Veel oudste dochters zitten in hun hoofd. Dat is ook niet zo gek. Van jongs af aan ben je gestimuleerd om dat hoofd te gebruiken en het heeft je ook veel gebracht.

Toch komt er vaak een moment dat het begint te knagen. Aan de buitenkant heb je het prima voor elkaar en aan de binnenkant vraag je je af: is dit het nu?

Wat ik oudste dochters dan vaak zie doen is nog meer kennis verzamelen. Boeken lezen, podcasts luisteren, opleidingen volgen en dat is ook waardevol. Maar als je die kennis alleen maar consumeert en er vervolgens niets mee doet dat gaat het je op de langere termijn niet verder helpen.

Sterker nog: je baalt van jezelf dat je het wel weet, maar dat het je niet lukt om het anders te doen. De kans bestaat dat je nog meer gaat nadenken over wat je anders zou willen. Dit kan zorgen voor innerlijke onrust en een hoofd dat maar blijft malen over wat je anders zou kunnen of willen doen.

Je probeert het antwoord op je vraag: ‘ik weet wel wat ik niet meer wil, maar wat wil ik dan wel?’ op te lossen door er nog meer na te denken. Dat dit gebeurt is heel logisch en tegelijkertijd: als het antwoord in je hoofd zou liggen dan had je het al wel gevonden.

Maar waar ligt de sleutel dan wel?

Het vraagt precies het tegenovergestelde van wat je altijd geleerd hebt. Het is belangrijk dat je niet langer kennis van buiten naar binnen haalt, maar dat je je aandacht naar binnen richt en gaat ontdekken wat voor jou werkt. Dat je wat je ontdekt stap voor stap gaat toepassen en gaat vertrouwen op je eigen wijsheid. Je kunt dan keuzes gaan maken die in lijn liggen met wat voor jou belangrijk is. Leven in verbinding van binnenuit.

Als je nadenkt over deze stap is de kans groot dat de stem van je innerlijke rechter luider begint te tetteren:

  • Je moet dit toch gewoon zelf kunnen
  • Hier heb ik helemaal geen tijd en energie voor
  • Eerst moet je nog…. En dan…

Weet dat het logisch is dat je deze stem hoort. Het is je veiligheidsinstinct dat niets liever wil dan je veilig houden. Tegelijkertijd kan deze stem je ook belemmeren als je diep van binnen weet dat je het anders wilt.

De angst die veel oudste dochters hebben is dat ze hun hele leven overhoop moeten gooien als ze een stap willen zetten om het anders te gaan doen. Of dat dit heel veel tijd en energie kost. Dit klopt niet. Je zult merken dat je met 15 minuten per dag al mooie stappen kunt zetten en het dagelijks leven is het ‘huiswerk’.

Als je nu voelt: hier zou ik wel een stap in willen zetten, weet dat we je graag helpen in Leef jouw leven. Een programma dat speciaal is ontwikkeld voor oudste dochters die bezield willen leven en werken en verlangen naar een vrijer gevoel, meer innerlijke rust, plezier en voldoening.

Nu zul je misschien denken: maar je vertelt me net dat ik niet meer kennis tot me moet nemen en mijn aandacht naar binnen moet richten en nu heb je het over een programma volgen?

Dat klopt. Leef jouw leven is zo opgebouwd dat het je ondersteunt bij je ontdekkingsreis naar binnen. Je krijgt inzicht en praktische handvatten om te ontdekken wie je zelf bent en wat voor jou van waarde is. Dit doe je dus thuis en op je eigen tijd en tempo.

Tegelijkertijd ben je niet alleen en lopen we graag naast je mee in je ontdekkingsreis. Maandelijks zijn er coachcalls waarin ik je vragen beantwoord en je komt terecht in een warm bad met gelijkgestemde oudste dochters in de Oudste Dochter Community.
Je bent van harte welkom om mee te doen: https://aikeborghuis.nl/leef-jouw-leven-oudste-dochter/