Kinderen die vragen worden niet overgeslagen

Afgelopen zaterdag was ik in de stad met onze jongste dochter. Samen een rondje over de markt.
Vers fruit, groenten. Verse broodjes en bloemen. Fijne gesprekjes samen. Mij maakt het blij.

Bij de fiets aangekomen vroeg ze me. Mam, zullen we gaan shoppen?

Zelf vind ik winkelen echt vreselijk. Ik ga alleen gericht winkels in als ik iets nodig heb.
Dus ik vroeg aan haar: welke winkels wil je dan naartoe? Heb je nog iets nodig?

Na even doorvragen kwam de aap uit de mouw: ‘Mam, ik heb zo’n zin in een ijsje. Mag ik een ijsje?’

Het zonnetje scheen, we hadden het fijn samen. Dus zo gevraagd zo gedaan.
Al lopend naar Gio’s, de ijssalon, raakten we in gesprek. Over vragen en uitspreken wat je graag wil.

Een zinnetje van vroeger dat regelmatig in mijn hoofd zit als ik iets graag wil is:
‘Kinderen die vragen worden overgeslagen.’ Wat een beperkende overtuiging is dat!

En wat heb ik daar lang mee geworsteld.  Want als je niet uitspreekt wat je graag wilt of verlangt dan kunnen mensen je ook niet helpen. Hoe concreter je uitspreekt wat je wilt, hoe makkelijker mensen met je meedenken en je kunnen helpen.

Ik leer onze dochters dat ze mogen vragen wat ze willen. Ik kan immers geen gedachten lezen.
En ik leer ze ook dat het niet betekent dat ze alles krijgen wat ze willen.
En dat ‘nee’ ook een antwoord is waar ze mee moeten leren omgaan.

Als ik om me heen kijk zie ik dat veel mensen nog rondlopen met deze overtuiging: kinderen die vragen worden overgeslagen. En dat is zo jammer! Want juist het tegenovergestelde is waar.
Kinderen die niet vragen worden overgeslagen. En dat geldt ook voor jou en mij als je eenmaal volwassen bent.

Want het voorbeeld dat ik net beschrijf is een klein voorbeeld. Het gaat maar om een ijsje.

Om me heen zie ik veel mensen die het lastig vinden om te vragen, uit te spreken wat ze graag willen. Maar weet je? Het is zo waardevol om dat wel te doen. Het is zo waardevol om te vragen, uit te spreken wat je wilt, omdat het helpend is om dichterbij datgene te komen wat je graag wil en naar verlangt.

Zelf heb ik bijvoorbeeld ook lang gedacht dat manlief wel zou weten wat ik graag wil en belangrijk vind. Maar eenmaal in gesprek met hem blijkt keer op keer dat hij mijn gedachten niet kan lezen. En als ik hem vraag om me te helpen bij wat ik fijn zou vinden is hij vaak meer dan bereid om me te helpen.

Ook op je werk is het belangrijk om je uit te spreken over wat je wilt. Als er een mooie baan voorbij komt en je spreekt niet uit dat je de ambities hebt om ervoor te gaan, dan gaat die baan aan je neus voorbij.

Als jij niet kenbaar maakt dat je een bepaald doel hebt waar je voor wilt gaan kunnen mensen je niet helpen om een stap dichterbij te komen.

Zelf voel ik het verlangen om zichtbaarder te worden met mijn bedrijf met behulp van video. Zodat ik nog meer mensen kan helpen. Achter de schermen ben ik bezig om een online programma te ontwikkelen.
Dat programma kun je straks op eigen tijd en tempo thuis kunt volgen. Dit in combinatie met een aantal live dagen.

Ik zag enorm op tegen de techniek en het maken van video’s.

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, heb een opleiding benaderd met de vraag om een stagiair die me daarbij kan helpen. Inmiddels ben ik een erkend leerbedrijf en werk ik samen met Kristian. En wat ben ik blij met hem! We leren van elkaar, hebben lol samen. Als ik de vraag niet gesteld had, dan was ik nu nog aan het aanmodderen geweest.

Het helpt om voor jezelf helder te hebben wat je graag wilt en waar je naar verlangt.

Ik nodig je graag uit:
Maak een lijstje voor jezelf met de dingen die jij graag wilt en waar je naar verlangt.
Spreek je uit en deel dit met de mensen om je heen. Vaak helpen ze je graag.

 

Ik wens je een hele fijne dag!