Sta jij er weleens bij stil hoe jij je eigen keuzes maakt?

De afgelopen periode is voor veel mensen het moment geweest dat keuzes die ze al een tijd voor zich uit hadden geschoven extra aan het licht kwamen.

  • Ga ik wel of niet verhuizen.
  • Ga ik wel of niet een nieuwe baan zoeken.
  • Ga ik wel of niet door met deze relatie.

Een rode draad die bij mijn klanten opmerk (en ook wel eens bij mezelf heb opgemerkt) is dat we dit soort keuzes vaak vrij zwart-wit benaderen. Het lijken vaak of/of keuzes te zijn. En of/of keuzes hebben vaak grote consequenties. Dat is spannend en levert vaak angst op. Want je weet wat je hebt en zelfs als dat niet zo fijn is, dan is dat soms minder eng dan in beweging komen en stappen zetten.

Wat ik waarneem is dat mensen de keus in hun hoofd al honderd-en-één keer hebben beredeneerd. Lijstjes met voordelen en nadelen zijn opgesteld en worden tegen elkaar weggestreept. Heel logisch. Maar wat je in die benadering mist en uitsluit zijn de oplossingen die er ook zijn, maar die je nog niet hebt gezien of bedacht.

Omdat je de vraag bent vergeten mee te nemen: Wat is nu eigenlijk echt belangrijk voor me? Wat is van waarde voor mij?

Deze week heb ik een opstelling begeleid van een klant die het niet meer zo naar haar zin had in haar baan in loondienst. Na Corona weer vier dagen per week werken in een kantoortuin met collega’s die ze niet zo leuk vindt en een leidinggevende met wie het niet zo botert, is voor haar geen aantrekkelijke idee. Als ze eerlijk is ziet ze er zelfs als een berg tegenop.

Terwijl we samen uitzoomden werd duidelijk dat ze zich graag vrijer wilde voelen, meer zeggenschap over haar eigen agenda wilde en dat het thuiswerken haar zo goed beviel dat ze straks ook graag deels thuis wil blijven werken. Ze gaf aan dat ze geen tijd meer maakt voor haar hobby, fotografie. Doordat ze zoveel tijd aan het werk is en daarnaast nog een aantal andere ballen in de lucht houdt. Terwijl fotografie haar altijd blij maakt en haar energie geeft.

We zijn gaan werken met de vraag hoe ze haar leven zo kan vormgeven dat ze zich vrijer voelt en meer eigen regie ervaart. Dat onderzoek hebben we in een blinde opstelling gedaan. Dat is een methode om inzicht te krijgen in wat er onbewust speelt. In een blinde opstelling onderzoek je de verschillende opties in een opstelling zonder dat je weet welke optie je onderzoekt.

In de opstelling werd duidelijk dat een nieuwe baan zoeken of een eigen bedrijf beginnen niet zo stevig voelde, in tegenstelling tot wat ze van tevoren had gedacht. De optie 32 uur werken bij haar huidige bedrijf voelde zwaar. De optie 24 uur werken gaf wel veel energie. Ze kon weer om zich heen kijken. Voelde stevigheid. Dat was een optie waar ze nog niet eerder aan had gedacht.

Vervolgens ben ik met haar gaan onderzoeken of dat ‘in het dagelijks leven’ mogelijk zou zijn. Een dag minder werken zodat er ruimte ontstaat voor de dingen die voor haar ook belangrijk zijn. Ze gaf meteen aan dat dat financieel geen probleem is en gaat met haar leidinggevende in gesprek om terug te gaan in contracturen waardoor er tijd en ruimte ontstaat voor de dingen die ze ook belangrijk vindt.

Ze was blij verrast met deze optie. Die had ze namelijk zelf nog niet bedacht.

Wat er bij haar gebeurde is niet zo vreemd. We zijn geneigd om te kiezen tussen het één of het ander waarbij we soms uit het oog verliezen waarom we de keus überhaupt willen maken. Als jij je vrijer wilt voelen of behoefte hebt aan ontwikkeltijd dan maak je andere keuzes dan wanneer je je focust op optie A of B.

Hierbij dus een uitnodiging aan jou, mocht je ook voor een keus staan: ga dit eens na bij jezelf. Hoe wil jij je eigenlijk voelen? Wat is echt belangrijk voor jou? En welke opties heb je als je het zo bekijkt? Vaak zie je dan dat er meer mogelijkheden zijn dat je tot nu toe had gedacht.

Veel plezier met kiezen!

PS. Merk je nu bij jezelf dat je maar blijft malen in je hoofd en er niet uitkomt? Weet dan dat ik je graag help met een individuele opstelling. Mail me dan even op info@aikeborghuis.nl