Oudste dochters leggen de lat vaak hoog voor zichzelf. Ze hebben het eerste doel nog niet aangetikt of ze zijn alweer op weg naar het volgende doel. Ze hebben veel te doen en te weinig tijd. De kans is groot dat je veel ballen in de lucht houdt en het overal graag goed wilt doen. Herkenbaar? 

Dan ben je mogelijk opgegroeid in een context waarin je vooral gezien werd als je hard werkte en goed je best deed. Dat er ruimte was voor leuke dingen als eerst het werk voor alles en iedereen gedaan is. Je hebt van jongs af aan geleerd om je te richten op wat je omgeving nodig heeft en voor hen klaar te staan. 

Als je dit herkent is de kans groot dat je hard werkt, veel verantwoordelijkheid op je schouders voelt drukken en je lichaam al een tijdje signalen geeft dat je over je grenzen heen gaat. Misschien denk je ‘Straks in het weekend of in de vakantie doe ik het wel rustig aan’ en ondertussen merkt dat je weinig energie hebt, veel in je hoofd zit en misschien wel prikkelbaar reageert naar de mensen van wie je het meeste houdt. 

Geldt dat voor jou? Dan draai je waarschijnlijk al een tijdje rond in de energievretende vicieuze cirkel van oudste dochters die je op wilskracht en doorzettingsvermogen niet lijkt te kunnen doorbreken. Je wilt het wel anders, maar je weet niet goed hoe. 

Dat dit gebeurt is niet zo gek. Je hebt terwijl je opgroeide geleerd om je nuttig te maken en dat voelt ook fijn. Iets voor jezelf doen of uitrusten kan voelen als ‘zonde van je tijd’. Als je deze ruimte wel voor jezelf neemt weet je eigenlijk niet zo goed wat je met de tijd moet en ga je toch weer bezig met iets nuttigs. Best logisch, want je weet waarschijnlijk helemaal niet zo goed wat jouw behoeften zijn. 

Door ‘nuttig’ bezig te blijven ben je onbewust trouw aan de patronen die je als kind hebt ontwikkeld. Maar je bent volwassen nu en bovendien ben je een ‘human being’, geen ‘human doing’. 

Als je dit patroon wilt doorbreken dan is het belangrijk dat je iets anders gaan doen dan je tot nu toe gedaan hebt. Het is belangrijk dat je je niet langer laat leiden door wat je denkt dat je omgeving van je verwacht maar dat je weer gaat ontdekken wie jij bent en wat voor jou van waarde is en daar stapje voor stapje andere keuzes in gaat maken. 

Daar helpen we je graag mee in het groepscoachingprogramma Leef jouw leven. Je kunt dit programma in je eigen tempo volgen en ontdekt stap voor stap wat jij eigenlijk wilt. Het fijne van dit programma is dat je niet je hele leven overhoop hoeft te gooien en het ook niet alleen hoeft te doen. Je komt namelijk terecht in een warm bad van gelijkgestemde oudste dochters in de Community. 

Denk je nu ‘Daar heb ik helemaal geen tijd voor’, weet dan dat je je al met 15 minuten per dag op korte termijn je vrijer voelt en meer plezier en energie gaat ervaren met behulp van Leef jouw leven

Mocht je willen verkennen of het programma bij je past, schrijf je dan in voor de online masterclass ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ van 10 november. Daarin ontdek je hoe het komt dat het soms zo lastig is om patronen te doorbreken en welke sleutels je kunnen helpen om het anders te gaan doen zodat het wel lukt. Ook vertel ik meer over Leef jouw leven en kun je me je vragen stellen. Zie ik je daar?