Vanaf het moment dat Sinterklaas in Nederland aankwam met de boot mochten onze dochters in het weekend hun schoen zetten. Naast de schoen zetten ze ook een wortel voor het paard en een bakje water klaar en werden er Sinterklaasliedjes gezongen.

Op zondagochtend hoorde je ze samen naar beneden stommelen en dan was het wachten op die enthousiaste kinderstemmetjes want Piet was langsgekomen. Ze kwamen vol trots hun cadeautje laten zien en waren ondertussen alvast aan het ontbijten met pepernoten.

Op een ochtend kwam mijn oudste dochter boven met een serieus gezichtje en vroeg ze aan mij:  ‘Mama, ben jij stout geweest?’

Ze keek me ernstig aan en zei: ‘Papa, Kim en ik hebben een cadeautje in hun schoen en jouw schoen is leeg.’

Ik vertelde haar dat ik was vergeten om mijn schoen te zetten en dat Piet mijn schoen vast niet had kunnen vinden. Tegelijkertijd gaf ze me ook een spiegel: ik had voor iedereen een cadeautje geregeld behalve voor mezelf.

Dit herken ik vaker in het werken met oudste dochters. Ze zorgen graag voor anderen en vergeten zichzelf. In dit geval was het niet eens in me opgekomen dat ik een cadeautje voor mezelf had kunnen kopen.

Nu ging het om klein schoencadeautje, maar de opmerking van mijn dochter legde wel een patroon bloot van eerst voor alles en iedereen zorgen en jezelf vergeten. Maar hoe komt dat?

Oudste dochters beschikken van jongs af aan over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kunnen van daaruit de behoeften van anderen boven die van zichzelf stellen.

Doordat oudste dochters vaak veel rollen hebben en verantwoordelijkheden dragen kunnen ze te maken krijgen met overbelasting door werk, gezin en zorgtaken en kan er weinig tijd energie overblijven voor dingen die jou blij maken. De dingen die je helpen om goed voor jezelf te zorgen.

Bewustwording van deze gewoonte is de eerste stap.

Gun je jezelf een cadeautje? Weet dat je van harte welkom bent bij de gratis online masterclass ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters onthuld’ op vrijdag 8 december. Je ontdekt hoe de oudste dochter dynamiek ontstaat en wat de sleutels zijn om je vrijer te voelen, meer energie, plezier en voldoening te ervaren. Inschrijven kan via deze link.

PS. Nog op zoek naar een fijn boek voor in de kerstvakantie? Dan is ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ een tip.