Veel vrouwen die ondernemer zijn, zijn oudste dochter. Je bent een oudste dochter als je de eerstgeboren dochter in het gezin bent.

Maar hoe komt het nu dat zoveel oudste dochters voor het ondernemerschap kiezen?

Als ik mijn klanten vraag waarom ze voor het ondernemerschap hebben gekozen dan krijg ik vaak het antwoord: autonomie, vrijheid en van betekenis willen zijn.

Eén reden die mijn klanten zelf maar zelden noemen, maar die in de praktijk onbewust vaak meespeelt, is dat veel oudste dochters moeite hebben met autoriteit en daarom voor het ondernemerschap kiezen.

Oudste dochters zijn van jongs af aan gewend verantwoordelijkheid te dragen. Ze houden graag zelf de touwtjes in handen en bepalen zelf wel wat ze doen en hoe ze het doen. Dat maakt dat ze in organisaties vaak op leidinggevende posities aan het werk zijn en dat kunnen ze ook goed. Belangrijk is daarbij wel dat ze de ruimte krijgen van hun leidinggevende om te ondernemen binnen hun verantwoordelijkheidsgebied. Of doordat ze zelf op de eindpositie in een organisatie werkzaam zijn.

Doordat autonomie zo belangrijk is voor oudste dochters maak zijn ze minder goed aan te sturen door hun leidinggevende. Daar kan wrijving ontstaan. De valkuil waar oudste dochters  in kunnen stappen is dat ze denken het beter te weten dan hun leidinggevende en vaak ook wel iets vinden van hoe hij/zij haar werk doet. En je kunt wel gelijk hebben, maar gelijk hebben en gelijk krijgen is niet hetzelfde. Je leidinggevende neemt in de ordening van de organisatiestructuur nu eenmaal een andere positie in dan jij.

Als oudste dochters de keus maken om niet te kiezen voor die eindpositie in een organisatie maken ze vaak de keus voor het ondernemerschap. Dat doen ze regelmatig met succes. Ze kunnen verantwoordelijkheid dragen, beschikken over doorzettingsvermogen en wilskracht en hebben een sterke drive om van betekenis te zijn.

De valkuil van oudste dochters is dat ze vanuit hun grote verantwoordelijkheidsgevoel weleens vergeten dat de verantwoordelijkheid dragen wat anders is dan het alleen doen.

Het afgelopen jaar heb ik gezien en ervaren hoe waardevol het kan zijn om een plek te hebben waar je met gelijkgestemde ondernemende vrouwen kunt delen, sparren, leren en ontwikkelen. Een plek waar je afstand kan nemen van de waan van de dag. Waar je oplaadt. Jij eens niet de kar hoeft te trekken. Je nieuwe inzichten en inspiratie opdoet en er eens voor jou gezorgd wordt in plaats van dat jij voor anderen zorgt.

Hoe zou het voor je zijn om een jaar lang met een groep gelijkgestemde vrouwen samen op ontdekkingsreis te gaan? Om je leven en werk vorm te geven vanuit wie je bent en wat jij belangrijk vindt? Een dag per maand waarin je uitzoomt, afstand neemt, oplaad en weer dichter bij jezelf komt? En leert om systemisch te kijken waardoor je met minder moeite je resultaten boekt?

Ik help je graag door samen met jou en een groep van maximaal 8 gelijkgestemde vrouwen een jaar lang aan de slag te gaan. Ik leg je in de watten en het mag ook echt om jou gaan.  Kijk maar eens op deze pagina of het iets voor je is: https://aikeborghuis.nl/bezield-vrouwelijk-leiderschap/

En als je vragen hebt of meer wilt weten dan graag persoonlijk met je in gesprek.
Ik ben bereikbaar op 06-44562155 of info@aikeborghuis.nl. Je bent welkom!