De laatste weken zie ik veel mensen die druk zijn en veel in hun hoofd zitten. De vakanties staan voor de deur. En ook privé is er veel te doen. Op school van je kinderen. Op je werk. Ook alle borrels, feestjes, verjaardagen lijken in die laatste weken voor de zomer gepropt te worden.

En naast alles wat er al van je gevraagd wordt leg je vaak jezelf ook nog eens extra druk op. Want het werk moet wel af voor de zomervakantie.

Herkenbaar?

Zelf vind ik deze periode best intens. En dat zie ik ook bij de mensen die ik coach. Als ik met ze op onderzoek ga blijkt dat ze door de druk die ze ervaren makkelijk in hun hoofd schieten. De To-do lijst wordt steeds langer en vaak beginnen ze bovenaan met doen en afstrepen. Werk neemt je dan zo in beslag dat het lastig is om er thuis echt met aandacht te zijn.

Als we dan samen uitzoomen en de vraag stellen wat echt prioriteit heeft dan kunnen ze vaak 1 of 2 dingen opnoemen die echt moeten voor de vakantie. De rest kan wachten.

Als we vervolgens doorpraten over de taken die op de actielijst staan blijken ze daar vaak al lang op te staan. Omdat het al tijden op de lijst staat en dus blijkbaar niet zo’n prioriteit heeft. En kun je dus het besluit nemen dat je die acties gewoon niet meer gaat doen. Het doorstrepen van de acties die geen prioriteit hebben geeft rust en bespaart veel tijd en energie.

Niets is zo frustrerend in je werk dan hard te werken en je to-do lijst alleen maar te zien groeien. Dat geeft een onvoldaan gevoel aan het eind van de dag.

Wat mij en mijn klanten helpt is om niet te werken met een To-do-lijst maar met een Tadaa-lijst. Dat voelt anders. In plaats van je eindeloze to-dolijst maak je iedere dag een Tadaalijst.

Op die Tadaa lijst kies je drie acties, 3 prioriteiten, een top 3 voor die dag.

Maar hoe bepaal je nu wat er op die Tadaalijst thuishoort?

Voordat ik mijn top 3 bepaal stel ik de vraag: welke 3 dingen brengen me dichter bij het gewenste resultaat?  Deze vraag is belangrijk omdat je dan zeker weet dat je niet druk bent maar de goede dingen doet.

Als je die 3 dingen gedaan krijgt die dag is je dag geslaagd. Dat geeft veel meer een voldaan gevoel. Al het andere dat je gedaan krijgt is bonus.

Het is ook goed om te weten wat voor jou de tijd is waarop je op je best bent. Zelf ben ik in de ochtend het meest scherp. Dat is ook de tijd dat ik aan mijn Tadaa lijst werk. Want als dat af is, dan is de rest van wat ik gedaan krijg winst en dat gevoel neem ik mee mijn dag in. Het is de moeite waard om bij je dagindeling rekening te houden met jouw beste tijd. 

Dit zijn de drie vragen die jou helpen de komende periode:

  1. Wat is jouw beste tijd? Waarin ben je op mijn productiefst en kan je daar je agenda op inregelen?
  2. Bepaal je top 3 met Tadaa’s: wat zijn de drie taken die je dichter bij je einddoel brengen die je vandaag nog kunt ondernemen.
  3. Waar kan je mee stoppen, wat kan je opruimen, wat kan je slimmer organiseren?

Ik ben heel benieuwd wat er op jouw Tadaalijst staat!