Deze zomer hebben we een narrowboat gehuurd in Engeland. Een narrowboat is een smalle, lange boot (van 2 meter breed bij 18 meter lang) waarmee je gemiddeld 5 km per uur vaart. Doordat het zo langzaam gaat zie je het landschap aan je voorbijtrekken. Je bent de hele dag aan het varen en aan het einde van de dag  leg je je boot aan waar je zin hebt (een soort wildkamperen) en hebt dan ’s avonds je huisje compleet met douche, toilet, keuken, eettafel, bed en relaxte stoelen gewoon bij je.

Het leven op zo’n boot is best overzichtelijk. Je wordt ’s ochtends wakker, ontbijt, doet de controles aan de motor en gooit de trossen los. We hebben heerlijk weer gehad en dat was fijn. Het landschap was afwisselend van heuvelachtig tot vlak. Van landelijk tot stedelijk waarbij we ook door Manchester heen zijn gevaren. Daar is de nieuwe hoogbouw soms letterlijk over de kanalen heen gebouwd. Heel bijzonder!

Het kanalennetwerk werd in vroegere tijden gebruikt werden voor de handel en de aan- en afvoer van grondstoffen voor de Wedgwood fabrieken, de textielindustrie en de zoutwinning.

Om de hoogteverschillen te overbruggen in het landschap gebruik je sluizen om het verschil in waterniveau te overbruggen. Die sluizen zijn in de periode 1750-1850 aangelegd en functioneren nog steeds. Op de foto hierboven zie je onze boot in een sluis in Manchester. Als je goed kijkt, zie je mij de sluis bedienen terwijl de mensen op de brug toekeken.

Waar ik voor de vakantie niet goed genoeg bij stil had gestaan is dat we een route hadden uitgekozen (de Cheshire ring) met ruim 120 sluizen. Als je in Nederland door een sluis heen wilt dan heb je vaak een sluiswachter die je helpt, maar in Engeland moet je zelf aan de bak. En dat is best hard werken: de schuiven in de deur die de watertoevoer regelen in de sluis omhoog draaien met een metalen slinger zodat het water kan zakken of stijgen in de sluis zodat het waterniveau gelijk is met je boot. Sluisdeuren openen, boot erin, sluisdeuren weer dicht en weer slingeren. Als de boot uit de sluit is, moet je de sluis ook weer sluiten.

Bij de eerste sluizen had ik de neiging om te snel de sluisdeuren te willen openen als ik dacht dat het waterpeil nu wel ongeveer gelijk was. Maar zo werkt het niet.  Als je dat doet verspil je veel energie met duwen en trekken en loop je het risico om blessures op te lopen. Als je lang genoeg wacht en de waterlevels echt gelijk zijn, zijn de deuren van gemiddeld zo’n 1800 kilo over het algemeen vrij moeiteloos te openen.

Terwijl ik stond te wachten terwijl de zoveelste sluis zich vulde realiseerde ik me: dit is een mooie metafoor voor hoe ikzelf en veel oudste dochters langere tijd resultaten behaalden: op wilskracht en doorzettingsvermogen. Dan bereik je wel resultaat, maar daarna ben je vaak moe. Het kost veel energie.

Tijdens het bedienen van de sluizen zag ik weer heel helder dat je met veel minder moeite meer resultaat bereikt als je wat uitzoomt en aanwezig bent in het moment. Bovendien ervaar je dan onderweg al veel meer plezier en hoef je minder inspanning te leveren.

Misschien heb jij in de vakantie ook wel afstand genomen van de waan van de dag. Heb je uitgezoomd. Gevoeld dat je het na de vakantie echt anders wilde doen. Minder levenshaast, meer tijd en ruimte voor de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Thuis merk je vaak dat je toch makkelijk weer terugvalt in oude patronen van hard werken en op wilskracht resultaten boeken. Dit kan echt anders.

Dit is ook wat ik de oudste dochters leer met wie ik samenwerk in de premium jaargroep Bezield leiderschap vanuit systemisch perspectief. Deze jaargroep met maximaal 8 deelnemers is een exclusief leiderschapsprogramma  voor oudste dochters die meer dan 8 jaar leidinggevende ervaring hebben, voor ervaren bestuurders en ondernemers die weer bezield willen leven en werken.

Gun je jezelf wat anders en kun je wel wat hulp gebruiken? De deuren zijn weer geopend voor de volgende jaargroep. Vraag dus gerust een persoonlijk gesprek met me aan waarin ik met je meekijk naar wat je zou kunnen helpen om je vrijer te voelen in je leiderschap: https://aikeborghuis.nl/gesprek/

Je bent welkom.