Kun jij werken waar en wanneer je maar wilt?

Een appje

Ik krijg een appje uit Nieuw-Zeeland. De andere kant van de wereld. Ik verwonder me. Hoe bijzonder makkelijk het is geworden om contact te onderhouden door de opkomst van internet.

Toen ik 17 jaar was heb ik een jaar in Australië gewoond en toen kreeg ik mijn post gewoon nog via de brievenbus. Dan kwam er dagelijks een man op een brommertje langsrijden om de post te bezorgen. Of ik kreeg post via de fax. Als ik mijn dochters die avond aan tafel vraag of ze weten wat een fax is, kijken ze me wat glazig aan. Nee dus…

De vraag in de app:
Ken jij mensen die opstellingen begeleiden in Nieuw-Zeeland?

Een klant van me reist, woont en werkt op dit moment in Nieuw-Zeeland. Haar foto’s op social media zijn prachtig en inmiddels staat Nieuw-Zeeland ook op het lijstje van landen die ik nog wil bezoeken.

Ze vertelt: ‘Ik heb een vriendin verteld over opstellingen en wat het mij heeft opgeleverd. En nu heeft ze een vraag over haar puberzoon die depressief is. Ze kan hem niet bereiken en wil graag onderzoeken wat ze kan doen om hem te helpen. Ken jij opstellers in Nieuw-Zeeland?’

Ik graaf even in mijn geheugen. In Nederland ken ik natuurlijk een flink aantal collega’s die opstellingen begeleiden. In Nieuw-Zeeland ken ik er geen één.

En in een opwelling app ik haar.

Ik wil de opstelling wel online begeleiden

Dat heb ik nog niet eerder gedaan. Maar als dat oké is voor haar, dan gaan we het zo doen. Niet veel later krijg ik een berichtje terug. Deal!

En zogezegd zo gedaan.

Op dinsdagochtend ben ik al vroeg in Villa Voorstad waar ik mijn coachruimte heb. Ik merk dat ik wel wat gespannen ben. Mijn innerlijke rechter draait overuren: ‘Heb je haar weer met haar grote mond.’, ‘Wat als het nu niet werkt?’, ‘Zou het wel lukken in het Engels?’.

Ik neem nog even de tijd om te mediteren om bij mezelf te komen. En om 8.00 uur leggen we via Skype contact. Het is dan al 20.00 uur in Nieuw-Zeeland.

We maken kennis met elkaar. Ik voel direct een klik en voel me rustig worden. Ik leg wat meer uit over de achtergronden en vertel hoe we samen aan de slag gaan. Omdat één van de twee bekend is met opstellingen durf ik het aan. We gaan aan de slag.

We beginnen de opstelling. Ik merk aan mezelf dat ik onbewust mijn adem vasthou: zou het lukken? Maar zodra we beginnen valt de spanning bij mij weg. Via Skype begeleid ik de opstelling.

En weer raak ik verwonderd…het werkt!

Af en toe vraag ik ze of ze de camera/laptop iets kunnen bijdraaien of iets harder kunnen spreken. Ik vraag ze een keer of ze iets kunnen verschuiven waardoor ik de opstelling kan zien en begeleiden. Maar het werkt! Meerdere inzichten verder ronden we de opstelling af. De vraaginbrenger heeft handvatten gekregen waar ze mee verder kan. Ze ervaart meer ruimte en rust en is minder gespannen.

We praten nog wat na. De vraaginbrenger geeft aan dat het een bijzondere ervaring was. Ze vraagt zich af hoe waardevol het zou zijn om dit met een groep te doen. Ik geef aan dat dat ook een optie is. Dat als ze een groep bij elkaar weten te brengen ik wel naar Nieuw-Zeeland af wil reizen. Dan maak ik er een workation van. Wie weet waar deze ervaring nog toe gaat leiden…

Wauw!

Nadat we de opstelling hebben afgerond ben ik blij en dankbaar.

Jarenlang heb ik gedacht dat een opstelling begeleiden online niet zou lukken.

Het tegendeel is waar. Het kan wel! Het kan zelfs aan de andere kant van de wereld!

Ik voel me blij en opgewonden. Dit biedt mogelijkheden! Als het lukt een opstelling online te begeleiden in Nieuw-Zeeland, dan is dit ook mogelijk in Nederland. Wat gaaf! Dan kan ik ook mensen op afstand helpen. Dat betekent voor mij dat ik ook plaats- en tijdonafhankelijk kan werken. Dat geeft een vrij gevoel! Dat ik overal ter wereld mijn werk kan doen zolang er stabiel internet beschikbaar is.

Wil jij ook eens ervaren hoe een opstelling werkt?

Je bent welkom! Je kunt je aanmelden voor de volgende workshop in Deventer.

Woon je verder weg en loop je tegen een steeds terugkerend probleem aan en kun je er de vinger niet achter krijgen wat er speelt? Dan kunnen we je vraag ook via Skype onderzoeken. Mail me gerust!

Ik wens je een fijne dag!

 

Hartelijke groet,