Vakanties helpen vaak goed om een ander perspectief te krijgen op de situatie waar je nu nog middenin zit. Voor mij in ieder geval wel.

In de meivakantie zijn we met het gezin een weekje naar Normandië geweest voor een klusvakantie. Helpen tenten opbouwen. Een week vooral fysiek aan het werk.

En ik weet niet of je het herkent, maar voor de vakantie heb ik vaak de neiging de puntjes op de ‘i’ te willen zetten. Zo dacht ik ‘even’ het coachprogramma Leef jouw leven te optimaliseren. Het kwam erop neer dat ik in de weekenden voor de vakantie toch weer bijna ieder weekend thuis aan het werk ben geweest. Ik ben blij met het resultaat, maar het was net de bedoeling om het iets rustiger aan te doen en wat meer vrije tijd te hebben.

De familie was duidelijk voor vertrek: je laptop blijft thuis. En dat is gelukt.

Ik ben een week offline geweest en dat was heerlijk. De eerste avond bij de houtkachel vroeg Peter: en wanneer ga je nu je vakliteratuur aan de kant leggen? Ik sputterde eerst nog wat tegen: lezen over vroegkinderlijk trauma is heel boeiend. Maar als ik eerlijk tegen mezelf ben: niet heel ontspannend.

Helemaal loskomen van mijn werk vind ik dus nog steeds niet altijd gemakkelijk.
Ik hou van mijn werk en van de mensen met wie ik werk.

En ik heb het ook nodig om af en toe af te schakelen, afstand te nemen zodat ik de dingen weer helder en scherp zie.

Na eerst een gevoel van onrust heb ik mijn stapel vakliteratuur links laten liggen en ben de stapel sciencefictionboeken van mijn dochter ingedoken. Ook een nieuwe ervaring: voor het eerst een verboekt boek gelezen (een boek van een bestaande tv-serie).  

Meer geslapen.

En het werk echt even helemaal losgelaten.

Dat gaf rust. In mijn hoofd en lichaam.  Door echt even afstand te nemen is mijn focus weer helder. Weet ik weer wat er echt toe doet en hoe ik daar ruimte voor maak.

Echt afstand nemen van de dagelijkse praktijk en van een afstand kijken naar de situatie waar je nu nog middenin in zit geeft je een nieuw perspectief.

Herkenbaar?

Wat doe jij om afstand te nemen van de situatie waar je eerst nog middenin zit?