Vorig week kreeg ik een app van een vriendin: ‘Ik baal. Onze zoon is vandaag kampioen geworden met zijn voetbalteam en zowel zijn vader als ik waren er niet bij. Hij was werken en ik was met onze dochter naar de atletiek. Ik wist niet dat ze de kans hadden om kampioen te worden.’

Op het moment dat je zo’n appje leest, voel je door de regels heen dat ze behalve dat ze baalt, zich ook schuldig voelt. Het gevoel dat je beter had moeten opletten, dat je niet scherp genoeg bent geweest. Misschien zelfs wel je innerlijke rechter die vindt dat je gefaald hebt als moeder.

En ik denk dat we allemaal wel van dit soort voorbeelden herkennen.

Ik in ieder geval wel. Lange tijd heb ik geworsteld met schuldgevoelens over de keuzes die ik in het verleden heb gemaakt. Vooral in mijn rol als moeder kom ik dat regelmatig tegen.

Ik had anders moeten reageren, handelen, doen. Meer geduld moeten hebben. Niet zo uit mijn slof moeten schieten tegen de mensen van wie ik het meeste hou. Ik had beter moeten weten…

En dat ik niet de enige ben die met dit soort gevoelens worstelt blijkt wel uit de gesprekken die ik regelmatig heb met mijn klanten. We herkennen het denk ik bijna allemaal.

Een quote die voor mij een enorme eye-opener was is de volgende uitspraak van Maya Angelou:

‘Do the best you can until you know better.
And when you know better, you do better.’

Het is een quote die voor mij enorm bevrijdend werkte. Want als ik achteraf terugkijk op de keuzes die ik in het verleden maakte dan kan ik mezelf recht in de spiegel aankijken dat ik die keuzes, op dat moment heb gemaakt met de kennis die ik op dat moment had.

En je schuldig voelen over iets wat je niet meer kunt veranderen is zonde van je energie.

Stel jezelf maar eens de vraag: Over welke keus uit het verleden voel je je nog regelmatig schuldig?
En zou het kunnen zijn dat je toen niet beter wist? Dat je die keus toen hebt gemaakt met de kennis en kunde die je toen had?

Dus ik herhaal de quote nog een keer zodat je hem niet meer vergeet:

‘Do the best you can until you know better.
And when you know better, you do better.’