Bekijk hier de videoblog #abookaweek Miracle Morning

Cadeautjes geven en krijgen is leuk! 

Een tijd geleden had ik een collega-ondernemer op de koffie. Hij beschreef waar zijn vrouw mee worstelde. Ik gaf hem het boek Playing Big van Tara Mohr mee (een absolute aanrader!). Een week later stond hij weer bij me op de stoep. Nu had hij een cadeautje voor mij: Het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Blij als een kind kroop ik daar ’s avonds mee op de bank. Boeken maken me blij! 

De kracht van ochtendroutines.

Ik ben een ochtendmens. Ik sta graag op als iedereen in huis nog slaapt zodat ik de dag in stilte begin. Ik begin de dag met P.M.S zoals Lou Niestadt zo mooi beschrijft: Plassen, Mediteren en Schrijven. Ik heb dus al mijn eigen ochtendroutines ontwikkelt. Ik ben benieuwd wat het boek Miracle Morning van Hal Elrod daar voor mij aan toe kan voegen. 

Ik hoor je denken: doe normaal!

De ondertitel van het boek is: zes gewoontes om je leven succesvol te maken voor 8 uur ’s ochtends.  Als je dit leest kan ik me voorstellen dat je denkt: voor 8 uur? Doe normaal! Ik ben al blij dat ik op tijd mijn bed uit kom voor mijn werk. Mijn dag begint al geslaagd als ik mijn kinderen zonder al te veel strijd met hun gymtas en lunchtrommels op school krijg. En op de valreep nog heb gedacht aan het lege omgespoelde melkpak voor een knutselactiviteit. Ik ben al blij als ik op tijd op mijn werk ben. 

Herkenbaar. Dat had ik ook tot een paar jaar geleden. Tot ik mijn ochtendroutines ben gaan invoeren. Sinds juni 2015 heb ik mijn ochtendroutines verandert. Ik sta doordeweeks een uur eerder op dan mijn gezin. Dat uur in de ochtend in stilte heeft mijn leven (en dat van mijn kinderen) positief beïnvloed. Ik zou niet meer zonder kunnen.  

Ik wil je uitdagen om de Miracle Morning een week de kans te geven.

Zet een week lang de wekker een week lang een uur eerder dan vroeger. Ik weet het, het valt niet mee in het begin maar sta op in de stilte van het huis. Plas even en drink en glas water. 

De zes gewoontes in het boek Miracle morning gaan over de dag beginnen in stilte, lezen, affirmaties, visualisatie, dagboekschrijven en beweging. Je maakt per dag 10 minuten ruimte voor iedere gewoonte. Het idee erachter is dat als je hier aan het begin van de dag ruimte voor maakt  je meer focus, positiviteit, regelmaat en bewustzijn ontwikkelt en zo een succesvoller, rijker en bevredigender bestaan leidt.

Het idee erachter is dat als je elke dag doelbewust opstaat – niet omdat het moet, maar omdat je het echt wilt- en elke dag tijd rinruimt om jezelf te ontwikkelen tot de persoon die je wilt zijn om het meest bijzondere, vervullende en overvloedige leven te ontwikkelen.

Hoe zien de ochtendroutines er uit volgens de Miracle morning?

De Miracle morning bestaat uit zes gewoontes die helpen om je leven succesvoller te maken. Die zes gewoontes bestaan uit: stilte, lezen, affirmaties, dagboekschrijven en beweging.

Stilte:
Als je de dag in stilte begint, je bewust bent van je ademhaling en vanuit deze rust de dag opstart begint je dag veel meer ontspannen. Je ervaart meer innerlijke rust.

Lezen:
Vaak gun je jezelf geen tijd om te lezen. Terwijl als je 10 minuten per dag in een inspirerend boek leest, je vaak nieuwe inzichten of ideëen opdoet die je die dag kunt toepassen. Je voelt je gemotiveerd.

Affirmaties:
Een affirmatie is een zin die je uitspreekt waarbij je uitspreekt wie je wilt zijn, wat je wilt bereiken en wat je wilt doen om je leven te veranderen. Je voelt je krachtig.

Visualisatie:
Je stelt je de situatie voor zoals je die graag zou willen. Je ziet het als het ware voor je. Je bent er al, je beleefd je droom al. Voel het in je hele lijf. Je voelt je geïnspireerd.

Dagboekschrijven:
Schrijf iedere ochtend 10 minuten. Begin gewoon met schrijven. Schrijf ook op waar je dankbaar voor bent. Je voelt je dankbaar.

Beweging:
Als je je beweegt dan maak je je lichaam wakker en klaar voor de dag. Je voelt je energiek.

Ik heb een paar weken geprobeert om de Miracle morning op bovenstaande manier uit te voeren. Voor mij werkte het deels. in de loop van de jaren mijn eigen routines ontwikkelt die voor mij werken. Voel je dus ook vooral vrij om het op jouw manier te doen. 

Maar wat brengen mijn ochtendroutines mij wel?

Als ik kijk naar mijn ochtendroutines dan voelt het voor mij alsof er een leven is voor mijn ochtendroutines en een leven na het invoeren van mijn ochtendroutines. Dat klinkt groot en dat is het voor mij ook.

Doordat ik de dag in stilte begin heb ik altijd een rustige dag van de dag. Ik ben meer ontspannen en dat merken mijn kinderen ook waardoor er eigenlijk nooit stress en gedoe is om de kinderen op tijd op school te krijgen. Door het schrijven van mijn ochtendpagina’s heb ik ’s ochtends al nieuwe inzichten opgedaan en bepaald wat mijn top 3 van die dag is en dat geeft me focus en rust. Ik merk dat het opschrijven van mijn intenties/affirmaties me helpt als een soort innerlijk kompas gedurende de dag. En me richten op mijn dromen/verlangens en daar iedere dag ruimte voor te maken betekent dat ik al veel doelen heb bereikt. Zonder die focus en intenties had ik bijvoorbeeld mijn coachingsprogramma Leef jouw leven nog niet het licht gezien. Ook onze camper zou dan alleen nog maar een droom zijn geweest. 

Wat voor mij niet werkt in mijn ochtendroutines is bewegen en lezen. Dit is wel onderdeel van mijn dag maar heb ik zelf een andere plek gegeven in mijn dagritme.

Hoe is dat voor jou? Heb jij eigen ochtendroutines? Wat brengen deze routines jou? Of als je ze nog niet hebt: wat zou het invoeren van een ochtendroutine voor jou kunnen betekenen?

Ik hoor graag van je!

PS.

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje of wil je het boek Miracle Morning zelf lezen? Klik dan hier om het boek te bestellen.