Deze week sprak ik een oudste dochter die gevraagd is om directeur te worden bij het bedrijf waar ze al een aantal jaar werkzaam is. Ze nam contact met me op omdat ze in verwarring is na het lezen van mijn boek ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters‘.

Ze zei: ‘Mijn hele leven lang word ik al gevraagd voor leiderschapsposities en die stappen heb ik ook eigenlijk altijd gezet. Anderen zien mijn leiderschapskwaliteiten vaak eerder dan ikzelf en toch twijfel ik nu of ik de stap zal zetten. Ik voel me gevleid en gezien. Aan de andere kant twijfel ik: kan ik dit wel?’ Maar sinds ik je boek heb gelezen vraag ik me af: ‘Wil ik het eigenlijk wel?’

Dit verhaal is niet uniek. De leiderschapskwaliteiten van oudste dochters worden door hun omgeving vaak eerder opgemerkt dan dat ze zichzelf als leider zien. Oudste dochters kunnen de verantwoordelijkheid die bij zo’n plek hoort ook goed dragen. Tegelijkertijd is er ook een valkuil: als oudste dochters minder goed in verbinding zijn met zichzelf kan het gebeuren dat ze het carrièrepad bewandelen dat een ander voor ze bedacht heeft.

De vraag is dan: durf je echt eerlijk te zijn naar jezelf en te ontdekken wat jij eigenlijk zou willen en wat de volgende stap is die daarbij hoort? Het vraagt lef en moed om niet het uitgestippelde pad te bewandelen maar je eigen pad te ontdekken. Dat is niet altijd makkelijk maar levert uiteindelijk meer bezieling en voldoening op.

Hoe is dit voor jou? Volg jij je eigen pad of bewandel je het uitgestippelde pad van een ander?

In oktober start er een nieuwe jaargroep met oudste dochters die de toppositie vervullen in het bedrijf waar ze werken of in hun eigen bedrijf, of op de drempel staan om die stap te gaan zetten. Wil je een jaar lang op ontdekkingsreis om jouw leiderschap bezielt vorm te geven in een groep gelijkgestemde leiders en voel je een ‘ja’? Stuur dan een mail naar info@aikeborghuis.nl. Ik ga graag met je in gesprek.