Stel je bent een oudste dochter. En je voelt een verlangen om een nieuwe stap te zetten. Dat kan een stap zijn in je werk of een stap om je eigen bedrijf te starten of een stap verder te brengen. Of je droomt van een nieuwe hobby die je wilt oppakken.

De kans is groot dat het er in je hoofd als volgt aan toegaat:

 • Ja maar dat is toch helemaal niet handig.
 • Ik moet wel eerst een diploma halen.
 • Maar welke studie zou ik dan moeten doen?
 • Ik heb daar ook helemaal geen tijd voor.
 • Dan word ik nog drukker.
 • Wie zit er nu op jou te wachten?
 • Die besluitvorming in organisaties gaat zo traag.
 • Mijn geduld raakt op.
 • Misschien is het wel slimmer om voor mezelf te beginnen.
 • Ik ben wel goed in mijn vak.
 • Dan kan ik mijn eigen tijd indelen.
 • Maar als ik die studie ga doen heb ik nog minder vrije tijd?
 • Als ik mijn bedrijf wil opstarten, hoe kom ik aan klanten?
 • Wie zit er nu op mij te wachten?
 • Wie in mijn netwerk zou me kunnen helpen?
 • Hoe bepaal ik dan mijn tarieven?
 • Maar dan bouw ik geen pensioen op.
 • En hoe zit dat met verzekeringen?
 • Misschien moet ik gewoon een andere baan zoeken.
 • Of ik blijf doen wat ik nu doe maar dan moet ik mijn werk wat meer loslaten?
 • Als ik voor mezelf begin moet ik wel een website en een logo.
 • Maar wat zet ik er dan op?
 • En hoe bouw ik in hemelsnaam een website?
 • Dat kan ik helemaal niet.
 • Misschien kan iemand me wel helpen.
 • Ik ben ook helemaal niet technisch.
 • En hoe zit dat dan met de belastingdienst?
 • Straks maak ik een fout en moet ik heel veel geld terugbetalen.
 • Als ik een eigen bedrijf begin moet ik wel heel hard werken.
 • Stel dat het mislukt?
 • Dat ik het niet kan?
 • Maar wat gebeurt er als het wel lukt?
 • Dan wil ik wel iedereen kunnen helpen.
 • Maar ik heb net gehoord dat ik een niche moet kiezen.
 • Straks staan de klanten in de rij en krijg ik het te druk.
 • Maar als dat nu niet zo is hoe kom ik dan aan klanten?
 • Misschien kan ik toch maar beter mijn huidige baan houden.
 • Die levert in ieder geval iedere maand een vast salaris op en dat is ook belangrijk.

Ho! Stop!

Wat je hier ziet gebeuren gebeurt ook vaak in de hoofden van de oudste dochters met wie ik werk. Ze voelen een verlangen en vervolgens komt hun hoofd ertussen. Ze voelen doorgaans wel wat ze niet meer willen maar wat ze wel willen is ze meestal niet helemaal duidelijk. En voor je het weet heb je 101 beren op de weg gezet die er misschien helemaal niet zijn.

Doordat onze gedachtes alle kanten op schieten voelt ons hoofd aan als een flipperkast. We kunnen vaak ook snel en analytisch denken en hebben ons hoofd flink ontwikkeld. Een enorme kwaliteit en soms een valkuil. Want het risico is dat we rondjes blijven draaien in onze gedachten. Voor je het weet houden die beren een druk bezocht feestje in je hoofd.

Maar wat helpt dan wel?

In plaats van blijven malen in je hoofd vraagt het een andere beweging die heel tegennatuurlijk voelt: vertragen en uitzoomen. Zo creëer je de ruimte voor nieuwe mogelijkheden en perspectieven die je zelf nog niet zag.

Het vraagt tijd en ruimte om afstand te nemen. Uitzoomen en je hersenspinsels delen met iemand anders die je kan helpen afpellen. Wat is het verlangen wat hier onder ligt? Wat zijn jouw waarden? En als je dat helder krijgt wat zou dan je eerste stap kunnen zijn?

Dat vertragen en uitzoomen is wat deelname aan mijn jaargroep ‘Bezield vrouwelijk leiderschap vanuit systemisch perspectief’ je brengt. Een dag in de maand tijd en ruimte om stil te staan bij wat jij belangrijk vindt in een kleine groep met gelijkgestemde vrouwen. Je krijgt weer helder wat jouw waarden zijn, je krijgt focus en helderheid en kunt vanuit rust je volgende stappen bepalen.

Wil jij dit ook? Dan is het jaarprogramma bedoeld voor jou. We gaan 16 december van start dus wacht niet langer met het maken van een afspraak om jouw deelname te verkennen.

Ik ontmoet je graag!