We zijn opgegroeid in een periode waarin vooral het ontwikkelen van ons hoofd is uitgedaagd. Op school werd van je verwacht dat je leerde rekenen en schrijven. Dat je je topografie uit je hoofd leerde. Wist hoe de aardlagen in elkaar zaten. Hoe voortplanting in zijn werk gaat. Zowel bij de bloemen, de bijen als bij mensen

Wat we vaak niet geleerd hebben is om te luisteren naar ons gevoel. Onze intuïtie en de signalen die ons lijf ons gaf. Dat hoofd voelt vaak ook veilig. Als je het maar verstandig kunt beredeneren, kunt analyseren, dan zal het wel goed zijn. 

Begrijp me niet verkeerd. Je hoofd is ook ontzettend belangrijk. De valkuil is alleen wel dat je vergeet dat je een heel mens bent. Een mens met een lichaam. 

Je kunt je vast nog wel herinneren hoe het was om voor het eerst te beginnen met autorijles. Ik weet in ieder geval hoe ikzelf met klamme handjes achter het stuur ging zitten en keek naar het dashboard, stuur, versnellingsbak en pedalen en dacht: dat leer ik nooit. Toch heb ik met vallen en opstaan leren rijden en inmiddels heb ik al een flink aantal jaar mijn rijbewijs, rijd ik overal heen en weet ik welke brandstof er in de auto moet om de auto te laten rijden. 

Zo is dat eigenlijk ook met jou. Je kunt je lichaam vergelijken met een auto. Je moet je auto vullen met de juiste brandstof. Anders rijdt de auto niet en gaat hij stuk. Net als jij je lichaam mag voeden met de juiste brandstof. Als je net leert hoe je je auto bestuurt moet je nog overal over nadenken. Terwijl als je langer rijdt je dat regelmatig op de automatische piloot doet. In de auto weet je wanneer je gas moet geven en terug mag schakelen. Zo wijs is jouw lichaam ook. Je mag je lichaam bewonen en er heel goed voor zorgen omdat ze je ook van A naar B brengt. In je auto gaan lampjes branden als er iets aan de hand is. Als je je lampen laat branden als je uitstapt dan krijg je een signaal. Als je hoog in je toeren rijdt dan brult de motor en weet je dat je mag bijschakelen of het gas mag loslaten. Als je leert luisteren merk je dat het met je lichaam niet anders is. Alleen ontbreken de knipperende lampjes en vraagt het van je dat je leert luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. 

In het dagelijks leven staan we vaak in de ‘aan’ stand. We gaan maar door zonder de signalen die ons lichaam geeft serieus te nemen. Als je standaard ziek wordt in de vakantie dan weet je dat je lichaam aangeeft dat je over je grenzen heengaat. En als je heel eerlijk bent vind je je lijf eerder ‘lastig’ als het op de rem trapt dan dat je ernaar luistert. 

Het bijzondere is ook dat ons lijf vaak eerder reageert dan ons hoofd. Onderzoek maar eens hoe dat voor jou is. Als ik een vraag krijg en ik neem de tijd om naar mijn lichaam te luisteren dan krijg ik een antwoord. Het is mij regelmatig gebeurd dat ik een vraag kreeg en een knoop/nee voelde in mijn maag om vervolgens wel ‘ja, hoor’ te zeggen. Je lijf heeft eerst gereageerd maar ons hoofd neemt het over. 

Dat doen we niet bij alles. Als je verliefd bent dan denk je niet in je hoofd: ik ben verliefd. Verliefdheid neem je waar in je lichaam: de vlinders in je buik. De glimlach die je niet van je gezicht af kan krijgen. Als je aan het bevallen bent en je kunt vertrouwen op je lichaam dan verloopt een bevalling (ondanks dat het pijn doet) meestal voorspoedig. Als je tegen de weeën aan het vechten bent en de controle wilt houden met je hoofd is een bevalling vaak een langdurige, extra pijnlijke gebeurtenis.  

Je lijf is een instrument dat je altijd bij je hebt en dat je in kunt zetten. Je kunt luisteren naar je lichaam dus ook gebruiken bij het maken van keuzes. 

Als je voor een belangrijke keus staat kan je jezelf ook de vraag stellen: wat opent in mijn lichaam en wat sluit het? Zo had ik vorige week een gesprek met een klant die twijfelde over twee opties. Ik vroeg haar contact te maken met de opties en te ervaren hoe haar lichaam reageerde. Bij optie 2 voelde ze zich openen. Bij optie 1 nam de spanning toe. Op basis van de combinatie tussen lichaam en hoofd heeft ze toen de keus gemaakt. Deze week kreeg ik een berichtje van haar: “Ik voel me 10 kilo lichter sinds ik de knoop heb doorgehakt.” 

Doet je hoofd dan helemaal niet meer mee? Tuurlijk wel. Je krijgt er alleen een extra instrument bij. 

Ik zou je willen uitnodigen om je lichaam wat vaker mee te nemen bij de keuzes die je maakt. Ik ben heel benieuwd wat het je oplevert…