Kun jij makkelijk hulp aannemen?

Ik hoor het mezelf zeggen: ‘dat hoeft niet hoor, dat kan ik best zelf even doen.’

Een uur later zit ik nog steeds worstelend achter m’n laptop. Zwaar gefrustreerd.  Want de techniek achter mijn website kan ik wel, maar kost me teveel tijd. Ik ben er niet goed in en vind het ook niet leuk. 

En ik denk: had ik nu maar wel haar hulp aangenomen. Dankjewel gezegd.
Dan had ik nu andere dingen kunnen doen die ik ook nog wil doen vandaag.

Herkenbaar?  Vind jij het soms ook lastig om hulp aan te nemen?

Maar hoe komt het nu eigenlijk? Dat we het ontvangen van hulp zo lastig vinden?

Ik denk dat het komt omdat we dat eigenlijk nooit echt geleerd hebben. Onze ouders hebben het ontvangen van hulp al helemaal niet geleerd. En ook in onze opvoeding en op school hebben we vooral geleerd dat het goed is om te geven. Voor een ander klaar te staan. Eerst voor anderen te zorgen en dan pas voor jezelf. Dan werd je gezien. Kreeg je de erkenning waar je zo naar op zoek was. En ik geloof dat dat onbewust nog steeds doorwerkt in de keuzes die je nu maakt.

Nog zo’n onbewuste overtuiging die veel van ons nog met zich meedragen: je bent egoïstisch als je eerst voor jezelf zorgt. En dat is zo niet waar!

Want het is nodig dat je eerst voor jezelf zorgt, dat je zorgt dat het goed gaat met jou, voordat je voor een ander zorgt. Als jij alleen maar voor een ander zorgt dan put dat je op de langere termijn uit. Dan weet je niet goed meer wat je nu eigenlijk echt wilt. Dan hoor je de signalen die je lichaam je al een tijd geeft niet meer. Totdat je lijf op de rem trapt en je het al benauwd krijgt bij het idee wat je allemaal nog moet van jezelf. Op je werk. Thuis. En dat kan echt anders.

Want hoe is het voor jou om iemand te helpen?
Iets voor een ander te kunnen betekenen? 

Als ik naar mezelf kijk vind ik het fijn om iets voor een ander te betekenen. Het geeft mij een goed gevoel om van betekenis te kunnen zijn voor een ander. 

Het geeft jou waarschijnlijk ook een fijn gevoel om iets voor een ander te kunnen betekenen.
En als dat niet zo is, dan is je eigen batterij vaak al zover leeggelopen dat alles voelt als moeten en je eerst goed voor jezelf mag gaan zorgen en je eigen plek en ruimte in mag gaan nemen.

Ben jij vooraf een gever en vindt je het lastig om te ontvangen?

Als je nooit hulp accepteert of naar de buitenwereld laat zien dat je het allemaal wel alleen kan merk je misschien ook dat anderen je ook niet altijd hulp aanbieden. Want jij red het wel alleen. 

Maar wat kun je nu doen als je eigenlijk wel wat hulp kunt gebruiken?

Het begint met toestemming. Je mag jezelf toestemming geven om hulp te vragen.  Je hoeft het niet alleen te doen. En ja, dat kost soms geld. Maar bekijk het ook eens van de andere kant: wat levert het op als je deze investering in jezelf wel doet? Nu en de komende periode? Niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving? Hoe waardevol is het als jij niet alleen maar prikkelbaar bent tegen je kinderen en je partner na een drukke dag omdat je ‘thuis ook nog van alles moet’ van jezelf maar nog wel open kunt luisteren naar hun verhalen van de dag. 

Zo heb ik mezelf gisteren een VIP-dag cadeau gedaan bij Rosanne Raubun. Ze heeft me gisteren geholpen bij het maken van een plan voor 2019. Waar ga ik mijn aandacht wel op richten en wat doe ik niet meer. Die dag was best een stevige investering. Maar als ik nu al kijk wat voor rust en ruimte het hebben van overzicht en een helder plan voor 2019 me nu al oplevert dan is dat iedere euro waard.

Zelf heb ik echt moeten leren om hulp te accepteren. Zowel gratis hulp die me wordt aangeboden als hulp die ik inkoop en waar ik dus in investeer. In het begin is dat spannend. Levert de investering me wel op wat ik had gehoopt? Maar ik merk ook iedere keer weer hoeveel zo’n investering me uiteindelijk oplevert.
In tijdswinst, energie, plezier en voldoening. Heel waardevol.

Dus stel jezelf eens de vraag: waar zou jij wel wat hulp bij kunnen gebruiken?

En hoe zou het zijn om daar hulp bij in te schakelen? Zelf heb ik met vallen en opstaan moeten leren dat het niet zwak is om om hulp te vragen, maar juist heel krachtig. Je moet het zelf doen, je hoeft het niet alleen te doen.

Voel jij je fijn in een schoon en opgeruimd huis?
Ga op zoek naar iemand die je huis kan schoonmaken.

Ben je al zo druk en het spelen van een taxibedrijf voor je kinderen helemaal zat?
Kijk of je een afspraak kunt maken met andere ouders om te carpoolen.

Weet je eigenlijk niet meer zo goed wat jij echt wilt en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?
Investeer dan in een coach die je helpt onderzoeken waar je blij van word en hoe jij meer energie en voldoening kunt ervaren.

Voel jij ook dat je wel wat hulp zou kunnen gebruiken maar weet je niet zo goed waar je kunt beginnen?
Dan zou je eerste stap kunnen zijn dat je een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek met me aanvraagt. Ik kijk dan met je mee waar je nu staat, waar je naartoe wilt. Die helderheid is vaak al heel waardevol. En als ik denk dat ik je kan helpen zal ik je ook vertellen hoe. 
Volgende week heb ik nog twee plekken vrij voor deze gesprekken. Zie ik jou volgende week? 

Ik wens je een fijne dag!

Hartelijke groet,

pastedGraphic.png

PS.1 Welke mogelijkheden laat jij nu nog liggen om hulp in te schakelen?
Veel werkgevers zijn bereid om (samen) te investeren in persoonlijk leiderschap en/of preventie van burn-out.
Heb jij al onderzocht welke mogelijkheden jij daarvoor hebt?

PS.2 Vind jij een handgeschreven kaartje in de brievenbus ook zo fijn?
 En vind je het fijn om het goede doel te steunen? Bestel dan hier je kaartensets. De volledige opbrengst van de kaarten gaat naar Stichting Microkrediet voor moeders. Je ontvangt ze dan op korte termijn in je brievenbus.

PS.3 Cadeautje van mij voor jou! 
Ben je al een tijd van plan om een website te bouwen? Ik heb Rosanne’s actie goede doelen actie gesteund en mag nu vier tickets cadeau doen voor de kickstartweek om te beginnen met het maken van jouw eigen website. Hebben? Dan stuur ik je de praktische informatie toe. Ik geef de tickets weg op volgorde van binnenkomst.