We zitten alweer in het laatste stuk van 2019. Een mooie tijd om terug te blikken naar het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het volgende jaar.

Te kijken wat er goed is gegaan en waar je dankbaar voor bent. Als ik kijk naar mezelf dan is de reis naar Australië met ons gezin echt het hoogtepunt van dit jaar. Het was bijzonder om zo’n periode met elkaar samen te zijn op een bijzondere plek. Het heeft onze verbinding nog sterker gemaakt. Wat ben ik toch blij met Peter en onze meiden!

Ik spring ook nog steeds iedere dag mijn bed uit omdat ik zin heb in de dag. Ik geniet van het ondernemerschap: het werken met klanten. Vanuit het niets iets creëren. Van betekenis zijn. Mijn eigen tijd in kunnen delen. Het weekend Opladen op Terschelling, een spontane ingeving, was ook een feestje. Eerst samen met mijn oudste dochter samen de voorbereidingen doen en daarna een heerlijk weekend met klanten. Ik weet niet wie er meer genoten heeft ;-).  Samenwerken met Mira en Pauline die me achter de schermen helpen (me soms remmen of een liefdevolle schop onder mijn kont geven) heeft het ondernemerschap een stuk lichter gemaakt. Ik voel me vrijer. Ik geniet ook enorm van de stappen die ik mensen zie maken als ik een tijd met ze mee loop.  Klanten en mensen die me kennen verwijzen mensen naar me door en ook dat is heel fijn: dank jullie wel voor je vertrouwen!

Maar niet het hele jaar was fantastisch. Ik ben mezelf ook wel tegengekomen. Na onze reis ben ik echt wel even in een gat gevallen. Ik voelde me ‘droomloos’ had weinig puf en energie (en een innerlijke rechter die dan keihard in mijn oor liep te tetteren dat ik me niet zo aan moest stellen en gewoon een beetje harder moest werken). Samenwerkingen die niet uitpakten zoals ik verwachtte. Onzekerheid toen het tijdelijk minder stroomde in mijn bedrijf. Onzekerheid in mijn rol als moeder. Ook dat is er geweest dit jaar.

Dat terugkijken en reflecteren helpt mij altijd wel. Het maakt helder waar ik volgend jaar meer tijd en ruimte voor wilt maken. Maar ook waar ik mee wil stoppen en wat ik anders ga doen.

Tot een paar jaar geleden was ik behoorlijk streng voor mezelf: mevrouw perfectionista bemoeide zich overduidelijk met mijn plannenmakerij. De plannen en doelen die ik voor mezelf stelde waren behoorlijk SMART en meetbaar. Streng ook. Ik kon mezelf erop afrekenen.  Ik kon bijvoorbeeld mijn hele dag laten bepalen door het getal op de weegschaal. Was dat getal in orde dan was mijn dag goed. Maar o wee als die weegschaal een getal liet zien wat ik niet wilde zien… Dan was ik de hele dag chagrijnig en mezelf aan het afstraffen. Ik ben een lange tijd niet zo lief geweest voor mezelf.

Sinds een paar jaar stel ik mezelf andere doelen. Ik stel mezelf de vraag: Hoe wil ik me voelen? En dan blijkt het ineens niet meer te gaan om een getal op de weegschaal.

Het gaat er niet om dat ik een bepaald aantal kilo wil wegen. Het gaat erom dat ik me gezond, energiek en vitaal wil voelen. En ik stel mezelf dan de vraag: wat kan ik vandaag doen om me zo te voelen? En daar besteed ik mijn tijd en energie aan. En dat maakt het veel leuker en makkelijk om ermee aan de slag te gaan en te blijven.

Zo heb ik mezelf dus dit jaar weer de vraag gesteld. Hoe wil ik me voelen?

Hoe wil ik me voelen in:

  • Mijn gezondheid
  • Mijn relaties
  • Mijn bedrijf
  • Mijn financiën
  • Mijn persoonlijke groei en ontwikkeling

En welke stapjes kan ik op dagelijkse basis zetten om me ook zo te voelen?

Voor mij werkt het om positieve doelen te formuleren en daarmee aan de slag te gaan. Dat maakt het leuk. Helemaal als je resultaat ziet.

Zelf maak ik ieder jaar ook een moodboard over hoe ik me wil voelen. En die hang ik thuis op mijn werkplek op zodat ik iedere keer weer een reminder heb voor mezelf.

Ik ben benieuwd naar jouw lessen afgelopen jaar. Ben je tevreden of zou je dingen anders willen maar zit je perfectionisme je nog in de weg? Of heb je een liefdevolle schop onder je kont nodig om in beweging te komen?

Weet dat je het zelf moet doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag.

Zullen we in het nieuwe jaar een afspraak maken waarin ik je help om helderheid te krijgen?

Daar heb je dan het hele jaar profijt van.

Vraag hier je persoonlijk adviesgesprek aan en ik neem in de week van 6 januari contact met je op.

Een gezond en fijn 2020 toegewenst!