Als je vraagt waar mensen naar op zoek zijn dan heeft het antwoord vaak te maken met balans. Je in balans voelen, op zoek zijn een betere balans werk-privé. Dat snap ik ook en dat heb ik zelf ook lange tijd gedacht.

Totdat ik ontdekte dat de balans waar ik zo naar op zoek was niet bestaat. Ik ontdekte dat ik in balans zijn verwarde met op zoek zijn naar innerlijke rust.

Echte balans bestaat namelijk niet. Er is altijd sprake van disbalans en die is ook nodig om uit te kunnen wisselen met je omgeving. Alles wat leeft maakt deel uit van een grotere omgeving en wisselt uit met de omgeving. Je hebt dus wat disbalans nodig om de uitwisseling met je omgeving in stand te houden. Dat begint al met je ademhaling. Daarin is altijd sprake van uitwisseling alleen al door het feit dat je ademt: je neemt zuurstof uit de lucht op en ademt weer koolstofdioxide uit. Als je dat niet meer doet ben je dood. Tegelijkertijd nemen planten koolstofdioxide op en geven ze zuurstof af. We maken dus deel uit van een kringloop.

Wat ik ontdekte toen ik zo op zoek was naar de balans, is dat dit een staat van zijn is die buiten mezelf ligt. Het is een situatie die er nog niet is en waar ik naar streefde. Wat ik wilde was eigenlijk innerlijke rust, dat wat je ervaart als je daar bent waar je bent.

Als ik kijk naar de momenten waarop ik me uit balans voel, dan ben ik met mijn aandacht in het verleden of in de toekomst. Dan zit ik veel in mijn hoofd en ben ik minder aanwezig in het hier en nu.

Toen ik me dit realiseerde viel er een last van mijn schouders af want balans bleek dichterbij te liggen dan ik dacht. Ik hoefde mijn aandacht alleen maar te verleggen naar daar zijn waar ik ben. Dat is de plek waar ik die innerlijke rust ervaar waar we zo naar zoeken.

Voor mij was het een belangrijk inzicht om niet langer op zoek zijn naar balans, maar mezelf de vraag stellen: wat ik kan doen om in het hier en nu meer innerlijke rust te ervaren? Wie weet helpt dit inzicht jou ook.

Wat mij helpt is vertragen. Bijvoorbeeld door een paar keer bewust adem te halen. Door even de tijd te nemen om met aandacht een kop thee te drinken. Je zou ook gebruik kunnen maken van het Oudste dochter carddeck. Je kunt dan het carddeck schudden, vragen wat op dit moment voor jou belangrijk is en dan een kaart trekken met een boodschap voor jou. Je mag ontdekken wat voor jou werkt en helpt.