Hoe was je weekend?  Lekker uitgerust en opgeladen? Of bomvol met sport, afspraken, feestjes en partijen? Je zult niet de enige zijn die op zondagavond denkt: Pfff…even bijkomen.

Dat gevoel heb ik zelf jarenlang gehad. Inmiddels gaat het een stuk beter. Wat heeft daar verandering in gebracht?

Hele praktische simpele besluiten.

  • Eén afspraakvrije dag per week.

Zondag maken we geen afspraken zodat we iedere week een dag hebben waarin niets moet en alles kan. Heel soms lukt dat niet, maar een standaard lege dag in je agenda is een fijn rustpunt in de week. Die dag kunnen we doen waar we zin in hebben. Of niet.

  • Mijn innerlijke rechter herkennen en er niet naar luisteren.

Jarenlang heb ik gedaan wat ik dacht dat anderen van me verwachten. Die verwachtingen had ik meestal niet gecheckt bij de ander maar vulde ik alvast in. Echt zonde van je tijd en energie.

Afgelopen zondag voelde ik me onrustig en moe. Echt lekker ontspannen lukte thuis niet. Ik ben toen voor een paar uur naar de sauna gereden. Mijn innerlijke rechter draait overuren: het is zonde als je maar een paar uur gaat. Maar dan ben niet thuis met eten. Je zou eigenlijk ook nog….en ga zo nog maar even door. Als ik niet uitkijk laat ik me leiden door die stem. Gelukkig weet ik inmiddels ook dat als ik wel ga ik me daarna meer ontspannen voel. Meer in contact met mezelf. Wat daarbij helpt:

  • Maak de drempel zo laag mogelijk voor jezelf.

Ik heb inmiddels een aantal hele praktische hulpmiddelen die helpen. Zo heb ik standaard een ingepakte saunatas klaar staan. Dus het excuus dat de handdoeken of badjas in de was zit gaat niet meer op. Die tas zet ik vaak al ingepakt in de gang klaar. Ik heb een badenkaart met een einddatum die al is betaald waardoor de drempel om te gaan een stuk lager is. Dus ik ben in de auto gestapt en gegaan. Het was heerlijk! Dat doe ik met saunabezoekjes maar bijvoorbeeld ook met wandelen of lezen. Ik zet mijn wandelschoenen alvast klaar waardoor ik er zo ongeveer over struikel. Wat ook helpt: ik heb mezelf aangeleerd om te checken bij mezelf hoe ik me voel als ik iets wel doe of als ik iets niet doe.  Zo weet ik uit ervaring dat ik me achteraf altijd meer ontspannen voel als ik wel wandel, lees of naar de sauna ga. Dat maakt de drempel lager.

Hoe werkt dat voor jou? Wat kan jij doen om de drempel te verlagen om de dingen te doen die goed zijn voor jou?