Daar sta ik dan. Buiten. In het donker. Op blote voeten. Om me heen staat een kring van mensen. De drums spelen opzwepend en voor me ligt een pad van gloeiende kooltjes. En ondanks alle weerstand die ik eerst voelde ga ik het toch doen. Vuurlopen.

Ik focus me op mijn intenties. Ik focus me op mijn ademhaling en ik ga.

Niet veel later sta ik aan de overkant. Ik heb het gedaan! Ik heb over gloeiende kooltjes van 900 graden gelopen! Ik voel de energie door mijn lichaam stromen. Ik heb geen brandblaren en ben een hele ervaring rijker.

Wat heeft over vuur lopen me opgeleverd? Ik heb weer ervaren dat als je je intenties zet, je je focus bepaalt.

Ik heb weer ervaren dat als je je actie voorbereidt, je meer kunt dan je denkt. En dat is een goed gevoel.

Want als dit lukt, dan is dat ook mogelijk voor andere intenties en doelen die ik stel.

Je intenties en doelen bepalen werkt
Ik neem je even mee naar de bewuste ochtend. Ik zit in de zaal voor een tweedaagse training met 85 ondernemers. Het doel is om mijn winstgevende plannen voor 2020 uit te werken. In de voorbereiding op deze training was de mogelijkheid om vuur te lopen al een paar keer voorbij gekomen. Ik voelde weerstand en had hier helemaal geen zin in.

Femke Hogema doet die ochtend haar laatste oproep: “Als je nog mee wilt doen met vuurlopen kan je je nú aanmelden. Geen druk. Of je besluit om wel of niet mee te doen: beiden is goed.”

Ik voel een tweestrijd in mezelf.

Zal ik wel.
Zal ik niet.
Zal ik wel.
Zal ik niet.

De balans slaat door naar ‘zal ik wel’ en ik meld me aan.

Die dag ga ik aan de slag met mijn plan voor 2020. Het is de tweede keer dat ik deelneem aan de training. Je zou misschien denken: maar kan je dat plan maken dan niet zelf? Ja, dat kan. Maar ik ken mezelf en weet dat als ik daar ben in een groep ik me minder laat afleiden door wat er ook aan me trekt. En ik ken de kracht van de groep: samen leren met en van elkaar is altijd waardevol.

We verbinden ons met waarom we doen wat we doen. En we gaan stap voor stap aan de slag met ons plan. Als ik aan het einde van de middag naar mijn plan kijk voel ik onrust. Ik krijg het al benauwd als ik naar mijn plan kijk. Te vol. Te veel.
Het verlamt me eerder dan dat het me aanzet tot actie.

Mijn eerste reactie is dat ik baal. En ik weet óók dat het goed is dat nu helder wordt. Ik weet dat ik (bijna) alles kan bereiken wat ik wil maar niet allemaal tegelijk. Ik moet keuzes maken. ‘Nu niet’ betekent niet ‘Nooit niet.’

En daar maak ik een begin mee. Ik begin te schrappen.

Vrijdagmiddag is mijn plan voor 2020 op hoofdlijnen klaar. En heb ik mijn stappen voor de komende weken weer helder. Ik ben moe maar voldaan. Ik ervaar innerlijke rust. Ik voel tot in mijn tenen waarom ik doe wat ik doe en heb een haalbaar plan gemaakt met voldoende uitdaging. Mijn eerste concrete acties zijn helder waar ik nu al mee kan beginnen. Een plan is nooit in beton gegoten. Maar het geeft wel richting. Ik weet wat ik wil doen en kan bijsturen waar nodig. Want een stappenplan geeft helderheid en rust. Zowel in mijn bedrijf als voor thuis.

Hoe werkt dat voor jou? Weet jij wat je belangrijk vindt? Weet jij waar je de komende tijd je aandacht op gaat richten? Of laat je je leiden door de waan van de dag en zie je wel waar je uitkomt?

Als ik naar mezelf kijk weet ik dat ik het plan ook zelf had kunnen maken. Dat heb ik namelijk eerder gedaan. Maar als ik niet het besluit had genomen, het commitment niet had gemaakt om daar tijd, geld en energie voor vrij te maken was mijn plan nog niet zo helder geweest als nu. Ik heb het gevoel dat ik weer de leiding heb. Zo waardevol!

Als het onrustig is in je hoofd kan je geneigd zijn om beslissingen voor je uit te schuiven. Die ken ik zelf ook. Straks als het rustiger wordt dan…

Maar zo werkt het niet.

Het wordt niet rustiger als jij je blijft laten leiden door de waan van de dag.

Ik begrijp dat het in het begin zal lijken alsof je meer moet gaan doen. Maar de tijd, geld en energie die je nu investeert in jezelf verdien je al op korte termijn terug doordat je meer rust ervaart als je de leiding terug pakt over je eigen leven. De kans ik groot dat je eerder minder dan meer gaat doen.

Voel jij ook het verlangen naar meer rust en is het je alleen nog niet gelukt? Weet dan dat ik je graag help om stapje voor stapje keuzes te gaan maken waarin je trouw bent aan jezelf. Zodat je meer rust, energie en voldoening ervaart en het allemaal wat lichter voelt.

Vraag nu een persoonlijk adviesgesprek aan waarin ik met je meekijk naar waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Het gesprek levert je in ieder geval helderheid op. Als ik denk dat ik je kan helpen zal ik je ook vertellen hoe. Het gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets.

Voel je een ja? Maak dan nu een afspraak met me: https://aikeborghuis.nl/persoonlijk-adviesgesprek/