Hoe investeer jij in jezelf?


Deze week had ik een gesprek met een prachtig mens. Vol levensenergie, ontzettend creatief en met grootste plannen. Vol met dromen hoe zij de wereld een beetje mooier wil maken. Hoe zij mensen kan helpen.

Ze voelt een verlangen
Ze voelt een verlangen voor een fijner thuis waar ze haar creativiteit de ruimte kan geven. Om haar eigen bedrijf echt neer te zetten. Ze blijft dromen en hopen. Ze wacht op het goede moment.


Ze zit vast in haar eigen overtuigingen en patronen
Haar innerlijke rechter draait overuren.

De ene verstopstrategie na de andere komt voorbij

– Als ik een nieuw huis heb, dan heb ik ruimte en dan…
– Als ik een eigen praktijkruimte heb, dan…
– Ik heb de workshops al op de plank liggen, maar niemand weet dat.
– Dat vinden mensen vast te duur.
– Wat zullen de anderen er wel niet van denken.

Het mooie is dat ze het bij zichzelf herkent. Ze is zich bewust dat ze zich verstopt. Dat ze zich kleiner maakt. Haar eigen plek en ruimte niet volledig inneemt. Ze is zich bewust dat ze ronddraait in een vicieuze cirkel en daar alleen niet of moeilijk uitkomt.

Zelf herken ik haar worsteling als geen ander
Zelf heb ik ook jaren rondgedraaid in die energievretende vicieuze cirkel. Worstelend met het aangepaste-meisje-effect. En ik weet dat het ook echt anders kan.

De eerste stap is bewustwording:
Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg

Als je blijft doen wat je altijd deed dan verandert er niets. Dan blijft alles bij het oude. Dan worden dromen geen werkelijkheid. Dan worden al die mooie plannen niet gerealiseerd. Dan komt je bedrijf of droombaan niet van de grond. Dan worden al die mooie mensen die het zo nodig hebben niet geholpen.
Of in ieder geval niet door jou.

Je zult zelf in beweging moeten komen

Als ik één ding geleerd heb ik de afgelopen jaren is dat je zelf in beweging moet komen.
Jouw dromen, wensen en verlangens serieus gaat nemen. Niemand anders kan dat voor je doen.

Om JOUW leven te leiden zul je moeten investeren
in tijd, geld en energie

1. Geen tijd!
Ik hoor het je denken. Daar heb ik helemaal geen tijd voor! Ik ben al zo druk.
Heb je geen tijd of is het geen prioriteit? Heb jij helder voor jezelf waar jij je tijd aan wilt besteden?

Want hoe zou het zijn als je iedere dag een beetje tijd besteedt aan dat wat jou blij maakt? Een klein stapje, een paar minuten van je dag om ruimte te maken voor waar je van droomt. Hoeveel energie en blijheid komt er dan bij je vrij?

Dus stel jezelf eens de vraag: met welke eerste kleine stap kan een lange reis beginnen?

Welke eerste, kleine stapje kun je vandaag zetten om ruimte te maken voor waar je naar verlangt?
Waar kun jij vandaag een begin mee maken? Als jij verlangt naar een nieuw huis met meer ruimte wat kun je dan vandaag nog doen om dat een stap dichterbij te brengen?

2. Geen energie!
Ik ben al zo moe! Ik heb geen energie. Besteed jij je tijd aan de dingen waar je energie van krijgt? Waar je blij van wordt? Die bijdragen aan jouw dromen?

3. Geen geld!
Ik zie om me heen dat geld vaak een belemmering vormt om in beweging te komen. En dat begrijp ik heel goed. Die geldblokkade kwam en kom ik zelf ook regelmatig tegen. Lange tijd vond ik mijzelf niet de moeite waard om in te investeren. Zorgde ik eerst voor anderen en dan pas voor mijzelf. Tot het moment dat ik besloot dat ik mijn eindejaarsuitkering ging besteden aan mijn persoonlijke ontwikkeling.

Op dat moment heb ik ervaren hoe waardevol het is om wél te investeren in jezelf.

In tijd, energie maar ook in geld.
Als ik naar mijzelf kijk had ik de stappen in mijn leven niet kunnen zetten zonder de opleidingen die ik heb gevolgd en betaald. Zonder de coaching die ik heb gehad. Zonder de investering in tijd, geld en energie om te groeien als mens en als ondernemer. En hoe ik die lessen die ik leer ook direct weer door kan geven aan mijn klanten. Dat maakt dat ik blijf investeren, hoe spannend ik dat soms ook vind. Wat investeren zo spannend maakt is dat je vooraf niet de garantie hebt dat je je investering terug verdiend. En dat wijkt af van hoe we het vaak hebben geleerd tijdens onze opvoeding en op school.

Maar stel jezelf eens de vraag…

Wat is de prijs die je betaald als je je dromen wensen en verlangens niet serieus neemt?

 

Als je aan het einde van je leven terugkijkt met spijt? Omdat je je je dromen, verlangens en wensen niet serieus hebt genomen. Omdat je je keuzes hebt laten leiden door je innerlijke rechter en door angst?

Een belangrijke les: je moet het zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen

We zijn vaak geneigd om alles zelf op te lossen. Maar dat hoeft niet. Je mag om hulp vragen.

Je zult merken dat het je stappen en proces versnelt. Dat je in beweging komt en blijft.

Zo ook dat prachtmens. Later die week kreeg ik een berichtje van haar. Dat ze na mijn liefdevolle schop onder haar kont in beweging is gekomen en stappen aan het zetten is. Dat maakt mij dan weer blij en dankbaar.

Ik wens je een hele fijne dag!

Hartelijke groet,

P.S. Als jij ook JOUW leven wilt leven weet dan dat je welkom bent voor een gratis persoonlijk adviesgesprek.