In de media

Wie is Aike Borghuis?

Ik ben auteur van de nummer 1 bestseller ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’, coach en strategisch sparringpartner met een gedegen opleiding en gespecialiseerd in het werken vanuit systemisch perspectief op individueel en organisatieniveau. Ik ben zelf een oudste dochter. Net als mijn moeder en mijn oma. En ik ben zelf moeder van twee tienerdochters. Ik ken de oudste dochter dynamiek dus van binnen en buiten.

Oudste dochters hebben een aantal kwaliteiten en valkuilen met elkaar gemeen. Die kwaliteiten en valkuilen hangen samen met de plek die je inneemt in je gezin van herkomst, het gezin waar je geboren bent. Toen ik dat ontdekte viel voor mij samen waarom ik zo blij word van werken met oudste dochters.

Ik loop graag een tijd met deze vrouwen mee als sparringspartner en kijk systemisch mee in persoonlijke- en werkgerelateerde vragen. Dat doe ik individueel of in een jaargroep met gelijkgestemde, bezielde vrouwen.

Heb je een interviewverzoek, bel dan naar 06-44562155 of mail naar info@aikeborghuis.nl.

In de Happinez

In november 2022 werd mijn Carddeck uitgelicht in de Happinez.

Artikelen

» Het verborgen leiderschap van oudste dochters

Als je mij een paar jaar geleden de vraag had gesteld: zie jij jezelf als leider?, had ik daar ontkennend op gereageerd. Ik gaf leiding aan een team, maar dat maakte mij toch nog geen leider? Ik deed gewoon keihard mijn best alles goed te doen en maakte te lange dagen. 

Dat is de ervaring van veel oudste dochters: ze vervullen leiderschapsposities, dragen veel verantwoordelijkheid en kunnen dat ook goed. Tegelijkertijd zijn ze vaak bescheiden over hun eigen rol en kritisch op wat ze nog beter zouden kunnen of moeten doen.

Daarover schreef ik een stuk voor Managementboek.nl, dat je hier kunt lezen.

Interviews

Wat maakt mij rijk?

In deze aflevering van Cat Colnot’s podcast heb ik een mooi gesprek over wat mij rijk maakt. Ik deel meer over mijn boek boek, over wat mijn goud is en over wat ik van huis uit meekreeg over geld.

Het verborgen leiderschap van oudste dochters

In deze aflevering van de Drijvende Kracht podcast spreek ik met leiderschapstrainer en teamcoach Marieke van Ginkel over mijn boek ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’, over wat de kenmerken en de voordelen zijn van dit verborgen leiderschap, maar ook de valkuilen. Ook spraken we over hoe je je leiderschap vergroot door op je plek te gaan staan in je familiesysteem en hoe ik dat zelf heb gedaan.

Hoe je plek in het gezin invloed heeft op je kwaliteiten en valkuilen

Wist jij dat het best veel invloed heeft op welke plek jij staat binnen je gezin? Dat dit doorwerkt op je kwaliteiten en valkuilen? En dat oudste dochters heel veel gemeen met elkaar hebben? Daarover ging ik met high-end business mentor Artjanna Harkoe in gesprek in aflevering 461 van haar podcast.

Waarom voel ik mij zo verantwoordelijk?!

Hoe focus wel en niet werkt. Het vinden van een connectie met je lichaam als je een ‘gedefinieerd’ en dus druk hoofd hebt. Omgaan met verantwoordelijkheidsgevoel. Zelf alles willen doen. Voorleven wat je je cliënten meegeeft. Leren eerst voor jezelf te zorgen. Hoe wilskracht werkt. Leiderschap over je eigen leven nemen. Daarover interviewde Linda Brandwijk me voor aflevering 13 van haar Zakelijk Human Design podcast.

Moeders en dochters

Vanuit systemische opstellingen onderzoekt ik met vrouwen wat het betekent om oudste dochter te zijn. In aflevering 17 van de Tafeldames podcast ga ik met moeder Marianne Blokvoort en oudste dochter Mette Visser in gesprek over de moeder-dochter relatie.

Waarom het voor Oudste Dochters zo lastig is om een fijne liefde te vinden

Voor oudste dochters kan het lastig zijn om een gelijkwaardige, volwassen partner te vinden. Daarover interviewde Carla Ketelaar me voor aflevering 51 van de Laatste liefde podcast.

Onderscheid je als zzp’er door duidelijke keuzes te durven maken

De succesvolste zzp’ers zijn specialisten, toch vinden velen het moeilijk om duidelijke keuzes te maken in wat ze wel en niet doen. Daarover werd ik samen met mijn coach Selma Foeken geínterviewd door de Intermediair.

Foto’s van Aike