Als ik om me heen kijk zie ik veel mensen in hun hoofd zitten. En dat is op zich helemaal niet erg. Want dat hoofd heb je niet voor niets. Het wordt vervelender als je hoofd constant vol zit en maar blijft malen. Want dan schiet je vaak in de actie-stand en ga je maar door.

Totdat je lijf op een gegeven moment allerlei klachten begint te geven. Je krijgt hoofdpijn. Of last van je nek, schouders, rug. Je ervaart spanningsklachten in je lichaam: keelpijn, kramp, je darmen spelen op. Veel van ons (en daar maak ik mezelf ook nog weleens schuldig aan) negeren die klachten. Niet zeuren, nog even doorwerken. Straks pak je je rust wel.

Je lichaam is wijs en houdt dat vaak best een lange tijd vol. Maar als je te lang niet naar de signalen van je lichaam luistert loop je het risico dat je opbrandt en je lijf op een gegeven moment echt op de rem trapt. En dan val je uit. En ben je verder van huis.

Maar hoe kun je nu herkennen dat je teveel in je hoofd zit? En wat kun je dan doen?

Het eerste signaal is dat je hoofd maar blijft malen. Je ervaart druk en onrust. In je hoofd maar vaak ook in je lichaam. Je ademhaling zit vaak niet meer in je buik maar zit hoog in je borst.

En daar ligt vaak ook de sleutel. Als je de tijd neemt om bewust in en uit te ademen (en vooral goed uit te ademen) merk je dat je meer tot rust komt en ontspant. Je maakt meer contact met je lichaam.

Is het echt zo simpel? Ja.

Een opmerking die ik vaak krijg: ja, maar daar heb ik helemaal geen tijd voor. Goed voor jezelf zorgen wordt op de lange baan geschoven. Terwijl als je jezelf even 5 minuten geeft om rustig in- en uit te ademen verandert dat je hele dag.

Probeer het eens een week. En kijk dan wat het bewust ademhalen je oplevert. En het mooie: ademhalen moet je toch dus het kost je geen extra tijd en levert je wel gezondheidswinst op.

En dat is waar ik van hou. Bewust worden van wat je doet met concrete, haalbare en praktische tips die je helpen om weer te leven en werken op een manier waarop je trouw bent aan jezelf.

Lukt het niet alleen en kun je wel wat hulp gebruiken? Vraag dan nu een persoonlijk adviesgesprek aan. Dan kijk ik met je mee waar je nu staat en waar je naartoe wilt en krijg je helderheid over je eerste stap. Als ik denk dat ik je kan helpen dan zal ik je ook vertellen hoe. Je bent welkom!