt ook een stevige basis in systemisch kijken en waarnemen waardoor je knelpunten waar je tegenaan loopt in de kern oplost in plaats van dat je symptomen bestrijdt. Ik leg je in de watten met lekker eten en drinken. Ook tussen die dagen door ben ik er als je vragen hebt, vastloopt of een vraag hebt die je wilt onderzoeken. Klinkt fijn toch?

Omdat ik jou ook een plek gun waarin je afstand kan nemen, op kan laden, je kan verbinden met jezelf en andere gelijkgestemde vrouwen start ik op 2 oktober weer een jaargroep. Er zijn nog een paar plekken vrij. Als je voelt: ja, dit lijkt me fijn en waardevol neem dan gerust contact met me op.

Als je denkt: “ik ben al zo druk, daar heb ik geen tijd en ruimte voor”, neem dan juíst contact met me op om de mogelijkheden te verkennen.

Je bent heel welkom!