Ken je dat je het gevoel hebt dat je achterloopt? Niet snel genoeg gaat? Dat je niet genoeg doet?

Veel oudste dochters hebben dat gevoel weleens. En dat is niet zo gek. Als oudste dochter krijg je als klein meisje vooral erkenning gekregen als je dingen doet, als je nuttig bezig bent.

De kans is groot dat je om je heen mensen ziet reflecteren op vorig jaar en dromen en wensen helder ziet krijgen voor 2024 en daar zelf misschien ook al stappen in hebt gezet. Heel waardevol, want dat geeft focus en helderheid.

Op Instagram vliegen de moodboards en goede intenties je om de oren. Het ene plaatje nog mooier dan het andere. Als je niet uitkijkt kun je in de valkuil van vergelijking stappen: je vergelijkt jouw eigen binnenkant met de buitenkant van een ander.

Eerlijk is eerlijk: ik was ook van plan om in de Kerstvakantie te reflecteren op 2023 en mijn plannen voor 2024 uit te werken. En ik heb wel een beginnetje gemaakt, maar heb het ook weer weggelegd. Ik had er gewoon even geen zin in.

Eerst ging er een golf van schuldgevoel door me heen, want ik heb zelfs een reflectiedocument gemaakt en zelf wist ik nog niet wat mijn jaarwoord voor 2024 was. Maar toen voelde ik dat ik moe was. Ik wilde bijslapen, lummelen, een boekje lezen, een duizend stukjes puzzel maken met m’n dochter, een beetje haken, een film kijken, naar buiten, tijd en ruimte voor mezelf, familie en vrienden en even niet meer dan dat.

Het besluit nemen dat ik mezelf dat gunde gaf ruimte. Ik loop niet achter. En jij ook niet. Alles op z’n tijd.

Zo kwam het dat ik vorige week spontaan wel ineens zin had om bezig te gaan met mijn dromen voor 2024. Met een lekkere pot thee, een fijn muziekje op stonden die zo ineens op papier. Zo kan het dus ook.

PS. Op 19 januari tussen 9.00-11.00 uur geef ik een gratis online masterclass waarin we samen van dromen naar doen gaan. Zin om mee te doen? Meld je dan via deze link gratis aan. Het maakt niet uit of je al wel hebt stilgestaan bij 2024 of niet. Je bent welkom!