Een paar weken geleden ontving ik de 8e druk van mijn boek ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters.’ Het maakt me blij en dankbaar, maar het meest blij ben ik met ieder berichtje van een lezer van het boek.

De laatste tijd gebeurt het steeds vaker dat ik een berichtje krijg: ik heb het boek al wel thuis liggen, maar ben er nog niet aan toegekomen om het te lezen.

Interessant, want deze oudste dochters hebben het boek niet voor niets gekocht. Iets sprak hen aan in de titel of de achterflap.

Wat ik in de praktijk vaak zie is dat het niet lezen van het boek niet te maken heeft met geen tijd hebben, maar met ‘geen prioriteit.’ En dat is een typische oudste dochter valkuil: ik zorg eerst voor alles en iedereen en dan is het tijd voor mij. Alleen… tegen die tijd ben je vaak al moe.

Het kan ook zijn dat je op ziet tegen het lezen van ‘een heel boek’. De afgelopen tijd heb ik dan ook regelmatig geopperd dat het fijn kan zijn om iedere dag een hoofdstuk te lezen. Dit is voor bijna iedereen wel in te passen in hun agenda. Nog een bonustip: als je dit doet aan het begin van de dag heb je hier de hele dag profijt van.

En wat blijkt? Dat werkt. Vaker dan eens krijg ik zelfs een berichtje zoals deze: ‘Het boek leest zo lekker weg dat ik nog een paar hoofdstukken heb gelezen.’

Wat ook gebeurt, en die is interessant, is dat ik berichtjes krijg: ‘De achterflap was zo herkenbaar dat ik het boek heb gekocht, maar ik durf er niet aan te beginnen.’ Als ik dan doorvraag dan blijkt daar vaak een onbewuste angst onder te zitten: als ik het boek eenmaal lees dan moet ik mijn hele leven overhoop gooien.

Maar dat hoeft niet. Bij het lezen van het boek kan je jezelf ook toestemming geven om er niets mee te hoeven doen. Dat geeft vaak de ruimte om het boek wel te lezen en dat is fijn. Want het lezen is een moment van tijd en ruimte voor jezelf. Het zorgt voor erkenning en herkenning. En, als je wilt, een aantal praktische tips en handvatten die je kunnen helpen om je vrijer te voelen.

Dus als je het boek al hebt liggen maar het spannend vond om eraan te beginnen: geef jezelf de toestemming dat je het boek mag lezen zonder dat je er iets mee moet. Lees iedere dag een hoofdstuk en ik ben heel benieuwd wat je ontdekt als je het boek wel leest of gelezen hebt. Ik hoor graag van je!

Heb je het boek nog niet in huis, kun je het via deze link bestellen.

Veel leesplezier.

 

PS 1. En zie je dat nog steeds niet zitten? Geef het boek dan weg: aan een oudste dochter in je omgeving of zet het in een minibieb. Dan hoef je er niet meer over na te denken en je helpt er een andere oudste dochter mee.

PS2. Luister je liever in plaats van dat je leest? Dan is de Oudste dochter podcast een tip.