Als ik naar mezelf kijk heb ik al jaren mijn verjaardag niet of heel klein gevierd. De plannen voor mijn 40e verjaardag vielen in het water doordat Nederland op die dag voor het eerst in lock-down ging vanwege corona.

Een post van Janneke de Kler op Instagram over hoe je het leven vieren meer kunt invoegen in je leven zette me aan het denken. Ik realiseerde me dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed ben in het vieren van wat er goed en bijzonder is in mijn leven. Het leven vieren gaat niet over grootse en meeslepende feesten geven (dat mag natuurlijk wel) maar vooral over stilstaan bij wat er is, daar dankbaar voor zijn. Het brengt je in het nu in plaats van bezig te zijn met de toekomst.

In de jaargroep besprak ik dit patroon bij mezelf en ik vroeg of ze dit herkenden: de neiging om niet echt stil te staan bij wat er goed gaat in je leven maar vooral gericht te zijn op de toekomst.

De neiging die veel oudste dochters hebben is om positieve gebeurtenissen te bagatelliseren: ja, dat hebben we geregeld, resultaat geboekt en door want er is nog zoveel werk te doen.

Die gerichtheid op het volgende maakt dat we weinig stilstaan in het hier en nu en vieren wat er is.

Ik ontdekte bij mezelf dat ik wel wat meer mag vieren in het leven: er is zoveel om dankbaar voor te zijn en het helpt om de verbinding te voelen met de mensen om me heen.

Vandaag, op 6 september 2022, bestaat mijn bedrijf 10 jaar.

Mijn eerste neiging was om vandaag gewoon als een werkdag in te plannen en deze ongemerkt voorbij te laten gaan.

Totdat ik even stilstond en dacht: 10 jaar is echt wel een mijlpaal. Wat is er veel gebeurd vanaf het moment van inschrijving bij de Kamer van Koophandel tot waar ik nu sta met mijn bedrijf. Pieken en dalen. Een enorme ontwikkelingsreis. Wat heb ik veel inspirerende mensen ontmoet. Wat heb ik veel hulp mogen ontvangen. Wat heb ik met fijne klanten gewerkt.

Dus in plaats van deze dag ongemerkt voorbij te laten gaan ga ik het echt vieren. Door straks een fijne middag te hebben met mensen die me inspireren en met wie ik heel graag samenwerk, met een deel van hen al meerdere jaren. Het leek me zo tof om al die fijne mensen bij elkaar te brengen, te verbinden en het leven te vieren. Hoe meer ik bezig was met de voorbereiding hoe meer plezier ik eraan beleefde. Alleen die voorpret was al een feestje op zich en levert energie op.

De vraag die ik in de jaargroep heb gesteld deel ik ook graag met jou: hoe vier jij het leven? Wat is het vieren waard? En wat kun je doen om het te vieren? Dat kan klein zijn en je mag groot zijn. 

Ik ben benieuwd!