Als ik jou de vraag stel: als je denkt aan een oudste dochter, wie of wat zie je dan voor je?
De kans is groot dat je het beeld hebt van een vrouw met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze ziet wat er nodig is en zorgt ervoor dat dat geregeld wordt. Ze is een doorzetter en resultaatgericht. Een serieuze, voortvarende en misschien wat dominante vrouw. Herkenbaar?
Waar veel mensen niet meteen aan denken bij oudste dochters is aan vrouwen op leiderschapsposities en ondernemers met een succesvol (familie)bedrijf. En dat is bijzonder, want wat veel vrouwen op leiderschapsposities met elkaar gemeen hebben, is dat ze oudste dochter zijn. Wanneer ik tijdens een netwerkbijeenkomst met ervaren leiders de vraag stel: ‘Wie van jullie is oudste dochter?’, dan gaan bijna alle handen omhoog.
Al deze oudste dochters bevinden zich op een positie waarin ze een grote verantwoordelijkheid dragen. Wat daarbij kenmerkend is, is dat ze niet alleen kijken naar hun eigen organisatie, maar tegelijkertijd de verbinding leggen met het grotere geheel. Ze leveren op deze manier een bijdrage aan duurzaamheid, gelijkwaardigheid en een toekomstbestendige samenleving.
Tegelijkertijd zien ze zichzelf vaak niet als leiders en zijn ze kritisch op wat ze anders of beter zouden moeten doen en dat is zonde.
Een bijzondere plek
Je vraagt je nu misschien af: wat is nu zo bijzonder aan die plek als oudste dochter? Oudste dochters dragen door hun plek in het gezin waarin ze geboren en opgegroeid zijn van jongs af aan veel verantwoordelijkheid. Dat kunnen ze ook goed. Tegelijkertijd zijn ze gericht op het versterken van het geheel, in eerste instantie in het familiesysteem. Het is daardoor niet zo gek dat ze leidinggevende functies vervullen in organisaties, bestuurder zijn of ondernemer met een succesvol bedrijf. Daar ‘rollen’ ze in. Het is geen bewuste keuze, ze worden veelal gevraagd voor dergelijke posities en functies. Anderen zien hun natuurlijke leiderschapskwaliteiten eerder dan zijzelf. Zelf werd ik bijvoorbeeld op mijn zestiende gevraagd om leiding te draaien bij de scouting van jongere kinderen en op mijn 23e startte ik, net afgestudeerd, mijn leidinggevende functie in een zorginstelling.
Zie jij jezelf als een leider?
Wanneer ik oudste dochters de vraag stel ‘Zie jij jezelf als een leider?’, dan geven oudste dochters daar regelmatig een ontkennend antwoord op. Ze zien zichzelf dus niet als leider. Ze hebben een ‘oud’ beeld van leiderschap.
Wat voor mij persoonlijk een eyeopener was, is de definitie van Brené Brown over leiderschap:
‘Een leider is iemand die de verantwoordelijkheid neemt voor het herkennen van het potentieel in mensen en ideeën, en de moed heeft om dat potentieel te ontwikkelen.’
Toen ik deze definitie las, dacht ik: ja, dit is precies wat ik doe en waar ik in geloof!
Wanneer je dit herkent, ben je dus een leider.
Leiderschap nemen begint bij jou
Leiderschap wordt regelmatig gezien als een externe vaardigheid, iets dat je toepast op anderen om hen te inspireren en te begeleiden. Ik geloof dat de kern van leiderschap begint bij jou als heel mens met een hoofd, hart, lichaam en ziel.
In de kern is leiderschap een directe weerspiegeling van wie je bent als persoon. De manier waarop je leidt, beïnvloedt en communiceert, vertelt veel over je innerlijke waarden, overtuigingen en karakter.
Nu je weet dat je een leider bent, is het belangrijk om je leiderschap vorm te geven op een manier die past bij wie jij bent, wat voor jou van waarde is en waarmee je van betekenis bent voor de samenleving als geheel. Niet door harder te werken, maar door slimmer te werken.
Leiderschap nemen over je eigen leven en werk kan spannend zijn. Want je weet wat je hebt en je weet niet wat je onderweg gaat tegenkomen.
Je kunt bang zijn dat je nog harder moet werken als je de leiderschapsplek en positie in wilt nemen. Het tegenovergestelde is waar. Hoe meer jij in verbinding bent met jezelf en met wat voor jou waarde is hoe helderder je focus en keuzes zijn. Je gaat niet harder maar slimmer werken.
Je kunt denken dat je nog niet klaar bent om die leiderschapsrol op je te nemen. Je kunt dit herkennen als je vooruit wilt en aan de ene kant gas geeft en aan de andere kant de handrem erop houdt. Je weet dat er meer in je zit en het komt er nog niet uit. Weet dan ook dat leiderschap nemen over je leven en werk een ontdekkingsreis is waarbij het pad zich ontvouwt terwijl je erop loopt. Je bent een lerende leider.
Toch betekent een lerende leider zijn niet dat je af kunt wachten en kunt hopen dat het zich ontvouwt. Het vraagt het besluit: ik ben volwassen nu en ik neem de leiding over mijn leven en werk op me. Niemand anders kan dat doen.
Een valkuil die ik daarbij in de praktijk veel tegenkom is dat oudste dochters leiderschap nemen verwarren met het alleen doen. In die valkuil ben ik zelf ook gestapt en dat klopt niet. Je leiderschap ontwikkelen, bezield leven en werken is een vaardigheid die je kunt leren en ontwikkelen. Je zult merken dat je versnelt in je groei en ontwikkeling. In je plezier, energie en voldoening.
Dus zoom maar eens uit en kijk naar je leven nu. Dit is een weerspiegeling van jou. Ben je tevreden met wat je ziet of voel je dat er meer in je zit dan er nu uitkomt?
Weet dat we je graag helpen om leiderschap te nemen over je eigen leven en werk. Als oudste dochter weet ik als geen ander waar je tegenaan loopt in je leven. Waarom moeilijk doen als het samen kan?
Merk je dat je klaar bent aan je volgende stap en wil je dat niet langer alleen doen? Weet dat dat op donderdag 17 oktober weer een jaargroep Bezield leiderschap vanuit systemisch perspectief start. In een exclusieve groep die ik persoonlijk samenstel gaan we met 8 oudste dochters op leiderschapsposities een jaar lang op ontdekkingsreis.
Als je een ‘Ja, ik wil’ voelt, meld je dan aan voor een persoonlijk gesprek en dan verhelderen we samen je ontwikkelingsvraag. Als ik denk dat ik de juiste persoon ben om je te helpen zal ik je ook vertellen hoe we kunnen samenwerken.
Je bent welkom.