Mag jij om hulp vragen?

Daar is ‘ie weer: het stemmetje van mijn innerlijke rechter.

De afgelopen weken werd ik weer regelmatig geplaagd door dat stemmetje in mijn hoofd:

‘Dat kun je best zelf, even je schouders eronder.’
‘Dat kan niet moeilijk zijn. Dat moet je zelf kunnen’
‘Nieuwe wetgeving? Dat kun je best ‘eventjes’ zelf uitzoeken.’
‘Een verzekering afsluiten? Dat regel je toch even.’
‘Een vormgever inschakelen? Een e-book moet je best zelf even kunnen opmaken.’
‘Een aantal wijzigingen in je website doorvoeren? Dat kun je best zelf.’
‘Uitbesteden? Je kan het net zo snel zelf even doen.’

En het klopt. Ik kan ook heel veel zelf.

Het is onvoorstelbaar wat ik de afgelopen jaren heb bijgeleerd. Ik ben hard op weg een ervaren websitebouwer te worden. Ik ben veel beter gaan schrijven de afgelopen jaren (en vind het nog leuk ook). Ik kan inmiddels redelijk goed overweg met mijn e-mailmarketingpakket. Ik doe niet meer zomaar wat met de financiën in mijn bedrijf, maar heb inmiddels grip op mijn cijfers. Ik kan na veel foeteren en mopperen inmiddels ook redelijk goed overweg met bepaalde software.

En toch…

Als ik kijk naar de afgelopen weken dan heb ik daarin veel tijd en energie gestoken in dingen die ik (als ik me erin vastbijt) best wel kan. Maar word ik er blij van? Als ik eerlijk naar mezelf kijk: nee.

Zijn er mensen die bepaalde klussen veel beter kunnen dan ik? Ja!

Vorige week had ik een probleem met mijn website. Zelf had ik al ruim drie uur zitten stoeien om dit op te lossen. Ik was geïrriteerd en gefrustreerd. Ik kwam er niet uit.

Ik besloot om hulp te vragen bij mijn websitebouwer en binnen 10 minuten had ze het probleem voor me opgelost.  Als ik nu niet zo eigenwijs was geweest met mijn ‘zelluf doen’ had ik die tijd en energie in dingen kunnen steken die wel het verschil maken voor mij. Weer een wijze les.

Maar hoe doe je dat dan? Wanneer vraag je om hulp?

Een handig hulpmiddel voor mij is de volgende vraag: Moet ik dit nu doen?

En ik denk dat deze vraag jou ook kan helpen.

Spreek de zin maar eens een paar keer hardop uit en leg de klemtoon op het vetgedrukte woord.

Moet ik dit nu doen
Moet ik dit nu doen
Moet ik dit nu doen
Moet ik dit nu doen
Moet ik dit nu doen

Je zult merken dat je niet meer alles op de to-do-lijst hoeft te doen. Je prioriteiten worden helder. Je krijgt ook zicht op waar je hulp bij kunt vragen en wat je niet meer zelf hoeft te doen.

Hoe is dat voor jou?

Mag jij om hulp vragen van jezelf bij iets wat jij lastig vindt?

En wat levert het je op als jij hulp vraagt? Ik ben heel benieuwd!

Ik wens je een fijne dag!

Hartelijke groet,