In de media

Wie is Aike Borghuis?

Ik ben bestsellerauteur van het bestverkochte managementboek van 2023 ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’, coach en strategisch sparringpartner met een gedegen opleiding en gespecialiseerd in het werken vanuit systemisch perspectief op individueel en organisatieniveau. Ik ben zelf een oudste dochter. Net als mijn moeder en mijn oma. En ik ben zelf moeder van twee tienerdochters. Ik ken de oudste dochter dynamiek dus van binnen en buiten.

Oudste dochters hebben een aantal kwaliteiten en valkuilen met elkaar gemeen. Die kwaliteiten en valkuilen hangen samen met de plek die je inneemt in je gezin van herkomst, het gezin waar je geboren bent. Toen ik dat ontdekte viel voor mij samen waarom ik zo blij word van werken met oudste dochters.

Ik loop graag een tijd met deze vrouwen mee als sparringspartner en kijk systemisch mee in persoonlijke- en werkgerelateerde vragen. Dat doe ik in een premium jaargroep met gelijkgestemde, bezielde vrouwen, of via mijn online programma ‘Leef jouw leven’.

Heb je een interviewverzoek, bel dan naar 06-44562155 of mail naar info@aikeborghuis.nl.

In de Happinez

In november 2022 werd mijn Carddeck uitgelicht in de Happinez.

In het Deventer Nieuws

In juni 2023 werd mijn boek uitgelicht in het Deventer Nieuws.

Artikelen

» Selmaflorien.nl: Waarom veel oudste dochters ondernemers zijn 

Veel ondernemers zijn oudste dochters. In dit interview met Selma Foeken en Florien Versteegh lees je hoe het komt dat zoveel oudste dochters voor het ondernemerschap kiezen en wat hun kwaliteiten en valkuilen als ondernemer zijn.

» Het verborgen leiderschap van oudste dochters

Als je mij een paar jaar geleden de vraag had gesteld: zie jij jezelf als leider?, had ik daar ontkennend op gereageerd. Ik gaf leiding aan een team, maar dat maakte mij toch nog geen leider? Ik deed gewoon keihard mijn best alles goed te doen en maakte te lange dagen. 

Dat is de ervaring van veel oudste dochters: ze vervullen leiderschapsposities, dragen veel verantwoordelijkheid en kunnen dat ook goed. Tegelijkertijd zijn ze vaak bescheiden over hun eigen rol en kritisch op wat ze nog beter zouden kunnen of moeten doen.

Daarover schreef ik een stuk voor Managementboek.nl, dat je hier kunt lezen.

» De Haagse Hoogvliegers: boekbespreking van ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’

Petra Hiemstra van de Haagse Hoogvliegers schreef een recensie over mijn boek en interviewde me. In het artikel lees je onder andere:

  • In hoeverre de invloed van jouw plek in je gezin je leiderschap(succes) bepaalt
  • De kenmerken van het 1e kind, 2e kind en 3e kind
  • Waarom leiderschap van oudste dochters soms verborgen blijft

Benieuwd? Lees het artikel dan hier.

» Meer Dan Vijftig: boekbespreking van ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’

Brigitte Leferink van Meer Dan Vijftig schreef een recensie over mijn boek. Je kunt het stuk hier lezen.

» BEDROCK.nl: ‘Dit zijn de kwaliteiten én valkuilen van oudste dochters’

Annemarie Hartsuiker van BEDROCK is een oudste dochter. Mijn boek Het verborgen leiderschap van oudste dochters sprak haar dan ook meteen aan. In dit artikel schrijft ze over het boek. Tipje van de sluier: niet alleen als je al een leider bent, is dit boek een feestje van herkenning, volgens Annemarie. Bijna alle oudste dochters kunnen er mooie lessen uit halen en hebben meer met elkaar gemeen dan ze denken.

» Recensie van Dymph Neeteson over ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ op Managementboek.nl

Dymph Neeteson schreef voor Managementboek.nl een recensie van mijn boek. Voor ze begon te lezen was Dymph een beetje bang dat het een zweverig boek zou zijn, maar in plaats daarvan was het een feest der herkenning. Hier lees je wat Dymph over het boek schreef.

» Preview van ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ in het Managementboek Magazine

In het Managementboek Magazine van juli 2023 werd er een preview gegeven over mijn boek. Je bekijkt het artikel hier.

» Recensie van Danny Mullenders over ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ op Managementboek.nl

Danny Mullenders schreef een recensie voer mijn boek op Managementboek.nl. Hij had nog nooit echt nagedacht over het thema. Ondanks dat zijn vriendin een oudste dochter is was hij zich behoorlijk onbewust van wat er bij oudste dochters speelt. Benieuwd wat hij als partner van een oudste dochter van het boek vond? Je leest het hier.

» Nederlands Dagblad: ‘De kracht en valkuilen van de oudste dochter’

Ben je een oudste dochter? Grote kans dat je daadkrachtig bent en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Dat zijn kwaliteiten, maar er zijn ook valkuilen. Daarover interviewde Linda Stelma me voor het Nederlands Dagblad. Je kunt het artikel hier lezen.

» ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ op de lijst met Zomerse boeken van MT Sprout

Welke boeken steek jij deze vakantie in je koffer, online boekenplank of e-reader? MT Sprout noemt mijn boek als één van de leestips voor de zomer.

» Recensie van Ineke Peters over ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ op Managementboek.nl

In mijn werk ontdekte ik steeds meer overeenkomsten in eigenschappen en gedragingen die oudste dochters gemeenschappelijk hebben. Ineke Peters is zelf ook een oudste dochter en keek via mijn boek echt in de spiegel. Je leest hier wat ze over het boek schrijft.

» Harpers Bazaar: ‘De invloed van het gezin op leiderschap is groter dan je denkt’

Wat hebben queen Máxima, impactpolitica Jacinda Ardern en self-love orakel Brené Brown met elkaar gemeen? Naast hun vermogen om zalen vol hongerige harten te laten kloppen, zijn het allemaal oudste dochters. In dit artikel van Harpers Bazaar lees je waarom dat opmerkelijk is.

» BEDROCK.nl: ‘Oudste dochters zijn uitmuntende leiders’

Annemarie Hartsuiker van BEDROCK is een oudste dochter. Mijn boek Het verborgen leiderschap van oudste dochters sprak haar zó aan, dat ze er niet één, maar twee artikelen over schreef. In dit artikel schrijft ze over waarom oudste dochters uitmuntende leiders zijn.

» Managementboek.nl – gastcolumn: ‘Je bent geen meisje meer…’

Mannen en vrouwen zijn in Nederland gelijkwaardig. En op papier klopt dat ook: we mogen stemmen, we worden niet meer ontslagen als we trouwen of zwanger raken. We mogen werken en ons eigen geld verdienen. De praktijk is weerbarstiger… Daarover schreef ik in deze gastcolumn voor Managementboek.nl.

Interviews

Eigenwijs leiderschap

Oudste dochters hebben vele kwaliteiten opgedaan die hen goede leiders maken maar ze hebben ook hun valkuilen. In aflevering 72 van de Eigenwijs Leiderschap podcast spraken Moniek Bloem en ik over systemisch werk, over op je eigen plek gaan staan en je groter of kleiner voordoen dan je bent.

Woorden van liefde

In deze aflevering van de ‘Woorden van liefde’ podcast interviewt Janneke de Kler me over mijn creatieve proces bij het schrijven van ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’, het schrijven van een bestseller en het innemen van je eigen plek in je familiesysteem.

Ondernemen op gevoel

Veel oudste dochters zijn in vanuit het familiesysteem leiders, hoewel ze zichzelf niet altijd zo zien. Zo hebben ze vaak de natuurlijke neiging om een organisatie te leiden of een succesvol bedrijf op te bouwen. Ondanks hun bescheidenheid en kritische blik op zichzelf, is het belangrijk dat ze erkennen en waarderen wat ze hebben bereikt en zichzelf niet onderschatten. In deze aflevering van de Ondernemen op gevoel podcast, hoor je een mooi gesprek dat ik hierover had met Podcast Michel Werneri en Marcel Adriaanse.

Wat voor impact heeft de oudste dochter zijn op Peak Performance?

In deze aflevering van Sanne van Paassen’s Peak Performance podcast spraken we over de impact van de oudste dochter zijn op leiderschap.

Welke kwaliteiten en valkuilen helpen je als oudste dochter in het ondernemerschap

Je plek als oudste dochter in het gezin heeft veel meer invloed dan je denkt. Niet geheel toevallig hebben oudste dochters vaak een leidinggevende positie of zijn ze succesvol ondernemer. In aflevering #219 van haar ‘Business Talk’ podcast hebben Sandra Manders het over de kansen en valkuilen als oudste dochter wanneer je voor het ondernemerschap kiest.

Waarom oudste dochters zulke goede leiders & ondernemers zijn

Evelien Bijl interviewde me voor haar podcast. In deze aflevering hebben we het over hoe je kunt herkennen of jij in de oudste dochter-dynamiek zit én hoe je hieruit kunt komen om te gaan doen wat jij écht wilt.

Het (onbewuste) natuurlijke leiderschap van oudste dochters

In deze aflevering van de IPMA podcast interviewt Rima Wierenga me over mijn boek ‘Verborgen Leiderschap van Oudste Dochters’. We bespreken het (onbewuste) natuurlijke leiderschap van oudste dochters, wat ook erg herkenbaar is binnen projectmanagement.

Oudste dochters zijn meer op verbinding gericht

Fidessa van Rietschoten van Managementboek.nl interviewde me over mijn boek ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’. We spraken onder andere over waarom ik heb gekozen voor het schrijven van het boek, waarom het belangrijk is om je volwassen plek in je familiesysteem in te nemen en over wat maakt dat het leiderschap van oudste dochters vaak verborgen blijft.

BNR Nieuwsradio - Zakendoen

Beyonce, Angela Merkel, Eva Jinek: het zijn een paar bekende vrouwen. Naast dat het succesvolle leiders zijn, zijn ze ook allemaal oudste dochters. Is dat toeval, of is die gezinspositie onlosmakelijk verbonden met leiderschap? Daarover werd ik geïnterviewd voor BNR’s ‘Zakendoen’.

De Nonons Show

Eva Visser Plaza interviewde me voor aflevering 62 van haar podcast De Nonons Show. Eva is een oudste dochter en we spraken over de uitdagingen, kwaliteiten en valkuilen van oudste dochters op hun reis naar een bezield leven.

De podcastserie voor TOPVROUWEN

In aflevering 78 van de podcastserie voor TOPVROUWEN wordt ik door Annemarie van den Thillart geïnterviewd. Annemarie was al tijden gefascineerd door het thema ‘oudste dochters’. Zelf is ze er een er een en veel van haar topvrouwen ook.

Deventer Powervrouwen

In aflevering 10 van de Deventer Powervrouwen podcast ga ik in gesprek met Inge Doeve over mijn ervaring als oudste dochter en jonge moeder, over hoe ik bijna in een burn-out terecht kwam maar in plaats daarvan mijn eigen bedrijf startte en over de kwaliteiten van oudste dochters.

Laat je niet leiden door jouw innerlijke rechter

Een van de valkuilen van oudste dochters is dat ze niet stoppen of loslaten. Hun innerlijke rechter is nooit tevreden. Het kan heel erg helpen om de stem van de innerlijke rechter te herkennen, maar jezelf te leren om je er niet door te laten leiden. Je hebt ook altijd een zachtere stem in je lijf, die weet wat goed voor je is. Daarover ging ik in gesprek met Willem van Leeuwen van de Boekenpraktijk podcast.

Je leiderschap versterken als oudste dochter

In aflevering 497 van de podcast van high-end business mentor Artjanna Harkoe gaan gaan we dieper in op het fascinerende onderwerp van het verborgen leiderschap van oudste dochters. Ik deel mijn inzichten en expertise op dit gebied en vertel over mijn eigen reis tot nu toe.

Wat maakt mij rijk?

In deze aflevering van Cat Colnot’s podcast heb ik een mooi gesprek over wat mij rijk maakt. Ik deel meer over mijn boek boek, over wat mijn goud is en over wat ik van huis uit meekreeg over geld.

Het verborgen leiderschap van oudste dochters

In deze aflevering van de Drijvende Kracht podcast spreek ik met leiderschapstrainer en teamcoach Marieke van Ginkel over mijn boek ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’, over wat de kenmerken en de voordelen zijn van dit verborgen leiderschap, maar ook de valkuilen. Ook spraken we over hoe je je leiderschap vergroot door op je plek te gaan staan in je familiesysteem en hoe ik dat zelf heb gedaan.

Oudste dochters vs. alleengeboren tweelingen

In dit gesprek met Aranka Reeuwijk-Willems gaat het over de verschillen en overeenkomsten tussen oudste dochters en alleengeboren tweelingen. Ook spraken we over de kwaliteiten en valkuilen van oudste dochters.

Hoe je plek in het gezin invloed heeft op je kwaliteiten en valkuilen

Wist jij dat het best veel invloed heeft op welke plek jij staat binnen je gezin? Dat dit doorwerkt op je kwaliteiten en valkuilen? En dat oudste dochters heel veel gemeen met elkaar hebben? Daarover ging ik met high-end business mentor Artjanna Harkoe in gesprek in aflevering 461 van haar podcast.

Waarom voel ik mij zo verantwoordelijk?!

Hoe focus wel en niet werkt. Het vinden van een connectie met je lichaam als je een ‘gedefinieerd’ en dus druk hoofd hebt. Omgaan met verantwoordelijkheidsgevoel. Zelf alles willen doen. Voorleven wat je je cliënten meegeeft. Leren eerst voor jezelf te zorgen. Hoe wilskracht werkt. Leiderschap over je eigen leven nemen. Daarover interviewde Linda Brandwijk me voor aflevering 13 van haar Zakelijk Human Design podcast.

Moeders en dochters

Vanuit systemische opstellingen onderzoekt ik met vrouwen wat het betekent om oudste dochter te zijn. In aflevering 17 van de Tafeldames podcast ga ik met moeder Marianne Blokvoort en oudste dochter Mette Visser in gesprek over de moeder-dochter relatie.

Waarom het voor Oudste Dochters zo lastig is om een fijne liefde te vinden

Voor oudste dochters kan het lastig zijn om een gelijkwaardige, volwassen partner te vinden. Daarover interviewde Carla Ketelaar me voor aflevering 51 van de Laatste liefde podcast.

Onderscheid je als zzp’er door duidelijke keuzes te durven maken

De succesvolste zzp’ers zijn specialisten, toch vinden velen het moeilijk om duidelijke keuzes te maken in wat ze wel en niet doen. Daarover werd ik samen met mijn coach Selma Foeken geínterviewd door de Intermediair.

Foto’s van Aike

Aike Borghuis