Veel van mijn klanten hebben al van alles geprobeerd om hun vraag zelf op te lossen.

En toch is dat nog niet gelukt. Hoe is dat voor jou? Herken je het volgende:  Je voelt dat er iets speelt maar krijgt er de vinger niet achter wat het nu is dat je blokkeert. Je benadert de vraag vaak vanuit je ratio, je verstand.  Zoals je het geleerd hebt op school. Maar daar ligt vaak niet de oplossing.  Anders had je zelf je vraag al wel opgelost toch?

Helderheid
De sleutel ligt in het helder krijgen van je blinde vlek. Want als die blinde vlek in beeld is vallen puzzelstukjes vaak als vanzelf op z’n plek. Je kunt weer in beweging komen. Je kunt weer stappen zetten. Je voelt je lichter. Johan Cruyff beschreef het al zo mooi: Je gaat het pas zien als je het door hebt.

Wat doen we nu?
De neiging die we bijna allemaal hebben is om als we vastlopen om die vraag op korte termijn en vanuit je ratio op te lossen.

  • Als het druk is op je werk, werk je nog een beetje harder.
  • Als niemand die klus oppakt, dan doe jij het wel.
  • Als het thuis niet lekker loopt wring je je in alle bochten en voel je je regelmatig schuldig.
  • Als je vindt dat je een bepaalde klus had moeten afronden en je worstelt met uitstelgedrag dan word je boos op jezelf.

Dat lijken hele logische oplossingen op de korte termijn. Maar het zijn geen structurele oplossingen omdat je symptomen bestrijdt in plaats van het echte probleem oplost.

Want als je afstand neemt dan blijkt er vaak iets anders onder te liggen: je blinde vlek.

  • Als het druk is op je werk dan schiet je misschien wel in de actie- en doestand maar vergeet je prioriteiten te stellen. Ben je eigenlijk wel bezig met de dingen die het verschil maken?
  • Als je iedere keer in een gat springt dat valt of dreigt te vallen, dan is de kans groot dat je je overbelast voelt. Op korte termijn lijkt het probleem opgelost. Maar als je er zelf bij inschiet doordat jij veel drukker bent dan dat goed voor je is kan het zinvol zijn om te onderzoeken waarom het zo lastig is om je eigen grenzen te bewaken. Als je dat weet, dan is het de keer dat het weer gebeurt makkelijker om je eigen grenzen te stellen.
  • Als het thuis niet lekker loopt, doe je nog harder je best en merk je dat je het tegenovergestelde bereikt. Frustrerend. Wat zou nu echt helpen om thuis weer meer verbinding te voelen met elkaar?
  • Als het je niet lukt om een klus af te ronden dan kun je boos worden op jezelf. Maar vaak is er een onbewuste reden die meespeelt waardoor je niet in beweging komt. En die kan soms in een hele verrassende hoek liggen.

Wat er in de waan van de dag gebeurt is dat je het probleem op korte termijn oplost.
Maar het probleem is vaak een symptoom van iets wat onbewust daaronder ligt.

Als je druk bezig bent met acties om je probleem of vraag op te lossen en het lukt niet weet dan dat je het pas ziet als je het doorhebt. Dat vraagt om een andere aanpak omdat de oplossingen die je normaal toepast niet meer werken.

Herkenbaar?
Voel jij ook dat er meer speelt dan je op het eerste gezicht kunt zien? En is het je nog niet gelukt om je vraag of probleem alleen op te lossen? Dan kan het zinvol zijn om eens uit te zoomen in plaats van in te zoomen. Zo krijg je je blinde vlek helder en kun je die oplossen in plaats van aan symptoombestrijding te doen.

Dat lijkt vaak in eerste instantie meer tijd en energie te kosten (en je bent al zo druk) maar uit ervaring weet ik hoe snel je helderheid krijgt en weet wat je volgende stappen zijn.

Pak het eens anders aan
Je blinde vlek los je niet op in je eentje. Anders was je dat al wel gelukt. Daar heb je vaak een ander voor nodig. En ik help je graag door helderheid te geven in een Helderheid-sessie https://aikeborghuis.nl/helderheid/

In plaats van eindeloos aanmodderen help ik je om je blinde vlek helder te krijgen zodat je daarna weer in beweging kunt komen en stappen kunt zetten. Je voelt je lichter en vrijer na zo’n sessie.

Voel je een ‘ja-ik wil’, meld je dan hier aan. Dan gaan we samen aan de slag.

Wil je met me overleggen of deze sessie geschikt is voor je? Bel, app of mail me dan.