Een tijd geleden vertelde onze jongste dochter dat ze wel een keer naar Berlijn zou willen. Ik vroeg haar: ‘Hoe zou je het vinden om met z’n tweeën te gaan?’ Dat wilde ze wel.

We hadden al een avond voorpret kijken wat er allemaal te doen was en niet veel later vertrokken we met de trein. We hadden een tof hotel geboekt met uitzicht op de dierentuin in Berlijn. Vanaf het dakterras op de 10e verdieping hadden we een helicopterview over de dierentuin.

Wat me opviel in de avond toen de bezoekers in de dierentuin naar huis waren, is dat het eigenlijk gek is. Een groep vogels die vanwege hun ‘bijzonderheid’ of ‘exclusiviteit’ in een kooi opgesloten zitten en een groep vogels die daaromheen vrij kunnen rondvliegen en hun nesten hadden gebouwd in de bomen van de dierentuin.

Dit leverde een mooi gesprek op met mijn dochter: welke vogel zou jij willen zijn? Zou je liever in de kooi in de dierentuin wonen of daarbuiten? Een vogel in de kooi met verzorgers die je iedere dag eten komen geven, met veel aandacht en bezoekers? Of vrij rond kunnen vliegen en je eigen kostje bij elkaar moeten scharrelen? Kies je voor veiligheid of kies je voor avontuur?

Als je al je hele leven in een kooi zit dan weet je weet niet beter en is het logisch dat je kiest voor wat je kent en wat vertrouwd is. Maar als je afstand neemt en uitzoomt kun je ook zien wat er nog meer mogelijk is: je vleugels uitslaan.

Het is een mooie vraag om eens bij stil te staan. Beide opties hebben namelijk voor- en nadelen.

Het voordeel van het in de kooi blijven zitten is dat je weet waar je aan toe bent, je eten en drinken wordt geregeld, je hoort erbij en bent het bekijken waard. Het nadeel is dat je een voorspelbaar leven leidt zonder al te veel avontuur, groei en ontwikkeling.

Het nadeel van een leven buiten de kooi is dat je voor jezelf moet zorgen, zelf voor beschutting en veiligheid moet zorgen. Het voordeel van niet vastzitten in de kooi is dat je op avontuur kunt gaan en jezelf wel moet ontwikkelen.

Zelf geloof ik dat het plezier, energie en voldoening geeft om nieuwe dingen te blijven leren en ontdekken en dat dat op verschillende manieren mogelijk is. Ik heb lang gedacht dat je moet kiezen tussen het een of het ander: je zit of in de kooi of je leeft buiten de kooi. Dat is meestal niet waar. Als mens kun je ervoor kiezen om wel gebruik te maken van de kooi, maar dan met de deur open waardoor je meer bewegingsvrijheid krijgt en er ruimte ontstaat voor meer avontuur.

Ik ben wel benieuwd hoe dat voor jou is. Kies je voor veiligheid in de kooi, vlieg je liever buiten de kooi of heb je een veilige kooi en staat de deur open?

En als je eerlijk bent naar jezelf… wat zou je dan eigenlijk echt willen?

Ik ben benieuwd!

PS. Merk je dat je vastzit in de kooi en dat je eigenlijk wel wat anders zou willen, maar dat je daar nog wat hulp bij kunt gebruiken? Meld je dan nu aan voor de masterclass ‘Doorbreek de oudste dochter dynamiek’ zodat je je vrijer voelt zonder dat je je hele leven overhoop hoeft te gooien.