Als ik kijk naar vrouwen op leiderschapsposities dan zijn dit vaak oudste dochters. Ze nemen de verantwoordelijkheid die bij die positie op zich en dat kunnen ze ook goed. Met wie ze zijn en wat ze doen willen ze van betekenis zijn en een bijdrage leveren aan een wereld waarin we met elkaar samenleven.

Wat ik in de praktijk zie is dat deze oudste dochters door hun grote verantwoordelijkheidsgevoel bescheiden zijn over hun bijdrage en rol. Ze zijn kritisch op wat ze nog meer of beter zouden kunnen doen en treden daardoor zelf niet zo makkelijk op de voorgrond. Ze zullen eerder hun team en samenwerkingspartners naar voren schuiven, of benoemen waarom ze doen wat ze doen. Daardoor zijn ze als leider of rolmodel minder zichtbaar.

Al een tijd ben ik achter de schermen bezig met het schrijven van een boek en daarin wil ik een aantal oudste dochters een plek geven. Ik kan je hulp goed gebruiken omdat ik het gevoel heb dat ik een aantal bekende en inspirerende vrouwen over het hoofd zie.

Mag ik je vragen even met me mee te denken? 

Welke bekende vrouwen inspireren jou?

  • Welke bekende vrouwen in Nederland inspireren je?
    En wat vind je inspirerend aan hen?
  • Welke bekende vrouwen in de wereld inspireren je?
    En wat vind je inspirerend aan hen?

Je hoeft niet te weten of deze vrouwen oudste dochters zijn, dat kan ik daarna uitzoeken. Als je het toevallig wel weet, is het fijn als je het benoemt.

Ik ben heel benieuwd naar wie jou inspireert en ik wil je alvast bedanken voor het meedenken!

PS. Het manuscript van mijn boek ‘Het verborgen leiderschap van Oudste dochters’ ligt nu in concept bij de uitgever. Binnenkort start de voorverkoop – ik houd je op de hoogte!