Loopt je bedrijf al lekker en weet je even niet wat je volgende stap is? Dan is de kans groot dat je bedrijf in de puberteit is.

In het begin van je ondernemerschap is alles nog nieuw. Je zit nog niet helemaal vol met klanten en hebt daardoor de tijd en ruimte om lekker te ontdekken, te spelen en te leren. Tegelijkertijd kun je je ook onzeker voelen en moet je je ineens allerlei dingen eigen maken die je nooit geleerd hebt: klanten krijgen, teksten schrijven, je administratie, ICT, inkoop, etc.

Je groeicurve is enorm want hoe jij jezelf ontwikkelt bepaalt ook hoe je bedrijf loopt. Het ondernemerschap is een enorme versneller van je persoonlijke ontwikkeling en professionele groei.

Het geeft een ontzettend fijn gevoel als je merkt dat je werk doet wat je graag doet en daarmee van betekenis bent voor anderen en er winst mee maakt, zodat je bedrijf ook voor jou zorgt.

Als het dan nog beter gaat lopen ga je mensen om je heen verzamelen die je gaan helpen met de dingen die jij niet zo goed kan of die te veel tijd en energie van je vragen. Door die hulp van je team kun je nog meer groeien en nog meer klanten helpen. Je bedrijf groeit en bloeit.

Waar in het begin alles nog leuk en spannend is kan dat veranderen als je bedrijf lekker begint te lopen.

Als ik kijk naar mezelf dan is mijn bedrijf de afgelopen jaren organisch gegroeid. Steeds meer fijne klanten weten me te vinden en de mond-tot-mond reclame doet zijn werk. Daar ben ik blij mee en dankbaar voor.

Toch merkte ik een tijdje terug dat het af en toe begon te schuren. Ik merkte dat mijn agenda steeds vaker van maandag tot vrijdag vol zat en ik eigenlijk een baan van 9 tot 5 voor mezelf had gecreëerd. Ik merkte dat ik me minder vrij voelde dan ik zou willen en dat ik even niet wist welke kant ik op wilde.

Tegelijkertijd had ik ook meteen een oordeel over mezelf: allerlei ondernemers hebben moeite hun hoofd boven water kunnen houden en dan zou ik gaan zitten klagen dat ik te druk zou zijn. Mijn innerlijke rechter vond er van alles van.

Ik kwam er alleen niet uit en besloot met een coach in gesprek te gaan. Wat we samen ontdekten is dat mijn bedrijf niet meer in de kinderschoenen stond maar op weg was naar volwassenheid. De stap die daar tussenin zit is de puberteit.

De puberteit is een periode die gepaard gaat met onzekerheid, onderzoeken en ontdekken. Tegen grenzen aanlopen, je daartegen afzetten, over grenzen heen gaan. Uitproberen, vallen en weer opstaan.

Door die ontdekking kon ik mezelf ook de toestemming geven dat het oké is om het even niet te weten. Dat gaf meteen rust.

Alleen was ik niet tot dat inzicht gekomen. Ik had die coach nodig die me de verschillende perspectieven liet zien. Ik zag het namelijk niet doordat ik er middenin zat.

In plaats van harder te werken en na te denken hoe ik het moest oplossen heb ik het losgelaten en ben ik erop gaan vertrouwen dat de volgende stap zich zou vanzelf zou aandienen. Dat gebeurt ook iedere keer weer. Het vraagt van mij wel dat ik niet in de actiestand blijf staan maar dat ik vertraag en uitzoom.

Hoe is dat voor jou? Als jij kijkt naar je bedrijf, waar sta jij dan? Staat je bedrijf nog in de kinderschoenen? Is je bedrijf in de puberteit of al volwassen? Misschien toe aan pensioen? Ik ben heel benieuwd.

Iedere keer ontdek ik zelf weer hoe waardevol het is om te vertragen en uit te zoomen. Dat gaat niet vanzelf. Het vraagt iedere keer weer ruimte maken. Ik ontdek ook iedere keer wat er mogelijk wordt als we dat wel doen.

In mijn systemisch werk met klanten zie ik ook steeds weer wat het oplevert als ze het niet-weten er helemaal kunnen laten zijn. Dan kan zich de volgende stap ontvouwen.

Dat is ook de reden dat ik weer op ontdekkingsreis ga met een groep gelijkgestemde ondernemers en leiders. Meer informatie kun je hier lezen.

Voel jij ook dat je toe bent aan een nieuwe stap en weet je nog niet welke? Lijkt het je fijn om regelmatig afstand te nemen en uit te zoomen zodat je volgende stap zich kan ontvouwen? Weet dat je welkom bent voor een persoonlijk gesprek om te verkennen of mijn jaarprogramma bij je past.

Wacht niet te lang want we gaan al bijna beginnen. Je kunt hier een afspraak met me maken.